Кога компютрите са бавни

Колкото и да напредват хардуерните технологии, след време дори лаптопите от висок клас се оказват бавни. До голяма степен това се дължи на все по-голямото количество софтуер, което работи на машината, но решаването на този проблем обикновено изисква преинсталация, а това в много отношения се оказва неудобно.

Производителността на една компютърна система винаги зависи от най-бавния и компонент. Като се има предвид, че съвременните машини разполагат с бързи процесори и достатъчно количество оперативна памет, то това „тясно място“ обикновено се оказва твърдият диск, чиято скорост на предаване на данни е десетки пъти по-ниска от тази на останалите компоненти.

Текст: Слави Славчев

 

Решението

Може да сте свикнали да гледате на твърдия диск в системата само като на място с определен обем за съхранение на данни. Всъщност не по-малко важен параметър е неговата производителност. Със сигурност ще се изненадате колко „по-жив“ и приятен за работа може да стане компютърът, ако в него работи по-бързо устройство за съхранение на данни.

При традиционните твърди дискове единственият вариант да постигнете това е да монтирате устройство с по-висока скорост на въртене на плочите – 7200 вместо 5400 об./мин (за преносими компютри не се предлагат по-бързи класически устройства).

С развитието на флаш паметите се стигна до момент, в който техният капацитет нарасна достатъчно, така че да бъдат създадени устройства, които не са базирани на механични части. Те носят наименованието SSD – Solid State Drive, и както можете да се досетите, значително превъзхождат класическите продукти с въртящи се магнитни плочи. Това с особена сила важи за актуалното поколение SSD, чиято производителност е недостижима за който и да е твърд диск.

 

 

Toshiba е един от производителите, който от самото зараждане на пазара на SSD разработва такива модели, а актуалната серия Q Series Pro предлага върхови параметри и се базира и на опита на наскоро придобитата компания за производство на памети OCZ Technology.

Гамата от SSD продукти Toshiba Q Series Pro включва три модела с капацитет 128, 256 и 512 GB в 2.5” форм фактор и интерфейс SATA III. Те се предлагат именно като устройства за ъпгрейд на преносими компютри, идват с MLC чипове и по-нататък ще разберете защо това е една от най-добрите инвестиции, които можете да напра­вите.

 

Производителност от друго измерение

Toshiba посочва скорост на трансфер на данни от 554 MB/s при четене и 512 MB/s при запис. Тестът е с ATTO Disk Benchmark 2.47. Сами по себе си тези циф­ри са доста впечатляващи и ако трябва да си ги представите по-достъпно, то знайте, че тази скорост позволява прехвърлянето на съдържанието на един Blu-ray диск за доста по-малко от минута.

Макар цитираните скорости да се отнасят за идеалните условия при четене и запис на последователни данни, то тестовете показват, че производителността е на доста високо ниво (над 250 MB/s) и при по-реалистични сценарии за работа с различни по размер файлове, записани по цялата повърхност на диска. Като добавим към това и факта, че времето за достъп до данните е над 30 пъти по-малко в сравнение с конвенционалните дискове, то можете да си представите, че като цяло SSD устройствата на Toshiba са между 3 и 5 пъти по-производителни от класическите си събратя.

Цялата тази скорост има впечатляващ ефект и върху общата производителност на системата – смяната на класическия твърд диск с SSD Toshiba Q Series Pro води до над 40–50% прираст в бързодействието на целия компютър. Едва ли има по-ефективен начин да вдъхнете нов живот на лаптопа си.

 

Производителността е висока (над 250 MB/s) и при реалистични сценарии с различна големина на файловете.

 

Безупречен комплект от качества

Toshiba Q Series Pro са подходящи дори за ултрабуци с дебелината си от само 7 мм. Ако решите да ги слагате на лаптоп с класически слот за твърд диск, в комплекта ще намерите съответния адаптер. А от гледна точка на удобството при прехвърляне на данните към новото устройство, от Toshiba са предвидили специализиран софтуер, с помощта на който операцията се извършва лесно и надеждно.

И ако ви трябва още капчица убеждение, че Toshiba Q Series Pro са изключително полезен ъпгрейд, то имайте предвид, че тяхната ниска консумация на енергия със сигурност ще добави ценни минути към времето за работа на батерията на вашия компютър.

Информация за цените можете да откриете в сайта на официалния дистрибутор - Polycomp.

Тагове: