Ергономичен монитор Philips плюс компютър на изгодна цена


Текст: Драгомир Дончев

15 септември – ключова дата, която всяка година мобилизира родители и ученици, разбира се, по различен начин и по различни причини. И докато малките ловци на знания се вълнуват най-вече от това, дали ще намерят нови приятели и каква ще е класната им, притесненията на техните майки и татковци са от далеч по-прагматичен вид. Пред тях стои внушителен списък за пазаруване, включващ всичко, от което се нуждае детето им за училище, и обикновено в челото му стои и най-сериозната покупка, а именно ново РС.

Само за учене!
Неизвестните, свързани със закупуване на нов компютър, никога не са малко - особено когато става дума за „учебна” система. Силно ограниченият им (естествено) бюджет се сблъсква с практически неограничения диапазон от желания и изисквания на невръстния наследник, а над всичко това тегне притеснението за какво точно ще се използва скъпата машина – дали наистина по предназначение, за полезна, учебна работа или... за видеоигри.
Решението на тази нелека дилема идва под формата на изключително интересна, готова система. Нека родителите, които най-ревностно държат компютъра да е работен и учебен инструмент, а не скъпа играчка, разгледат предложението PC VALUE BS270-50G – това е добре балансирана машина с характеристики, гарантиращи безпроблемно изпълнение на всички „полезни” функции - работа с електронни таблици, сърфиране в уеб, текстообработка и др., но без почти никакви гейминг възможности.

Козове
Въпреки базовите си характеристики това РС предлага на бъдещите си притежатели две солидни предимства, които по отличен начин подчертават профила му на приложение. На първо (и най-важно) място, системата е окомплектована с отличен монитор на Philips с диагонал 18.5 инча. Моделът 191V2AB притежава редица предимства, правещи го идеално допълнение към една „учебна” система. Изключително силен аргумент в полза на това твърдение е комбинацията от ергономични показатели: ниско време за реакция на матрицата (5 милисекунди) – гарантиращо висок контраст (30 000:1) и високо ниво на детайла, без размазване на изображението дори при динамична смяна на кадрите. Това означава чувствително по-малко натоварване на очите дори при по-продължителна употреба – нещо, което е от особена важност за малкия ученик, който, предполага се, ще стои с часове пред монитора, взирайки се в него.
Отделно стойката на 191V2AB позволява лесно и бързо регулиране наклона на дисплея за постигане на максимално удобство и комфорт при работа. Поддръжката на HD работна резолюция (1366 х 768 пиксела) пък означава повече работна площ, по-малко нужда от „превъртане” на дълги документи, електронни таблици или web страници и като цяло по-висока ефективност – т.е. пести се време при изпълнение на различните задачи. Допълнителна екстра са и вградените високоговорители, които ви спестяват допълнителен разход за тонколонки.
Другият голям плюс на цялата система се заключава във факта, че тя идва с предварително инсталирани Windows 7 Starter Edition, Microsoft Essentials и Microsoft Office 2010 Starter – отличен базов софтуерен пакет, който, освен че е включен в цената (т.е. не изисква допълнително заплащане), ви осигурява опция за незабавно използване на машината. С други думи - PC VALUE BS270-50G ще е готов за работа в момента, в който го извадите от кутията и го включите.

Под капака
За по-технически настроените – ето допълнителни данни: системата е базирана на процесор Intel Atom с тактова честота 1.6 GHz в комбинация с чипсет Intel GM945 и интегрирано видео решение Intel GMA 950. В този ред на мисли тя до известна степен споделя доста общи черти с т.нар. неттоп машини: ултракомпактни компютри, предназначени основно за офис работа и сърфиране в уеб. За разлика от тях PC VALUE BS270-50G предлага пълноформатен корпус Dell Vostro с достатъчно възможности за евентуален бъдещ ъпгрейд и подобряване характеристиките на системата.


Компютърът включва още 2 GB оперативна памет (напълно достатъчен обем за безпроблемно изпълнение на задачите, за които очевидно е предвиден), както и 500-гигабайтов твърд диск, представящ солидно пространство за съхранение на информация. Все пак, в случай че половин терабайт не ви е достатъчен, винаги можете да запишете част от данните си върху оптичен носител с помощта на включената DVD записвачка. Не бива да пропускаме и вграденото аудио решение, предлагащо многоканален (5.1) звук.

 

 


 

Технически данни:
Процесор: Intel Atom N230 (1.60 GHz, 533 FSB, 512КB L2)
Чипсет: Intel GM945 + ICH7 CHIPSET
Памет: 2048 MB (DDR2, 800 MHz)
Твърд диск: 500 GB
Видеокарта: Intel GMA 950
Звук: 5.1 канала
Оптично устройство: DVD+/-RW DL
Мрежова карта: 10/100 Mbps
Монитор: Philips 18.5'' 191V2AB (1366 х 768 пиксела, 30 000 : 1 контраст, 250 cd/m2 яркост, 5 мс време за реакция на матрицата)
Софтуер: Windows 7 Starter, Microsoft Essentials, Microsoft Office 2010 Starter


Да: Балансирани характеристики, включен в комплекта монитор Philips с отлични ергономични показатели, предварително инсталиран офис пакет.

Не: Никакви гейминг възможности и ограничени опции за работа с мултимедия (особено HD аудио и видео съдържание)

Мнение: PC VALUE BS270-50G спокойно може да се нарече „идеалната учебна компютърна система”. Разполагаща с достатъчно солидни възможности за изпълнение на разнообразни задачи, свързани с обучението и учебния процес – от web сърфиране до текстообработка, но държаща детето настрани от видеоигрите, за които просто не й достига мощност.