Дори днес работата кипи усилено. Не, не се оплакваме, тъй като още от малки си мечтаем да разглеждаме и да си “играем” с най-новите технологични джаджи. А когато наближат празниците, какво по-хубаво и тематично от това?

Всъщност едни от последните джаджи, които навестиха офиса, преди да го “зазимим”, са няколко продукта с марка FiiO. Спомняте ли си за интересните аудио джаджи, които ни впечатлиха? Честно казано, не беше много трудно - те идват на добра цена и предлагат наистина високо качество и страхотно аудио изживяване. Още тук трябва да кажем, че цената е добра и дори можем да наречен достъпна, но когато я сравним с останалите аудиофилски продукти на някои много по-известни марки. Официален представител на марката у нас е AudioLine, които ни предоставиха продуктите за тест. Множествено число, тъй като получихме за временно ползване персонални плейъри, портативни усилватели и дори слушалки. Днес ще ви представим нещо много интересно - портативния плейър X5, който тази година идва в обновена серия, и един смайващо добър усилвател. Чудесна комбинация за всеки меломан!

 

FiiO X5

Втората генерация на портативния музикален плейър (DAP) идва със скрити и явни промени спрямо първия модел, пуснат на пазара преди две години - през декември 2013 година. Подобно на своя предшественик, втората генерация на FiiO X5 е също толкова функционална - може да се използва както като плейър, а и като USB DAC (digital-to-analog converter), когато се свърже с компютър. За целта устройството разполага с изход за слушалки, line out и коаксиален цифров изход. Последният от своя страна позволява да използвате X5 в съчетание с други DAC и усилватели.

 

 

Преди да преминем към самото качество на звука и възможностите на FiiO X5, искаме да поговорим малко за дизайна и хардуера на джаджата. Отново ще направим препратка към предишното поколение, което има добра изработка, но този път FiiO са надминали себе си. Втората генерация е изработена почти изцяло от изчеткана алуминиева сплав. Здравината е не само гарантирана, но и обликът напомня за по-старите и класически усилватели, но, разбира се, в много по-скромен размер - височина от малко над 10 см и 165 г тегло. Последните показатели са много важни, тъй като това е устройство, което винаги ще бъде с вас. Явно е, че китайският производител си е взел поуки от предишния X5 и тук бутоните са много по-добри. Освен наличните надписи кой каква роля има, и усещането при натискането им е отлично - наистина усещате, че взаимодействате с бутон, който изпълнява чинно своята функция. Разпределянето им в четирите края под дисплея е добро решение, тъй като дори да контролирате плейър от джоба си, без да го изваждате, знаете кой бутон кой е. Самото навигиране из менютата става чрез механичното колело под дисплея. Въпреки че наличието на сензорен дисплей ще направи взаимодействието с менютата много по-лесно, колелото се старае максимално много, за да боравите лесно с Fiio X5. Със сигурност ще свикнете бързо, но винаги е възможно да завъртите прекалено силно и да прескочите повече от една песен например. Друга лека неудобност е свързана с дългите списъци с песни, тъй като преглеждането им може да отнеме повече време, отколкото сме свикнали при сензорния екран на смартфоните си.

 

 

Портативният плейър има напълно подходящ дисплей, който е достатъчно ясен, за да виждате всичко по менютата (налични са дори различни теми) и да се ориентирате добре из тях. Той се разпростира на 2.4 инча и има резолюция 400x360 пиксела (224 точки на инч). Добрата новина е и използваната IPS матрица, което го прави видим дори от по-голям ъгъл.

Зад приятния дизайн се крие и едноядрен процесор Ingenic JZ4760B (600 MHz), който се грижи за възпроизвеждането и на най-тежките файлове, без да се забелязват странични ефекти. Сред самите поддържани файлове са формати с компресия (MP2, MP3, AAC, OGG) и такива без компресия: DSD, APE, FLAC, ALAC, WMA и WAV. Приятна изненада е, че lossless файловете се отварят без никакво забавяне. Батерията е с капацитет 3300 mAh и е достатъчна за около 10 часа. Вградената памет е 256 GB, но са налични и два слота за microSD карти, всеки от които поддържа до 128 GB. От FiiO са горди и с използването на възможно най-качествените компоненти от Texas Instruments.

 


FiiO X5 няма никакъв проблем да възпроизвежда файлове от 320 kbps MP3 до сериозните 24-bit FLAC песни, които надхвърлят 150 MB. Въпреки че е трудно да се опише звук, спокойно можем да кажем, че тук той е на високо ниво - динамичен, изчистен и топъл. Ниските са достатъчно ударни, средните са чисти, а високите - задържат детайлите в изпълнението. Като цяло възпроизвеждането на качествените формати е добре балансирано.

FiiO X5 (второ поколение) наистина е отличен подарък за всеки меломан. Днес сме свикнали да използваме смартфоните си, за да слушаме музика, което до голяма степен е намалило усещането ни за качествен звук. Съветът ни е наистина да изпробвате плейъра, тъй като ще останете впечатлени. За съжаление цената, макар и много ниска за качествен аудиофилски продукт, остава най-голямата спирка. Ако сте почитатели, няма да съжалявате за подобна покупка.

 

FiiO Q1

Портативен усилвател, който има скромна и приятна визия, лесен е за работа, но върши чудеса. Той идва на отлична цена (под 200 лева) и в компактна форма с метален дизайн. Именно последното го прави идеален придружител на смартфона ви, за да се наслаждавате на музика с по-високо качество в движение. Можете да използвате Q1 и в домашни условия – за връзка към компютър, за да подобри звуковата карта или музикална система. Максималната изходяща сила е 190 mW (при 32 ома), а максималният семпъл рейт е 96 kHz/24 бита. Батерията е достатъчна за 30 часа плейбек.

 

 

Самото управление, както споменахме, е повече от лесно. Освен въртящия се пръстен, от който включвате устройството и контролирате звука, налични са още няколко превключвателя, които се усещат здрави, а чувството да ги използвате е приятно. Един от тях е за усилването на ниските честоти.

Въпреки че изпробвахме Q1 и със смартфон, по-голямата част от времето беше впрегната за подобряване звука от настолен компютър. И компактният усилвател на FiiO се справи на високо ниво, като дори не говорим само за повишаване силата на звука. Работата му със смартфон е проста, но идва неудобството, че трябва винаги да носите две устройства.

Очаквайте информация за другите интересни портативни плейъри на FiiO и изненадващите слушалки FiiO EX1, с които тествахме продуктите.

FiiO E17 и E09K: Звук от друго измерение