Неведнъж сме писали за явлението Instagram - обикновено приложение за фотофилтри, което се превърна в истинска сензация, а впоследствие и в 1-милиардна сделка и собственост на Facebook. Оставайки с впечатлението, че всички са запознати с неговите особености, реших, че статия, обясняваща причината за високата цена на покупката, е по-удачна от обикновено въведение във функционалността. В последните няколко месеца обаче се убедих, че огромна част от обикновените притежатели на смартфони (технологичните ентусиасти могат да пропуснат статията) нямат идея какво точно представлява Instagram, макар да чуват името постоянно и да виждат снимки от услугата във всевъзможни социални мрежи. Още наши видеоревюта можете да разгледате тук.

Целта на настоящето видео и статията е да ви запознаят с характера на най-горещото приложение за споделяне на снимки, за да можете лесно да прецените дали искате да го използвате или не. Ако се интересувате от повече от впечатляващата сделка, която направи Марк Закърбърг, прочетете подробната ни статия по темата. 


Видео

Наличност

Доскоро Instagram бе приложение само за iOS, при това само за iPhone. И досега услугата няма iPad версия (което е добре, имайки предвид колко е абсурдно да снимате с таблет), но от няколко месеца е налична и в Google Play. В началото функционалността на iOS и Android версиите не бе изравнена, но в момента е почти идентична. 

Instagram в App Store

Instagram в Google Play

Потребителите на други мобилни платформи надали могат да се надяват приложението да получи версии за тях, макар в даден период из мрежата да се носеха слухове за Instagram за Windows Phone. 

Концепция

Въпреки че струваше 1 милиард на Марк Закърбърг и създава усещане за "нещо голямо", идеята зад Instagram не е нито нова, нито твърде иновативно реализирана. Приложението дава възможност да правите снимки, към които да добавяте креативни/артистични ефекти, а след това да ги споделяте. Къде и как се извършва споделянето? Четете по-долу. 

Оторизиране и свързване

Въпреки че е собственост на Facebook, Instagram не използва Facebook Connect, което означава, че нямате възможност да се логнете чрез своя акаунт в социалната мрежа. След като регистрирате своя Instagram, избирайки потребителското си име, услугата ви дава възможност да внесете своя аватар от Twitter или Facebook, което е изключително удобно.

След като сте готови с основната конфигурация, приложението ви предлага да свържете своите акаунти във Facebook, Twitter, Flickr, Tumblr и Foursquare. Препоръка от всички уморени потребители на тези услуги - не свързвайте акаунтите си където и да било. Колкото и малко да са приятелите/последователите ви, които се дублират, ще им причините неприятното усещане за технологично дежа-вю. С по-прости думи - никой не иска да вижда снимката на обяда ви на няколко места. Опитайте се да измислите смислени разграничения на начините, по които използвате социални мрежи и услуги. 

По-смисленият начин да използвате свързаните социални мрежи е да откриете свои познати и приятели, които вече използват Instagram. Само за няколко секунди приложението ще създаде списък с хора, които да добавите. Обикновено той е учудващо дълъг. 


Статията продължава на следващата страница. 

Снимане, филтри и ефекти

Както можете да видите във видеото, менюто с филтри е изключително интуитивно разположено и лесно за използване. Имате възможност за прилагането им, преди да направите снимка или след това, а първоначалната ви селекция не е окончателна, т.е. ако прецените, че искате да промените ефекта след снимане, можете да го направите съвсем лесно. 

Списъкът с филтри е наистина километричен и надали има нужда да се спираме на всеки. Голяма част от тях симулират усещане за винтидж фотоапарати като Polaroid, Leica или Ломо. Именно затова масовото схващане е, че Instagram е приложение, което се използва масово от хипстъри. В това, разбира се, има известна доза истина. Налични са и няколко филтъра, които не променят цветовете толкова силно и просто повишават контраста и карат снимките ви да изглеждат по-добре. Дори да не използвате филтър, Instagram дава възможност да подобрите изображението след направа на снимка, като натиснете бутона долу вляво

Ефектите в горната лента поне според мен са доста по-интересни. Чрез тях можете да изключите рамката на всеки филтър (стига той да включва такава), да завъртите кадъра и да приложите тилт-шифт по изключително удобен начин. Ефектът създава усещане за миниатюра, ако снимате отдалече, или пък за дефокус при близки композиции. По този начин снимките ви може да изглеждат една идея по-професионално в очите на обикновените потребители. Всеки себеуважаващ се фотограф обаче ще ви каже, че използването на този в Instagram не е твърде добра идея. Истината е, че тилт-шифт е интересен и забавен начин да разнообразите снимките си, с който, приложен правилно, може да получите добри резултати. Не се притеснявайте да експериментирате.

Споделяне

Ако не отбележите допълнителни социални мрежи, споделянето по подразбиране се случва само в рамките на Instagram. Пропуснахме да отбележим, че услугата сама по себе си е социална мрежа, поддържаща харесване и коментари. Паралелно с публикуването в нея можете да пресподелите снимките си в Twitter, Facebook, Foursquare, Flickr и Tumblr и да ги изпращате по мейл.

 

Заключение

Има ли смисъл да използвате Instagram? Това зависи изцяло от вас. Услугата успя да събере огромна потребителска база и в момента определено е на гребена на вълната. Не бива да забравяме, че въпреки всичко това тя няма уникална функционалност и продължава да бъде приложение за добавяне на ефекти към снимки и споделяне. Действително, едно от най-добрите. Но не нещо повече

Използвате ли Instagram?