Huawei P Smart е част от вълната достъпни смартфони със спецификации от среден клас и безрамкови дисплеи, която дойде изненадващо бързо. Докато сензорът за пръстови отпечатъци, бързото зареждане и по-добрият дизайн дълго бяха запазена територия за топ моделите, то безрамковите екрани намериха мястото си в по-нисък клас устройства едва месеци след като украсиха някои флагмани. Тази тенденция, освен че е позитивна за потребителите, показва и все по-голямото значение именно на устройствата от среден клас за пазара и производителите.

Позната визия с отличително усещане

В този контекст Huawei P Smart попада на солидна конкуренция, сред която бързо се отличава. Подобно на Mate 10 Lite, и тук дизайнът изглежда като версия на P10, която залага на алуминиево шаси с пластмасови основи отгоре и отдолу. Двата материала са разделени от ярки сребристи ленти, които дават много приятен характер на телефона, докато носят цялостния тон на Huawei от последните години. Част от характера на P Smart е и екранът, който сякаш е леко изпъкнал над шасито. Това може да подразни хората, които харесват непрекъснатия и по-плавен дизайн, но за мен е приятно разнообразие, което придава специфично усещане в ръката. Отдясно са бутоните за звука и заключване, които са отличително кликаеми и тактилни. Така дизайнът на P Smart успява да направи впечатление не само визуално, но и като усещане в ръката дори когато се сравнява с топ моделите на пазара, което е постижение, предвид цената му.

Батерията от 3000 mAh за съжаление няма функция за бързо зареждане

Основното противоречие в този модел са портовете. От една страна, има 3.5-мм жак, което е удобно и полезно и не налага пазаруването на нови слушалки. От друга страна, до него е microUSB порт. Това е странно и откровено ретроградно решение, което не би трябвало да е част от модел от 2018 г., но все пак е факт.

Изумителен екран

За сметка на това отпред нещата са великолепни. Тук е FullView дисплей с диагонал от 5.65 инча и резолюция 1080x2160 пиксела, която осигурява 427 пиксела на инч. Подобно на Mate 10 Lite и тук екранът е изненадващо добър за модел от класа си. Черното е наистина черно, цветовете са ярки и наситени, а яркостта е достатъчно висока, че да нямате проблеми дори под ярка слънчева светлина. Единствената ми забележка е, че всичко изглежда сякаш с по-висок контраст, което прави картината нереалистична, макар и изглеждаща по-добре. Във всяко друго отношение екранът на P Smart може да стои гордо до двойно по-скъпи модели, въпреки че е с LCD панел.

Хардуер по мярка

В сърцето си P Smart отново е подобен на Mate 10 Lite, като има същия чипсет - Kirin 659. Версията, която се предлага у нас, е с Dual SIM опция, 32 GB памет и 3 GB RAM, като в ежедневните задачи не забелязах разлика в работата спрямо Mate 10 Lite. Всичко се случва бързо и лесно, като забавянията са запазени за по-тежките приложения и моментите, в които прескачате между тях. Слотът за втора SIM карта може да бъде използван и за до 256 GB мемори карта, така че по-малкият обем на паметта не би трябвало да е проблем. Батерията тук е с капацитет 3000 mAh, който осигурява пълен ден на автономна работа без особени затруднения, дори при по-голяма натовареност.

Натиснете, за да видите галерия със снимки от камерата на Huawei P Smart

По-слабото място на P Smart са камерите. Отзад те са две - 13 MP основна и втора 2 MP, която измерва дълбочината и позволява да снимате в портретен режим. Снимките от нея са със странен контраст, странни цветове, ниска острота и немного добри детайли. Подобни са резултатите и от предната камера, която има 8 MP сензор и софтуерен портретен режим, който работи изненадващо добре. Като цяло снимките от P Smart не са по-лоши от много други модели в този ценови диапазон, но подобно на тях не се отличават с нещо съществено.

Актуален софтуер

В софтуерно отношение P Smart е оборудван с най-новото от Huawei. Докато Mate 10 Lite излиза от кутията с Android 7 и EMUI 5, тук имаме Android 8 Oreo и EMUI 8. Ако някога сте използвали модел на Huawei, ще се чувствате в познати води, като тук липсват някои функции от по-висок клас модели. Така например липсва опцията за тъмен интерфейс, с която да спестите батерия, както и възможността да промените цветните режими на екрана. Тук е обаче опцията да изберете цветната температура, както и възможността да сваляте менюто с известия чрез плъзване върху сензора за отпечатъци. Самият той се намира в центъра на гърба и работи очаквано бързо и безпроблемно.

Модел за всеки

P Smart е телефон, който предлага бърза работа, приятен дизайн и удобен размер, докато прави компромис с камерата и порта за зареждане. Отличителното в него са две неща. Технически това е екранът, който не просто се простира върху по-голямата част от предната му страна, но и предлага изненадващо добри цветове и детайли в картината. Практически погледнато е цената от 550 лв. на свободна продажба, която оправдава компромисите, но също така и прави модела изключително достъпен. Именно заради доброто съотношение между цена, характеристики и външен Huawei P Smart вероятно ще е модел, който често ще виждаме в ръцете на хората, които от своя страна ще са доволни от покупката си.