Безогледалните фотоапарати са интересна ниша, която става все по-популярна сред потребителите, които изискват безупречни снимки и видео, но не са готови да се впуснат в света на художествената фотография и да инвестират в тежък и сравнително труден за използване огледално-рефлексен фотоапарат. Основните играчи в областта са Sony, Olympus, Pentax и Nikon, с което Canon, най-големият производител на DSLR-и, остана последният фотогигант без безогледално предложение. По-рано тази година обаче японците анонсираха EOS M. Фотоапаратът има амбиции не просто да конкурира моделите, които вече са на пазара, но и да бъде по-добър от тях. 

 

Професионални резултати в компактен корпус

Canon EOS-M е един от най-компактните фотоапарати в своя сегмент. Компанията ясно се опитва да го сегментира от Micro 4/3 предложенията и Nikon 1, които имат още по-малки сензори. Подобно на NEX линията на Sony, EOS M има APS-C сензор, тоест в ядрото на фотоапарата има също толкова голям сензор, колкото в повечето огледално-рефлексни фотоапарати от нисък и среден клас. Това означава, че EOS M поема голямо количество светлина и се представят удивително добре при по-лоши светлинни условия без нужда от използване на светкавица, което винаги е за предпочитане. Големият сензор има и друго важно предимство - възможност за получаване на изразено боке (или бока) при снимане при отворена бленда. За тези от вас, които не знаят какво означава това - става въпрос за красивия дефокус на фона при снимки в по-близък план.

Резолюцията от 18 MP на сензора е оптимална за размера му и съчетава както високо ниво на детайл, така и малко шум при слабо осветление.

 

Без пропуснат кадър

Дори най-добрият сензор е безполезен, ако фотоапаратът не снима достатъчно бързо. С Canon EOS M да пропуснете кадър е изключително трудно, тъй като системата разполага с DIGIC 5 процесор, който позволява снимане на 4.3 кадъра в секунда, при това в пълна резолюция. Заедно с хибридната система за автофокус, получаването на идеално остра снимка се случва за част от секундата, без нужда от каква да е намеса от страна на потребителя. Високата максимална стойност на светлочувствителността ISO 12 800 (разширяема до ISO 25 600) дава възможност да снимате при високи скорости дори при почти пълна липса на светлина на цената на малко повече шум, който интелигентните алгортими на Canon редуцират успешно. 

 

На едно докосване разстояние

Canon EOS M е безогледалният фотоапарат, който разчита най-силно на контрол чрез сензорна интеракция. Големият 3-инчов дисплей визуализира пълния интерфейс на системата и осигурява достъп до всички възможни настройки, без значение дали искате да снимате в напълно автоматичен режим, или да постигнете творчески ефекти с напълно ръчни настройки. Фокусирането върху конкретен обект вече не изисква прецизно въртене на фокусния ринг - достатъчно е да го докоснете върху дисплея, подобно на съвременните смартфони. Сензорното фокусиране работи и в режим на видео. Все пак за моментите, когато не можете да погледнете към дисплея и имате нужда от бърз контрол на даден параметър, екипът на Canon е запазил голяма част от стандартните контролни бутони, което е чудесно

Професионално видео за аматьори

Една от най-силните страни на безогледалните системи е невероятното видео, което снимат. Canon EOS M поддържа запис на 1080p клипове с 30 кадъра в секунда и на 720p с 60 кадъра в секунда. Последната комбинация може да се използва за получаване на забавен каданс при обработка в произволен монтажен софтуер

Canon обаче опростява процеса допълнително, като внедрява просто видео редактор, вграден в EOS M. С помощта на сензорния дисплей може да добавите почти професионално изглеждащ монтаж към любителските си клипове, както и да ги направите по-артистични с вградените филтри

Автофокусът по време на видео е толкова бърз, че дори при бърза промяна на композицията дефокусираният момент е изключително кратък. Това е така благодарение на автофокуса чрез отчитане на фазата, който "следи" обектите, вместо да се движи напред-назад при всяко префокусиране. 

 

Усеща се като PowerShot, снима като EOS

Canon определено е успяла да създаде невероятно устройство, което е компактно и лесно за използване, сякаш е част от потребителската линия PowerShot, но прави снимки и видео, достойни за брандинга EOS. 

Ако се занимавате по-сериозно с фотография или вече имате DSLR на Canon, ще оцените, че EOS M работи с всички стандартни обективи за EF байонет чрез преходник, който може да закупите отделно. Нещо повече - автофокусът и меренето се предават през него, така че не губите никаква функционалност при избора на стъкла, които не са създадени специално за безогледалната линия на Canon. 

Обективът в комплекта е 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM, който е изключително подходящ за начинаещи, тъй като позволява снимане както на пейзажи в късия край, така и на портрети и макро композиции в дългия. Canon предлага и богат набор от по-специфични обективи, с които да разширите възможностите на своя EOS M, като например твърдия EF-M 22mm f/2 STM, а липсата на вградена светкавица може да бъде компенсирана с допълнителната Speedlite 90EX или с каква да е светкавица за стандартна конска подкова. 

Canon EOS M е невероятно безогледално предложение, което е подходящо както за наследник на добрия ви стар компактен фотоапарат, така и за първи стъпки в художествената фотография. Моделът е отличен избор и за фотографи, които не искат да носят DSLR-а си навсякъде, но държат на високото качество на заснетите снимки и видео. 

 

Цена: 1859 лв. (тяло с обектив 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM и светкавица)