Още в първите месеци след старта си през 2013 серията смартфони Moto показа, че не е невъзможно да се постигне баланс между цена, спецификации и приятен софтуер. Години по-късно, когато Moto вече е част от Lenovo, традицията не е нарушена. Moto M е моделът, който застава в центъра на семейството, между бюджетните Moto G и флагмана Moto Z. В тази си позиция той покрива всичко, което може да се иска от него, като комбинира приятен дизайн с добри спецификации и прилична цена.

Истината е, че природата му на устройство от среден клас си проличава от случващото се под капака. Оборудван с MediaTek Helios P10 чипсет, Moto M има и 3 GB RAM и 32 GB вътрешна памет, които са в абсолютен синхрон с всичко случващо се в този ценови клас. Подобно на други модели с такъв хардуер, и тук ще усетите забавяния само ако се вдъхновите за работа с по-тежки приложения или игри. За щастие обаче всички обичайни задачи от ежедневието се случват без забавяне и проблеми, приложенията стартират бързо и в менютата не се усещат насичания, типични за телефони с по-слаб хардуер. Батерията тук е с капацитет 3050 mAh, което й дава безпроблемен живот в рамките на един ден. Ако сте от по-пестеливите, може да издържите и повече. Телефонът има Dual SIM поддръжка, като вместо с втора SIM карта можете да го оборудвате с допълнително памет под формата на microSD карта.

Оттук насетне всичко в Moto M е достойно за устройство от по-висок клас. Дизайнът е изчистен и залага на здраво метално шаси, като сензорът за пръстови отпечатъци е изнесен на гърба. Това е решение, което по принцип намирам за неудобно в ежедневието, но бледнее на фона на разположението на 3.5 мм жак за слушалки. Той се намира в горната част на телефона, а за това неудобство продължавам да не намирам логична причина и откровено не разбирам и в други модели на пазара.

Moto M е с USB Type-C жак за зареждане, а жакът за слушалки е в горния край.

В дясната страна на телефона са бутоните за контрол на звука и за заключване на устройството. Последният е с текстура, която го отличава, като и трите са сравнително меки, но лесни за натискане и намиране. Отдолу пък е USB Type-C входът за зареждане, който поддържа функция за бързо зареждане на батерията. Всичко това оставя цялостното стабилно и приятно усещане от Moto M и допускам, че след известно време се свиква с малките неудобства.

Добро впечатление оставя и 5.5-инчовият IPS дисплей с Full HD резолюция. Типично за този клас той няма да ви заслепи с ярък образ или коректни цветове, но пък картината му е повече от прилична. Основният недостатък са пренаситените цветове, които правят нереалистична картината, но пък детайлите са на очаквано високо ниво и цялостното впечатление е добро.

Подобно е положението и с камерата, която е с 16 MP сензор и приложение на Lenovo, което дава богати възможности за ръчен контрол, филтри и ръчна HDR функция. Снимките от нея са прилични, поне при добра светлина, където имат добра експозиция и детайли, макар и недобър динамичен обхват. Цветовете са единият голям пропуск, като са забележително пренаситени, особено при жълтото и неговите нюанси. Робата при лоша светлина е другият пропуск, като там положението е доста по-лошо и не трябва да очаквате подробни детайли и острота в кадрите си. Селфи камерата е 8-мегапикселова и прави снимки, перфектни за социалните мрежи. Общото между двете е, че работят и фокусират бързо и надеждно, което често е много по-важно от качеството накрая.

Акцент в Moto смартфоните винаги е бил софтуерът, като това остава факт и при Moto M. Въпреки че е с вече морално остаряващия Android 6.0 Marshmаllow, телефонът има почти чиста версия на операционната система на Google. Налични са едва няколко приложения, които Lenovo добавя, като сред тях акцент е File Manager. Именно в този подход се крие и основната причина Moto M да работи наистина бързо и сигурно, без излишни функции, които да го натоварват. За съжаление отсъстват и hand gestures и специалните известия на началния екран, които познаваме от Moto Z и са сред по-приятните добавки от Lenovo.

През 2017 средният ценови клас се очертава като един от най-динамичните, в който компаниите ще полагат особени усилия. Moto M е перфектно доказателство за това, като предлага някои от характеристиките на високия клас - приятен дизайн и софтуер, но в смартфон на по-достъпна цена, който би задоволил нуждите на почти всеки.