Минаха три години, откакто Huawei за последно ни показа флагмански смарт часовник – Huawei Watch 2 2018, само че тогава бе използвана Wear OS операционната система на Google. Новата серия устройства са с HarmonyOS на борда, платформа, разработена от самите Huawei. Нека видим какви промени носи това ново начало.

 


Премиум изработка

 

 

Преди да стигнем до софтуера, ще преминем през дизайна, тъй като има много неща, които трябва да се отбележат за него. Корпусът е направен от титан, а задната част на часовника е от керамика, която предпазва всички сензори. Екранът е 1.43 инча AMOLED и няма проблеми с видимостта му дори при пряка слънчева светлина, особено ако яркостта е увеличена максимално и използвате циферблат с по-топли цветове. Продължавайки темата за циферблатите, 30 са предварително инсталирани, но могат да бъдат свалени над 1000 от Huawei Watch Face Store, като някои са безплатни, а други на цени между 0.99 лв. и 9.99 лв. Ако искате да направите часовника си наистина уникален, за фон може да бъде избрана както снимка, така и видео от галерията ви.

Интеракцията с Watch 3 Pro освен чрез тъчскрийн дисплея се извършва и с още два бутона – Home Button, който представлява въртяща се коронка, с която може да се скролва из менютата, а при натискане ви връща на началния екран и Side Button, който може да бъде програмиран да отваря каквото пожелаете. Други важни жестове за контрол са издърпването нагоре на началния екран, за да видите натрупалите се известия, издърпване надолу, за да отворите панела с бързи настройки, плъзвания наляво и надясно водят до данни от различните сензори и времето, а когато сте в някое приложение, за връщане назад отново се използва жест от ляво надясно.

Classic версията на часовника идва с класическа кожена каишка, но има и Elite комплект с каишка от титан, а черна силиконова е добавена като екстра в кутията. Huawei предлагат още няколко вида, за да бъде задоволен всеки вкус, но може да се сдобиете и с подходяща за вас от друго място, стига да е същата ширина (22 мм) и със същия механизъм и като говорим за него, нека кажа, че намирам за особено впечатляваща системата за смяната им. Реално няма нищо ново в механизма на самите каишки, но в корпуса на часовника са направени малки улейчета (могат да се видят на снимката по-долу), които превръщат подмяната в детска игра. Лично аз бих заменил кожената каишка със силиконова по време на тренировки и сега това е по-лесно от всякога.

Преди да продължа със спортните режими, ще затворя темата за дизайна с това, че Huawei Watch 3 Pro не е малък часовник – точно обратното. Корпусът е 48 мм, което е хубаво, защото има повече площ за работа, но няма да забравите и за момент, че е на китката ви. Това може и да предизвика неудобство за някои хора, които искат да спят с него, за да проследят съня си (за това малко по-късно), но ако някога сте носили по-обемен аналогов часовник, то със сигурност няма да имате проблем с този, понеже със своите 63 грама е по-лек от класическите варианти. Освен това е и напълно водоустойчив, така че спокойно можете да влизате под душа с него.

Ако искате по-малък вариант, Huawei Watch 3 може да се окаже по-подходящ за вас. Реално единствените разлики спрямо Pro модела са, че изработката на корпуса е от неръждаема стомана, стъклото не е подсилено от сапфир и както вече споменах – по-малък е, съответно и капацитетът на батерията не е толкова голям.

 


По-здравословен начин на живот

 

 

Нека не забравяме, че това устройство е също така и фитнес тракер, с над 100 спортни режима. Честно казано, ще съм изненадан, ако се намери човек, практикуващ спорт, който не е наличен за проследяване. Има налични и програми за тичане от ниво 1 до ниво 4, където селектирате подходящата за вас, и часовникът ви инструктира за останалото. Ще дам за пример бягането – след всяка тренировка получавате обичайните данни, като изминато разстояние, времетраене, изгорени калории, но също така и по-подробни статистики от сорта на средна скорост, ширина на крачките и колко време ще е нужно, за да се възстановите напълно.

Дори да не спортувате, Watch 3 Pro пак може да е полезен уред за следене на цялостното ви състояние. Часовникът автоматично измерва през цялото денонощие сърдечния ритъм, сатурацията на кислорода в кръвта, нивата на стрес, а вече и температурата на кожата. Докато спите, бива измерено качеството на съня и всичките фази, през които преминавате, са документирани до минутата. При предишни часовници на Huawei, които съм тествал, всички те особено точно определяха, кога се будя през нощта и колко време продължава това явление. При Watch 3 Pro има някои леки разминавания понякога, които включват отчитане на събуждания, които не си спомням да са се случвали, но това е възможно да е грешка на моята памет. Също така, когато продължавам да се излежавам сутрин, докато търся сили да стана, часовникът го отчита като сън, докато категорично не застана в поне седнало положение. Заради безупречната история на предишни модели на Huawei в проследяването на съня съм склонен да отдам тези леки отклонения на това, че бройката, която тествам, е ранна версия и не е финалната, която ще се появи на пазара, затова вярвам, че това ще бъде изчистено в комерсиалните модели.

Друга важна функция за много хора е наличието на eSIM. Това позволява часовникът да оперира самостоятелно и през него да се провеждат разговори. Особено удобно е, когато не искате да носите смартфон със себе си. Възможно е да бъде използван и като Bluetooth устройство, като тогава качеството на микрофона е изненадващо добро. Събеседниците ми потвърдиха, че нямат никакви проблеми с това да ме чуват дори когато съм на шумно публично място или когато съм вкъщи, но не държа часовника пред устата си. Естествено, вие ги чувате в режим на високоговорител, така че ако сте навън, околните също ще доловят разговорите ви.

 


Финални щрихи

 

 

Батерията е интересна тема при Huawei Watch 3 Pro. Тук е моментът отново да вметна, че тествам ранна версия на продукта и тя не е тази, която ще се появи по щандовете в магазините. Поради тази причина моят екземпляр се зарежда за около 3 часа, но силно се съмнявам такава да е ситуацията и при завършения продукт. Издръжливостта е в рамките на обещаното от Huawei – около 5 дни в зависимост какво точно правите с него. Ако тренирате всеки ден и искате да проследявате с GPS маршрутите, които сте пробягали, или пък получавате известия от всички възможни апликации и часовникът вибрира постоянно, това се отразява на живота на батерията.

Има наличен Ultra-long Battery Life режим, който може да удължи издръжливостта до 3 седмици, а в същото време от компанията обещават да продължите да използвате проследяването на пулса, съня, по 30 минути разговори с Bluetooth на седмица и 90 минути тренировки с GPS, по 50 съобщения, 6 повиквания, 3 аларми и общо 200 включвания на екрана на ден. Не звучи никак зле. Преминаването в този режим се извършва от настройките и след като бъде активиран, автоматично се прилага семпъл циферблат, който не може да бъде сменен. При връщане в smart mode устройството се рестартира.

Самото зареждане става с магнитно зарядно, което няма видими контактни точки (пинчета), така че на теория могат да бъдат използвани и стандартни безжични зарядни. Изпробвах го с две различни и се получава, ако успеете да го поставите точно върху медната намотка, но ви препоръчвам да се придържате към предоставеното в комплекта за най-добри резултати.

Както вече споменах, това е първият смарт часовник на Huawei с HarmonyOS, което значи, че приложенията се теглят от AppGallery. На този етап все още липсват много известни апликации, но има заместници на някои: вместо Google Maps – Petal Maps, вместо Google Translate – iTranslate Translator. Дори и да не са ви познати като имена, реално вършат същата работа. Бих се радвал, ако бъде добавен Spotify, за да може да се стриймва музика направо от часовника. Към момента може да се контролира музиката, която слушате от смартфона, а има и 16 GB вътрешна памет, където могат да бъдат качени предостатъчно от любимите ви парчета. Ще е необходимо малко търпение, но с времето би трябвало приложенията за сваляне от AppGallery да се увеличат. Налични в момента, като maxim и SofaScore, си работят перфектно с 2 GB RAM на борда.

Едно неудобство за всички, които не разполагат с телефон на Huawei, е, че ще трябва да изтеглят приложението Huawei Health под формата на APK. Това не е толкова сложно, колкото звучи, защото, когато за първи път бъде включен Huawei Watch 3 Pro, се появява QR код на екрана и когато го сканирате, ще ви изпрати до страница, откъдето напълно безплатно може да свалите Huawei Health и/или AppGallery, там също може да бъде намерено. За да бъде свалено, трябва да влезете в настройките за поверителност на телефона ви и да разрешите изтеглянето на апликации от непознати източници, тъй като по принцип фабричните настройки не позволяват това. Има вероятност смартфонът да не разчете файла (при мен се получи така), но ако опитате да го отворите през системните файлове, би трябвало инсталацията да започне.

В Play Store също има версия на приложението, но тя е остаряла и не се поддържа, така че изтеглянето му оттам няма да ви свърши работа. За да използвате часовника като дистанционно за контрол на камерата на смартфона ви, трябва мобилното ви устройство също да работи с HarmonyOS.

За да извлечете максимума от Huawei Watch 3 Pro, препоръчително е да сте със смартфон на компанията. Това е нещо напълно нормално за всеки бранд, който произвежда и от двата вида устройства, трябва да има поощрение за феновете, които са в екосистемата. Но дори и да сте с друго Android устройство или iOS, пак може да останете очаровани от всичко, което предлага този смарт часовник – от качествената изработка и множеството сензори до прекрасния дисплей и трицифреното число спортни режими.

 

Вижте още: Huawei работи по 90 W бързо зареждане за вашия нов телефон