Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Макар сгъваемите телефони да се превърнаха в задължителна част от портфолиото на повечето мобилни брандове, все още не ги виждаме масово в ръцете на хората. До голяма степен това се дължи на цените им, но си мисля, че и ползите от този дизайн често биват неглижирани. Точно затова ще се опитам да обясня с какво всъщност е по-различен един гъвкав смартфон от стандартния.


От 0 до 180 градуса

Няма как да сбъркате Huawei P50 Pocket с никой друг сгъваем телефон. Задната камера и външният дисплей са със сферични форми и се съчетават повече от добре. Използван е 3D микроскулптурен дизайн, който може да се усети по корпуса. Благодарение на него това е един от малкото телефони изобщо, които се чувствам комфортно да нося и без кейс. Ако все пак искате да го предпазите допълнително, в кутията е включен предпазен калъф от две части.

Така нареченият cover дисплей може да бъде използван за преглеждане на известия или на базова информация, като час, дата, ден от седмицата, времето и нивото на батерията. От него може да се контролира музиката, която слушаме, което по мое мнение е една от най-добрите му функции заедно с опцията да го използваме за огледало за селфита с основната камера. Той също се включва и изключва от power бутона, без да се налага да разпознава пръстовия ви отпечатък.

Пантата придава усещане за надеждност. Магнитите, които държат телефона затворен, не му позволяват и да се затваря прекалено рязко, което евентуално да доведе до повреда. Отварянето му с една ръка е възможно, но не особено удобно, като се има предвид, че трябва да се внимава да не го изтървете. Може би с продължително трениране може да се усвои това умение, но лично аз го отварях и затварях инстинктивно с две ръце.

Гъвкавият OLED екран е с резолюция 1188х2790 и се опреснява със 120 Hz. Размерът му е цели 6.9 инча, което е супер, понеже какъв е смисълът един телефон да се сгъва, ако не е колкото може по-голям в разгънато положение? Следващата добра новина е, че няма видима линия по средата на дисплея, където се сгъва. Да, може да я видите под определен ъгъл и светлина, но нито веднъж не ми направи впечатление при ежедневна употреба.

За сметка на това определено може да я усетите на допир. Това ни напомня и колко са меки всъщност тези екрани, така че е необходимо да се отнасяте с допълнителна грижа към тях. Ключове, монети или нокти могат да оставят трайни следи върху тях. За съжаление все още няма протектори за тях, нито могат да бъдат подсилени с Gorilla Glass на този етап. Тогава защо да поемаме тази допълнителна отговорност?

Ето някои неща, които може да правите P50 Pocket и които няма да са възможни с обикновен смартфон – селфи със задната камера, приключване на обаждане със сгъване на телефона, използване на предната камера за видеоразговори, докато устройството е полусгънато на бюрото, и това е само малка част от всички функции, които може да изпълнява. Екранът може и софтуерно да се разделя на две половини. Почти всички приложения могат да бъдат минимизирани, така че изборът е ваш кои две да използвате едновременно.

Развихрете въображението си. Точно по този начин установих, че това всъщност е идеалният телефон за нощни снимки, понеже, вместо да се чудите как да седите неподвижни, докато снимате, просто оставяте телефона върху дадена повърхност, сгънат наполовина. Няма нужда нито от статив, нито да караме някой друг да ни снима.


В контекста на стандартен смартфон

В тази част от ревюто ще разгледаме базовите ценности на Huawei P50 Pocket, изключвайки фактора „сгъваемост“. Ще започна, като отговоря на най-задавания въпрос: Има ли приложения на Google? – Не. Фатално ли е това? – Също не. Може да откриете 99% от необходимите апликации в AppGallery и Petal Search. До останалите като YouTube може да достигнете чрез браузър, а ако си запазите връзката като иконка на началния екран, отнема същия брой кликове – един.

За да извършите тази проста маневра, отваряте YouTube през браузър (това е важно, НЕ през Petal Search), натискате четирите точки в горния десен ъгъл и ще видите опция Add to home screen, или „Добавете към началния екран“, ако системните настройки са на български. Това е всичко. Оттам нататък използвате платформата като всяко друго приложение и може да повторите това упражнение с всеки сайт, който посещавате често.

Тук искам да отбележа нещо важно. Ако потърсите YouTube в раздела с приложенията на Petal Search, ще ви излезе апликация, наречена YouTube Vanced. За да работи пълноценно, тя ще поиска да направите Root на телефона. Root-ингът, най-просто казано, позволява на потребителите да получат привилегирован достъп до подсистемите на Android. Някои биха казали, че това „отключва пълния потенциал“ на смартфона, но също така го прави и уязвим, понеже сваля софтуерните му защити. Не е нещо забранено, но е на ваша отговорност, понеже гаранцията на устройството става невалидна. Исках да уточня това, защото не знам дали няма и други приложения, които биха поискали подобен ход.

И сега обратно към хардуера. RAM паметта е 8 GB, а пространството за съхранение е 256 GB и може да бъде разширено посредством карта памет. Държа да отбележа, че около табличката има гумен пръстен, чието предназначение е да спира проникването на вода, но самият телефон не е водоустойчив. Когато има движещи се части, независимо дали става дума за механизирана селфи камера или сгъващо се тяло, херметическото запечатване на устройството се превръща в неимоверно по-трудна задача.

Процесорът е Qualcomm Snapdragon 888 4G и както подсказва името, няма 5G. Това по никакъв начин не попречи на пълноценното ми изживяване със смартфона, като без проблем вършех всичко, което обикновено правя от мобилното си устройство. Това включва: отговаряне на имейли, водене на записки, сърфиране в интернет, гледане на видеа, обработване на клипове и снимки, слушане на музика и подкасти, скролване из социалните мрежи и още каквото се сетите. Не срещнах никакви проблеми, но това не бива да е изненадващо, понеже чипсетът е флагмански, просто не поддържа 5G скорости.

Понякога, когато имаме устройство с много ясно определен фокус, например геймърски телефон (в този случай сгъваем), камерите са един от аспектите, които биват оставени на заден план. Радвам се, че тук случаят не е такъв, и съм доволен от качеството на снимките. Не бих казал, че са на нивото на P50 Pro, но и не мисля, че някой ще остане разочарован.

На гърба работим с три сензора – 40 MP основен, 13 MP ултраширок и 32 MP широк. Използвана е новата Ultra Spectrum Image технология, която включва Huawei XD Optics и True-Chroma Image Engine. Накратко всичко това означава, че в лещите влиза повече светлина и това подобрява детайлите и цветовете в кадрите. Ето и няколко примера:

 * Ултраширок сензор

 * Основен сензор

 * Приближаване 2.0

 * Приближаване 5.0

 * Основен сензор

 * Приближаване 2.0

 * Приближаване 5.0

 * Ултраширок сензор

 * Основен сензор

 * Приближаване 2.0

Предната камера е 10.7 MP и предлага стандартен и широк ъгъл на заснемане. Вторият е подходящ, когато искате да поберете повече хора в снимката или пък се снимате с някоя забележителност. Както вече споменах, селфита могат да се правят и с основната камера, като се използва външният екран, докато телефонът е сгънат. Насърчавам ви да изпробвате този метод, понеже резултатите със сигурност ще са по-добри.

 * Предна камера

 * Предна камера, ултраширок режим

 * Основна камера

Последният аспект, който ще разгледаме, е животът на батерията. Капацитетът ѝ е 4000 mAh и ако не се лъжа, това е рекорд за сгъваем телефон от този вид. Пълният заряд спокойно издържаше цял ден с моята употреба, а зареждането се извършва единствено посредством кабел с 40 W.


Ново начало

Huawei P50 Pocket със сигурност не е за всеки. Много хора ще предпочетат конвенционален смартфон и това е напълно нормално. Макар вече няколко години са на пазара, сгъваемите смартфони си остават нишова категория, която е предпочитана най-вече от хората, които искат да са в крак с най-новите технологии.

Ако сте един от тези, които искат да изпъкват и смятат, че това е добър начин, тогава се подгответе за множество въпроси, когато извадите този телефон от джоба и го разгънете. Предвид по-нежния дизайн P50 Pocket е перфектният подарък за всяка дама и съм сигурен, че тя ще остане очарована от това бижу.

Независимо дали искате да поглезите себе си, или да зарадвате половинката, оставям линк към официалния сайт на Huawei, откъдето може да го закупите. Естествено, може да се обърнете и към мобилния си оператор, който също може да ви предложи оферти, включващи устройството.

 

Вижте още: Huawei P50 Pro – по-добър, отколкото предполагате (РЕВЮ)