В последно време се появиха множество слухове за микроскопска система за камери на Huawei, по която компанията работи. Е, тази система от камери вече е в патент на името на Huawei и може би скоро ще се появи в устройствата. Наличието на микроскопски обектив на вашето устройство е нещо, което може би не интересува повечето хора, но то има своите предимства.

Huawei обяснява ползите и възможните начини на използване на тази технология в своя патент. Технологията работи точно като при истински микроскоп и може да помогне на потребителите да откриват микроорганизми с помощта на камерите. За да работи тази система, основните камери на устройството ще трябва да работят заедно с камерите на микроскопа.

Това означава, че в бъдеще Huawei може да пусне на пазара устройство, което има микроскопски лещи в изреза за задната камера. Повечето устройства вече имат макрокамери за заснемане на обекти в близък план, но тази система на Huawei извежда нещата напред.

Патентът на микроскопската система за камери на Huawei показва подробности за функционирането ѝ. В него се посочват и два основни компонента, с които работи тази система. Единият от тях е обикновената камера, а вторият - микроскопската камера (с оптична разделителна способност 2 Math.m).

За да може цялата система да работи и да заснеме микроскопската снимка на обект, двете камери трябва да работят заедно. Основната камера прави първия кадър и това помага на системата да определи какъв обект се разглежда. Така че задачата на тази камера е да определи какъв обект трябва да анализира микроскопската камера за микроорганизми.

След като този процес на идентификация приключи, микроскопската камера се включва, за да изпълни своята роля в целия процес. Тя анализира цялото изображение, за да открие микроинформация. Този анализ обхваща обектите, които основната камера е успяла да идентифицира в изображението, и след това дава резултати.

Потребителите трябва само да докоснат обектите в изображението, за да получат анализ на съответния обект. Това ще доведе до интелигентни подкани, които могат да бъдат под формата на текст, глас, вибрация и индикатори. Тези подсказки ще последват разбивка на подробностите за микроорганизмите, присъстващи върху обекта.

С помощта на тази система потребителите ще могат да разберат какви микроорганизми присъстват върху даден обект или просто ще изучават света около тях.

Снимка: Unsplash

Виж още: Серията Huawei Mate 60 надмина по популярност устройствата на Apple