Здравей, красавецо! Чаках те от юни месец насам. Изключително удоволствие е да те гледам на бюрото ми в момента и… май е време да спра да водя еднопосочни разговори с техниката на Philips. Изглежда след дългогодишната ми история на използване на продукти на компанията това приятелско отношение се е превърнало в навик. И всичко се дължи на едни антични Philips тонколонки, които използвах цели 12 години (и още работят!). Ето така се печели доверието на потребителите: с качествени продукти, които не умират, щом им изтече гаранцията.

Вече ви е ясно, че започвам теста на новия монитор Philips 258B6QUEB с огромни надежди и колосално доверие, че няма да бъда разочарована. Дали очакванията ми се оправдаха? Ще разберете накрая.

 

 

Холандски стил

Целият екип на HiComm изглежда имаме непреодолим афинитет към Холандия  (тест драйв на Hyundai, проведен именно там) и доста често свързваме някои от любимите си продукти с тази прелестна държава. Philips 258B6QUEB също спада към това число благодарение на елегантния си, моментално грабващ дизайн.

Шасито на 25-инчовия монитор е създадено от 65% рециклирани пластмаси и има същия солиден, матирано-черен вид с грапава текстура, който съм свикнала да виждам от други модели на Philips. Дръзка сребърна линия минава през долната рамка на монитора, с лого на компанията, изписано в най-дебелата й част с матиран шрифт. В десния край на долната рамка се намират сензорните бутони за навигация на менюто на монитора, за които ще поговоря след малко. С изключение на въпросната рамка останалите три са с дебелина от едва 2 мм, правейки Philips 258B6QUEB добър избор за мултидисплейни конфигурации.

Гърбът е изцяло черен и на него ще откриете колосално количество конектори. Три USB 3.0, DVI, DisplayPort, HDMI, 4 специализирани аудио жака и, разбира се, дългоочакваният USB Type-C порт за светкавичен пренос на данни, бързо зареждане и най-важното - изключително удобство при свързване на разнообразни видове устройства. Ще може да свържете директно ноутбука си през бързото портче и даже да го заредите през монитора. Или да прехвърлите филм в 4К резолюция за по-малко от минута на което и да е друго ваше устройство, поддържащо технологията. Възможности много, като за всяка си имате достатъчно количество портове, в които да набучите по кабелче.

 

Последно към дизайна да си поговорим за елегантнатa SmartErgoBase. Солидната пластмасова основа направо залепва за бюрото, а стилната метална стойка е, освен едно изключително симпатично допълнение към страхотния дизайн, гъвкава и ергономична. Настройте височината и ъгъла на монитора по най-комфортния за вас начин. Имате максимална регулируема височина от 130 мм, възможност за портретно положение, завъртане наляво и надясно до 65-градусов ъгъл и накланяне нагоре или надолу между 5 и 20 градуса в зависимост от това, дали мониторът е в панорама или портрет. За капак дизайнът на SmartErgoBase позволява лесно менажиране на всички кабели и ако сте достатъчно креативни, може да забравите за досадни висящи елементи в зрителното ви поле.

 

 

Представяне на ниво. С едно “но”

Преди да започна по същество с производителността на Philips 258B6QUEB, е важно да отбележа нещо. Това е монитор, насочен към бизнес клиенти, със спецификации, правещи го подходящ и за професионалисти в графичния дизайн и монтажа. И докато спадам към тези три категории, за мен също така е важно представянето на монитора по време на игра. Тук идва моето “но”, дължащо се повече на разглезеност, отколкото на нещо друго. Philips 258B6QUEB има време за реакция 5 ms и честота на опресняване 60 Hz. И единствената му специализирана гейминг функционалност не го направи по-привлекателен избор в моите очи за напълно подходящ за мен монитор.

Като професионалист Philips 258B6QUEB просто разбива. 25-инчовият дисплей има IPS матрица, осигуряваща наистина брилянтни, живи и реалистични 16,7М цвята. За съжаление не ги получавате автоматично с фабричните настройки и е нужно известно време за калибрация. Тук ще споделя и мнението ми за сензорните бутони на долната рамка. През тях се осъществява достъпът до менюто с настройките на монитора и управлението им е до известна степен неинтуитивно. Решението изглежда елегантно, някои ще го намерят и за симпатично-футуристично, но за мен просто не работеше така, както исках. Липсва ми чувството за достатъчно голям контрол. И макар потребителският интерфейс да е лесен за ориентация, не намирам сензорните бутони за достатъчно прецизни.

 

 

 

Благодарение на IPS панела получавате и наистина широки зрителни ъгли, но не и високи. Забелязва се отмиване на цветовете при наблюдение на дисплея в панорамно положение от ъгъл над 20 градуса при гледане отгоре. При портретното положение това отмиване във вертикално отношение на практика не съществува.

Оптималната резолюция е 2560 x 1440 (16:9). Тя осигурява наистина голямо работно поле и мултитаскинг маниаците като мен ще бъдат доста доволни. Цветовият капацитет от 350 cd/m2 пък е перфектен за насочеността на монитора, който има и стандартно контрастно отношение 1000:1 и 20 000 000:1 при използване на функцията SmartContrast. И като заговорихме за нея…

 

 

Персонализирани функции за перфектен комфорт

И преди да съм се хвърлила в дълбокото със SmartContrast и SmartImage, нека поговорим за една от най-добрите фабрични функционалности на всеки монитор на Philips от ново поколение - Flicker-Free технологията. Както при всеки дисплей с LED задно осветяване, има шанс да получите неприятни трептения, които бързо ще изморят очите ви. Flicker-Free елиминира въпросните гадинки, гарантирайки изключителен комфорт дори след продължително използване. Колко продължително? Единият от дните, в които тествах Philips 258B6QUEB, стоях пред него в продължение на 14 часа без почивка, само преминавайки между различни работни и развлекателни ситуации. През цялото време бях с контактни лещи, за да изпитам монитора в реална за мен професионална ситуация, и забелязах първичен дискомфорт (леко засъхване на лещата в окото) чак след четвъртия час активно потребление. Което за моите очи е цяло постижение. След това продължих с очила и нямах никакъв проблем.

Освен че елиминира трептенията, Flicker-Free много умело регулира и излъчваната от монитора светлина. За допълнителен комфорт няма как да не препоръчам SmartContrast функцията, която адаптира контраста и светлината на дисплея в зависимост от произвежданото на него съдържание. Ако гледате филм, контрастът и осветяването се настройват самички, за да ви дадат най-доброто филмово изживяване. Ако работите с документи на Word например, светлината ще намалее автоматично и няма да изпитвате онзи досаден дискомфорт при гледането на белия лист. Функцията работи точно като адаптивното осветяване на смартфона ви например. Само дето вместо към външната светлина се регулира спрямо излъчваното съдържание.

 

 

 

SmartContrast обаче има един малък проблем, наблюдаващ се само в по-специални ситуации. Както споменах, обичам мултитаскинга и често работя с екран, разделен на 3 - 4 отделни прозореца. Когато направя това на Philips 258B6QUEB при включен SmartContrast, дисплеят започва да сменя осветлението си при превключване от екран с едно съдържание към такъв, на който има съвсем различно. В един момент постигнах интересен пулсиращ ефект. Съветът ми е и ако ще играете онлайн шутър, да го изключите функцията - все пак нейната роля по-различна.

Накрая имаме SmartImage функцията. От нея избирате предварително настроени профили за определени ситуации. Знаете, стандартните - гледане на изображения, филми, игри и т.н.

Получавате и Office режим, който върши почти същото като SmartContrast, но дори още по-добре. Наистина е удоволствие да си пишеш материалите на монитор, от който не те дразни едничка ненужна светлинка. Отново личи старанието на Philips да предложат най-доброто за бизнес-ориентираните си клиенти. Следва Photo режимът, който е страхотен, ако работите на софтуер за обработка на изображения.

 

 

Интересно, но Movie придаде странно синьо осветяване на всичко, което гледах. Game се оказа разочарование за мен. Жълт филтър, изключително неподходящо контрастно отношение и липса на подобрение откъм светлина. Както споменах по-горе, това определено не е монитор, подходящ за сериозни геймъри. Накрая имаме и Economy, който мога да определя като много тъмен Office.

Като изключим Office и Photo, които мога да използвам активно, докато изпълнявам служебните си задължения, останалите фабрични режими може да са полезни за някои потребители, но не и за мен. Вместо тях предпочитам да използвам SmartContrast и настроените от мен цветови профили.

Сериозен и с класа

Philips 258B6QUEB е един наистина страхотен монитор за всеки активен професионалист. Type-C конекторът прави изключително лесен както преноса на данни между различните ви устройства, така и е страхотен медиатор между комфорта на големия дисплей и удобството на лекия ви ноутбук. Цветовият му капацитет, функциите SmartContrast и Flicker-Free и двата перфектно настроени фабрични работни профила Office и Photo предлагат изключителен комфорт на всеки взискателен професионалист. И нека си признаем, повечето от нас прекрават по минимум 8 часа пред монитора, за да си свършат работата. Заслужаваме дисплей, който разбира това, осигурява ни нужния комфорт и нужната производителност. И Philips 258B6QUEB е точно такъв екран. Да, развлекателните му функции може да куцат лекичко, но в крайна сметка това не е нито геймърски монитор, нито евтино универсално чадо, което сме взели с думите “Само временно е” и така и не сме стигнали до там да го сменим. Philips 258B6QUEB е бизнес монитор, който предоставя сериозна производителност и грижа за потребителя си. И това си личи както от богатите му функционалности, така и от великолепния дизайн.