Красотата е във всичко, което правим. Тя е навсякъде около нас - като започнем от слънчевите лъчи, които се отразяват от притихналите сгради, преминем през усмивката на близък човек, за да завършим дори с технологиите и джаджите, които използваме в своето ежедневие. Да, зад всяка една джаджа седят екипи от дизайнери, които имат за цел тя да е по-приятна за окото, да е по-полезна, удобна и олицетворяваща нас като потребители. Именно това е и целта на TP Vision, която търси точно това чувство с новия си LCD флагман Philips 55PUS7502. Телевизор, който иска да ни впечатли не само с екрана си, но и с цялостния си външен вид и дори със звука си. Желание, подкрепено от необходимите аргументи.

Автор: Виктор Джамбов

Първи аргумент: дизайн

Независимо какво говорим, поговорката, че по дрехите посрещаме, важи с пълна сила и за технологичните продукти и с дваж по-голяма, когато е намесен телевизор. Ако телефонът е по-скоро личен избор, телевизорът заема гордо място в дома ни и често е център на забавление, когато имаме гости. Натоварен с тази задача, 55PUS7502 има отговор за нея. Дизайнът му може да бъде определен като минималистичен, а причината е тънката рамка около екрана. Тя е в тъмен цвят, което позволява екранът да се слее с нея, когато е изключен, а когато работи – да няма почти никаква преграда между съдържанието и тристранния Ambilight. Под долната рамка е разположен саундбарът с вграден субуфер, а за стабилността на телевизора се грижи централна алуминиева стойка. Това й разположение позволява да сложите 55-инчовия телевизор дори на по-малък шкаф. Профилът е относително тънък, а на гърба има още един говорител и портовете, сред които 4 HDMI, 2 USB, антена, CI+, Ethernet-LAN, изход за оптично аудио и стандартен 3.5 мм жак.

Втори аргумент: екран

Преди всичко екранът е 4K UHD с резолюция 3840x2160 пиксела, edge подсветка (светлините са подредени по ръба на пане ла) и 400 нита светлина. Това е достатъчно, за да бъде телевизорът сертифициран за HDR 10, HDR Premium и новия стандарт HLG, за които се грижи технологията High Dynamic Perfect. В този списък единственият липсващ е Dolby Vision HDR, тъй като яркостта на панела не е достатъчна, но покриването на останалите ви гарантира модел, който ще бъде съвместим със съдържанието на утрешния ден. А именно – ярко, висококонтрастно и пълно с детайли.

Към момента HDR съдържание можете да консумирате както през YouTube, така и през приложението на Netflix, налично за Android TV.

Флагманът е оборудван и с технологията Premium Color, която се грижи за качеството на цветовете. Най-общо тя се възползва от панела с широка цветова гама с 14-битова обработка, засилена от 75 на 85%. В резултат на екрана ни очакват 4 трилиона цветови нюанса. Трудно можем да открием всеки от тях поради спецификата и предпочитанията на различните зрители, но когато теглим чертата, това означава по-наситени и ярки цветове.

Трети аргумент: технологията зад екрана

Вече засегнах част от тях, тъй като те са неразделна част от картината - истината е, че резолюцията не е всичко и именно чрез допълнителните технологии картината получава блясъка, който търсим. Тази година Philips подобри някои от познатите ни обработващи системи, но най-голямата новост безспорно е енджинът P5, който откриваме само в моделите от най-висок клас – PUS7502 и тазгодишния OLED 9002.

От компанията заявиха, че P5 подобрява картината с 50% спрямо миналогодишния Perfect Pixel UHD.

Самото име на новия енджин идва от петте елемента от изживяването, за които се грижи. На първо място това е движението, като тук работата му е да изчисти артефактите или загубата на детайли, която може да произлезе от бързо движещи се обекти. P5 се грижи още за цветовете, остротата и най-полезното за днешния ден - преоразмеряването на картината. По-горе споменах за някои от източниците на 4K UHD съдържание, но днес то все още е рядкост. Чрез качественото преоразмеряване на по-ниска резолюция към 4K, макар и да не се постига същият резултат, можем да гледаме подобрена картина. За финала оставих и един от най-важните аспекти за добрата картина – контраста. Тук P5 се намесва, като засича светлината в различните части на картината и обогатява черните места, за да не се губят детайли, но и да няма изсветляване.

Четвърти аргумент: звук

Графа, в която телевизорите рядко могат да предложат нещо впечатляващо, но почти винаги са адекватни. Philips 55PUS7502 иска да надхвърли последното определение, като за това му помага саундбарът с вграден субуфер, който се комбинира със задния говорител. Саундбарът се грижи за средните и високите честоти, а задният говорител – за ниските. По този начин звукът не се изстрелва към стената или настрани, а директно към зрителя. От Philips са добавили обработващ енджин, наречен DTS HD Premium, който се грижи да изчисти звука от шума, разпадането му при най-високи нива, като същевременно поддържа говора и действието достатъчно ясни и отчетливи.