Надявам се заглавието не ви звучи като заимствано от страница с красива и скъпа реклама. То нарочно и неслучайно е подбрано така, че да съответства на две от най-важните функции на слушалките, до чиито способности успяхме да се докоснем за дълъг период от време. Те комбинират изключително добрите звуковите си характеристики и Hi-Fi технологии с нещо много важно – изолацията спрямо външния свят. Защото колкото и добро да е качеството на песента, която слушате, то на мига ще бъде нарушено, ако около вас изобилства вреден шум, навлизащ през тях и убиващ цялата магия.

Разгледайте основните възможности на Huawei FreeBuds Studio и ще разберете защо и ние останахме впечатлени от възможностите им – съперничещи с тези на продуктите от най-прославените компании за аудио и Hi-Fi техника.

Дизайнът е изчистен и супермодерен

Винаги ми е било клиширано да чета или пиша дадено ревю, започвайки с дизайна. Но в случая от азиатския гигант са подходили доста сериозно спрямо външния им вид и са постигнали доста добър резултат. Слушалките са супер изчистени като дизайн и са придобили чудесен луксозен външен вид – благодарение на премиум материалите от които са изработени, както и използваните цветове. Huawei FreeBuds Studio ще откриете в два, напълно класически цвята - Gold и Black (матово черно и златисто). Поради тази причина можете да ги носите дори и облечени в по-официално облекло. „Златният“ вариант обаче е доста нежен и мек - изглежда приятно, а не агресивно жълто, като скъпоценния метал. Тоест - не очаквайте типичния златен цвят, докато черното си е класически матово. Явно аз не обичам лъскавите неща.

Материалите обаче са онова, което прави слушалките едновременно красиви на външен вид, здрави и функционални. Наушниците им са доста големи (не прекалено!) и обгръщат ушите ви плътно, като ги изолират до голяма степен от околната среда. В същото време не ви стягат и притесняват – адски меки и удобни са! Пластмасовите елементи из тях също са здрави, изработени от качествен материал и съм сигурен, че тези слушалки след дълга употреба няма да се „разхлопат“, раздрънкат или просто разпаднат.

Най-якото което обаче прави впечатление, след като се порадвате на дизайна е… здравата диадема. Тя придържа
слушалките на главата ви и в тази си част е облицована с меко кожено покритие. Но към краищата си – там, където се захващат наушниците вътрешността се показва и веднага ще установите че е направена от стабилен метал. Което е изключително добра новина! Защото… за какво са ви скъпи, стилни и добре звучащи слушалки, ако след месеци употреба просто ги счупите? Много производители правят тази грешка, но не и Huawei в случая.

Свързването е детска игра, но какви са новостите?

Всъщност, едва ли съм очаквал да има проблеми при свързването на Huawei FreeBuds Studio към мобилния ми телефон. Този процес вече е отработен, единствено още по-голямото му опростяване би могло да ни изненада. Всъщност и него го има и то се нарича Pop-up свързване, благодарение на което само с един клик ще се свържете с тях. Слушалките можете да свържете и чрез „ръчно“ или директно сканиране за наличието им, натискайки Scan на настройките на Bluetooth връзката в телефона си. Още по-културния вариант и да инсталирате приложението AI Life, грижливо създадено от компанията не само за тази, но и за други цели.

Самата връзка между слушалките и телефона ви се поддържа от версия 5.2 на Bluetooth адаптера и вградена двойна антена за много по-добра връзка. Добре е да знаете, че 5.2 е най-новата версия на популярната безжична връзка, а като такава тя носи редица подобрения и новости. Например възможността да използвате две устройства едновременно, с която тези слушалки могат да се похвалят (например да гледате видеоклип на таблета, докато сте готови да приемате телефонно обаждане). Тази възможност е „жива“ благодарение на факта, че Bluetooth 5.2 има подобрена версия на оригиналния ATT (Attribute Protocol). Новият EATT (Enhanced Attribute Protocol) може да изпълнява конкурентни или паралелни предавания на данните между устройствата и да „разчупва“ пакетите данни на малки парченца, които да се контролират по-добре. Така че възможността да работите с две или повече приложения е налична, както и по-малката латентност (много ценна при гейминга).

Но да не ви занимавам с много технически данни. Финално добавям – подобрения има още и при контрола на мощността на предаване на данни, синхронизацията при безжичните слушалки, както и добавената поддръжка на L2HC High-resolution кодека. Благодарения на този Hi-Res кодек слушалките поддържат бърз и стабилен аудио трансфер със скорост до 960 kbps! L2HC се оказва че е много по-приятен за ухото, защото пресъздава в максимална степен първоначалната идея на записаната музика, нейното качество и резолюция.

При батерията също са постигнати много добри резултати, като дори слушалките да са напълно изтощени, само след 10 минути зареждане можете да разчитате на 8 часа (цял ден!) слушане на музика, с изключено шумпотискане. Ако го включите, същото време намалява до 5 часа, но и те хич не са малко. Пълното зареждане на слушалките става за около 1 час, но ще можете да слушате музика цяло денонощие, без спиране!

Признайте си, че звукът ви интересува най-много!

Да, мен също. Все пак си купувате слушалки предимно за да слушате музика, а не да правите чертежи с тях, нали? Така че качественият звук е онова, което първо ще изисквате, особено купувайки модел от по-висок клас, като „студийните“ Huawei FreeBuds Studio.

Използвам момента да споделя опасението си, да не объркате тези слушалки с мониторните, използвани от музиканти и радиоводещи в студията. Онзи тип леко се различава, защото умишлено имат доста „орязани“ високи и ниски честоти – т.е. при тях звукът е максимално линеен и без корекции, за да може да се усеща входното и изходно качество, без кривене. Думичката “Studio” в този модел е по-скоро според мен добавена за да се подчертае, че с тях можете да слушате музиката с такова качество, каквото са подали нейните създатели.

„Студийният“ модел на Huawei всъщност притежава доста широк диапазон на честотните си характеристики - от 4 Hz до 48 kHz! Тоест могат да създават толкова ниски и толкова високи звуци, че дори няма как да ги чуете, освен ако не сте прилеп. Но дори затова си има причина. Колкото по-широк е диапазонът от звукови честоти (звуковият обхват), толкова по-богат в крайна сметка е звукът и толкова по-автентично го чувствате. Технически тази възможност става факт, заради четирислойната полимерна мембрана на драйвърите, както и качествените материали и електроника.

Разбира се – не само драйвърите създават добрия звук. За него са „виновни“ и още много други елементи, които не виждате отвън. Ето ви пример – тези слушалки разполагат с иновативна акустична структура (съкратено ТАТ от Tee Audio Tube), която създава страхотно удобство за ушите, но и не само това. Тя е отговорна още за по-доброто свързване на вътрешното пространство на ухото с предната и задната звукова кухина, спомагащо доста за филтрирането на средните честоти и шума.

В слушалките са интегрирани Hi-Fi Audio и премиум кодек чип, така че имайте това предвид и се възползвайте от техните възможности, особено когато слушате музика без компресия и използвате съвместимо устройство (като например флагманските телефони на Huawei, които също имат поддръжка на Hi-Fi Audio). За L2HC кодека писах малко по-нагоре, но ще повторя – благодарение на повишената скорост за аудиотрансфер се постига намаляване на загубите от преноса и музиката има много по-фино качество. Чиста физика.

Интелигентно динамично ANC

Режимът на шумопотискане се настройва автоматично в различни среди за по-подходящ и комфортен ефект. А тъй като в началото споменах за AI Life приложението – добре е да знаете, че то разполага с гласов режим. Или по-точно такъв режим, при който всички човешки гласове, които чувате ще бъдат приоритизирани и засилени, а шумът на околната среда – намален до минимум. Така можете много по-добре да се концентрирате над разговора, който провеждате или да се наслаждавате на музика, но в същото време получавате възможността да чувате важни човешки гласове извън слушалките, без други шумове. Ще оцените тази екстра например на някое летище – когато чакате самолета си и слушате нещо, но не пропускате какво казва служителят през високоговорителя на летището. Не искате да изпуснете полета си, нали? Вторият режим на това приложение е този на осведоменост. При него ще чувате всички звуци от околната среда, докато слушате музика например. Когато се наложи да говорите, може с едно движение, натискайки бутона на лявата слушалка да изключвате шумопотискането и да оставите и околните звуци да навлизат през слушалките за да сте наясно кой и какво ви говори.

Екстра с шумоподтискането се дължи на системата от 6 обърнати навън микрофона и сензор IMU, които във всеки момент преценяват ситуацията (100 пъти в секунда!), като след това слушалките могат да реагират и да настроят режима за потискане на шум много по-добре и да се пригодят за работа в различни околни среди. В стандартния си режим например можете да ги ползвате в някое кафе или ресторант за да се изолирате от шума – например докато пиете кафе и работите. При комфортния ще останете „на тихо“ по време на работа в офиса или някъде където има постоянен фонов шум от климатици, устройства или нещо друго. А при режима „Ултра“ можете да изолирате най-досадните и силни шумове в самолета, влака, автомобила и да слушате музика и да подремнете.

Управление с нежен допир

Винаги се чудя, за коя екстра да пиша първо и все не мога да преценя, коя да е в началото. Затова моля да ми простите, че не съм сложил сензорното управление по-нагоре. То е нещо, което е адски ценно и налично в този модел. Виждали сте, предполагам, по-евтини слушалки, изобилстват с бутони по корпуса, което е не само крайно неудобно, но може да стане причина и за отказ (ако влезе вода например в процепите). Huawei FreeBuds Studio обаче до голяма степен са предпазени от това и се управляват само с допир. Още преди да започнете да ги докосвате, те ще реагират на вашите действия. Благодарение на функцията си Wear Detection те ще „разберат“ кога ги сваляте от главата си и ще паузират песента, която слушате автоматично. А когато ги върнете на главата си, парчето ще продължи оттам, откъдето е спряло. Яко, нали?

За „командването“ се използва дясната слушалка. Необходимо е просто леко да кликнете върху повърхността на слушалката в долната и сензорна част с пръст и да плъзгате в различна посока, в зависимост, какво искате да направите. Движенията нагоре и надолу съвсем естествено управляват силата на звука – намаляват или усилват. Наляво и надясно се тълкуват като превъртане към следваща или предишна песен, а двойният „клик“ или по-скоро може би „tap” върху слушалката има редица функции – паузира или пуска парчето, приема или приключва обаждането. Поиграйте си с тези възможности и лесно ще им свикнете. С хубавото се свиква бързо, нали?

За кого са тези слушалки?

Обикновено не обичам да правя финални заключения и да определям някакви „победители“ или да препоръчвам даден продукт. Защото винаги е най-добре първо да го видите и пипнете сами, ако можете дори да го тествате. Днес границите между чисто имиджовите устройства и онези за „гийкове“ доста са се размили и като че ли редица устройства преливат едно в друго. Вече не е „неприлично“ дори да присъствате на събрание на борда на директорите с чифт модерни слушалки – още повече, че тези събрания се провеждат все повече онлайн и такива определено са ви нужни.

Затова за финал ще споделя с вас, че този модел на Huawei може би ще се хареса на огромна част от потребителите. Те са едновременно страшно красиви, с много изчистен дизайн и премиум стил и качество, а в същото време крият вътре в себе си най-последните технологии (като Bluetooth 5.2) и множество екстри, които само спецовете оценяват. Но след като говорим за слушалки, би трябвало да се интересувате предимно от звука им. Както стана ясно обаче той също се причислява към „студийното качество“, към онова, към което се стремят професионалистите, а именно – максимално вярното и точно пресъздаване на звуковия спектър на песните. Huawei FreeBuds Studio го имат и определено могат да разбият на пух и прах редица доста по-стари и окичени с лаври конкуренти. Нека не споменавам имената им, за да не се обидят, но определено появата на слушалки като тези на пазара означава, че играта в света на потребителската електроника става все по-сложна и трудна, играчите – все по-големи професионалисти, а това може само да радва нас, потребителите. Защото ще ставаме свидетели на все по-качествени предложения, като днешното.

 

Технически данни

Размери / Тегло: 165 x 150 x 81,5 мм / 260 грама

Слушалки: 40 мм. динамичен драйвър

Технологии: Активно шумоподтискане, шумоподтискане при обаждания (ANC), сензор за микрофон, капацитет и IMU сензор за движение, тъч управление с докосване

Връзки: Bluetooth 5.2, Pop-Up свързване

Батерия и зареждане: 410 mAh, 24 часа възпроизвеждане с 1 зареждане при изключен ANC, 5 часа възпроизвеждане за 10 мин. зареждане с включено ANC или 8 часа с изключено. Зарежда се с USB Type-C кабел. Време за пълно зареждане – 60 минути.