Рядко се съгласявам да пиша ревюта за технологични продукти, а още по-рядко за преносими компютри. Заради стотиците модели, излизащи на пазара всяка година, очите и съзнанието ми са преситени от номера на модели, марки, параметри, рекламни обещания. Може би затова сетивата ми са закоравели и трудно могат да се размекнат от поредното „нещо ново“.


Lenovo ThinkPad X1 Carbon обаче приятно ме изненада. Поразведри ме и дори признавам, че накрая лекичко завидях на хората, които могат да си го купят. Дори не съм очаквал, че все още мога да се впечатля от преносим компютър, но явно мога. Ако някой невидим благодетел съзира думите ми и желае да ме изненада и зарадва, сега знае с какво и как. И понеже не искам някой форумен трол некултурно да ме зашлеви с класическото си изказване „правите само реклама“, предлагам по-надолу само основните си впечатления, оставени след приятната неколкодневна компания на този ултра-ултра-ултрабук.

Наистина добър дизайн. Тънък и лек!

Лице… знаете какво продава! Народът ни е мъдър… е, не само нашият. Подобни поговорки съществуват по цял свят и до голяма степен е истина, че по дрехите посрещат, но по ума изпращат. Първото нещо, на което и аз, а вероятно и вие ще обърнете внимание (дори несъзнателно), е външният вид. Азиатците (щях да кажа „китайците“, но ме е страх да използвам тази дума, защото е превърната в нарицателно за нещо немного качествено) са се погрижили в максимална степен ултрабукът да изглежда страхотно! Не съм сигурен чие дело е дизайнът, дали наистина е техен, или пък зад създаването му се крият европейци, американци или африканци. Но е факт, че бизнес линията, усещането, впечатлението от качеството на използваните материали, съчетанието им, ергономичността са изпипани до педантично ниво. Над Lenovo ThinkPad X1 Carbon е мислено много!

 

Carbon ли казах? Нека споровете започнат сега! Карбон или въглерод… сещате ли се? Кое ще изберете, няма значение - ясно е, че Carbon значи „въглерод“. И е пределно ясно защо това название на химичен елемент е част от името на модела. Корпусът му е изграден от въглеродни нишки (карбонови). Следователно, макар и изглеждащ ефирен, този компютър издържа на сериозна агресия, като според Lenovo е тестван за издръжливост по редица военни стандарти (вибрация и шок с 500 Hz, каквото и да означава това). Подобно на супер яките спортни автомобили, велосипеди и др. скъпотии, при чиято изработка са използвани въглеродни влакна, обаче тази якост и красотата си имат… цена. За която ще стане дума по-нататък.

Тънък и лек, част 2. Но и удобен!

Продължавам още малко с дизайна. Не искам да ставам досаден, но трябва да споделя с вас още впечатления. Корпусът на Lenovo ThinkPad X1 Carbon е толкова тънък и добре изработен, че с насмешка си спомням изражението на свой колега, който с грубите си пръсти се чудеше как да го отвори. Разбира се, това е лесно. Но е забележително как от Lenovo са успели да натъпчат в такова мини пространство толкова бърз и съвременен хардуер. Не искам дори да си представям колко им е тясно на компонентите вътре. И на всичко отгоре ThinkPad X1 Carbon според Lenovo е “най-лекият в света 14“ ноутбук с тегло само 1,27 кг”.

 

 

Клавиатурата на модела е с нисък профил, изключително удобна, защитена от задръстване с боклуци и най-важното – свети! Ако някой си помисли, че това е излишна „гъзария“, нека помисли пак, след като му се наложи да пише някоя статия вечер, изолиран сам в мрачния си дом. Изключително удобно е!

 

Още една приятна екстра е т.нар. „адаптивна клавиатура“. Ако не бях видял за какво става въпрос, едва ли щях да разбера много от двете думи. Само че на практика това е супер яка възможност, която, признавам, бих желал да видя реализирана дори при масовите модели лаптопи и настолни клавиатури. Ако работите от дълги години с преносими компютри, ще знаете добре колко е досадно понякога да задържате превключващите функционални бутони само за да пуснете безжичната мрежа, да усилите звука, да прескочите към следваща песен или например ако искате да преименувате файл с вездесъщия, съществуващ от зората на PC функционален клавиш F2.

 


Адаптивната клавиатура
има специален, вълшебен, променящ символите си ред, точно над цифрите. С едно натискане на първия отляво статичен бутон се променя цялата редица от функционални клавиши. Така може да се появят F1, F2, F3… мултимедийните бутони или други полезни опции. Режимите, между които можете да превключите, са цели 5: Home mode (стандартен режим с най-ползваните бутони), Web-browser mode (за по-лесна работа с IE, Firefox, Chrome), Web-conference mode (за използване на VoIP софтуер като Skype), Function mode (прословутите F-ове, плюс няколко други клавиша), Lay-flat mode (режим с бутони, предвидени при 180-градусово разтваряне на екрана).


Задължително трябва да отбележа наличието на фирмената „червена пъпка“, както непросветено я наричат много хора. Това е Track point джойстикът за управление, създаден преди много години от IBM, който, уверявам ви, е доста удобен за работа, ако му свикнете, и дори шапчицата му може да се сменя, ако я износите от употреба.


Вдясно на клавиатурата ще забележите (макар и трудно) една малка „цепка“, която всъщност е биометричен четец за отпечатъци (Fingerprint Reader). Нека не се впускам в подробности да ви обяснявам защо и колко е полезно подобно нещо… Ако ви се налага като мен да пишете паролата си по 50 пъти на ден (а тя е от 14 символа!), ще разберете колко удобна и сигурна е такава екстра.


Отдясно на супертънкия корпус все пак са намерили мястото си USB 3.0 конектор, странен на вид Ethernet extension конектор, отворите за вентилаторите и слотът за заключване. Явно в толкова тънък корпус е трудно вграждането на стандартната RJ-45 букса и спецовете от Lenovo са използвали по-компактна „дупчица“, към която да включите преходника за стандартна LAN мрежа. Макар че рядко ще ви потрябва, предполагам… Че кой би инвестирал сума в такова технологично чудо, а след това ще го ограничи с жици?

Отляво са конекторът за захранване, HDMI порт, Mini Display порт, Always On USB 3.0 конектор (позволяващ да зареждате външни устройства) и аудио конектор за връзка със слушалки. Е, няма да забравя – там има още един – Lenovo OneLink. Оставих го за накрая, защото е много интересен. Към него можете да свържете докинг станция с цели 11 порта, като по този начин прикачите няколко различни устройства към ултрабука.


Дисплеят. Ах, този екран!

Още един ключов елемент, заслужаващ специално внимание. Изваждайки тестовата бройка от кутията, ми направи впечатление, че някой беше пипал екрана. Много мразя някой да ми пипа монитора, да оставя отпечатъци по него и затова моментално си зададох въпроса, защо някой толкова упорито го е „търкал“?


След няколко секунди ми стана ясно. Lenovo ThinkPad X1 Carbon се предлага в два варианта – със или без мултитъч екран. За мое щастие успях да тествам именно модела, чувствителен на допир. A защо казвам „за щастие“ ли? Защото не съм очаквал, че работата с Windows 8.1 + ноутбук с тъч екран ще се окаже толкова удобна! Разпъвам максимално екрана, хващам ултрабука подобно на голям таблет и… започвам. Уникално усещане – все едно имаш пълнофункционален таблет, който „мазно“ превключва приложенията, скролва, зумва, завърта и прави чудеса с 10-точковия си мултитъч екран. А в същото време… това не е „спънат“ таблет – разполагате с истински Intel Core i7 процесор! Мощ и бързина! Едно от най-силните ми впечатления бе това колко бързо работи всичко. Без значение дали ползвате Metro интерфейса или стандартните Windows приложения. Всичко лети!


Разбира се, оптимизацията на IE браузъра се оказа далеч по-добра и скролването с пръсти, зумът и цялостната работа в десктоп режим бяха уникално „мазни“ с него, докато при Firefox определено забелязах накъсване и лаг. Предполагам това се дължи на някакви настройки и малко време – не ми се вярва рендърингът на Firefox да е толкова неоптимизиран.

 


Дисплеят е с WQHD резолюция. Не знаете какво е това? Ами цели 2560 x 1440 пиксела, натъпкани в компактната 14“ рамка на дисплея. Не само че не можете да видите точица (освен със силна лупа), но IPS матрицата, която е използвана, прави дисплея невероятно тънък, контрастен и красив. Той има и покритие против отблясъци, матов е и това е чудесно, особено като се има предвид, че го пипате с пръсти. Аз лично препоръчвам и от време навреме все пак да го почиствате ха-ха – човешките пръсти са мазни, ако не знаете?

 

На всичко отгоре този ултрабук може да се контролира и само с жестове. Това е възможно благодарение на снимащата вградена камера и специален софтуер от Lenovo, чрез който, размахвайки длани пред екрана, можете да минавате напред и назад по уеб сайтове, да прелиствате снимки, страници от книга или pdf документ, презентация. Можете да спирате и пускате музика (с Media player), да увеличавате и намалявате звука и др. Е, аз по някаква причина не успях да се справя с тази екстра и да си поиграя с нея – може би защото не използвам съвместимите софтуерни продукти, които поддържат тази опция.

 

-
Още малко за хардуерните екстри

Използването на мощен Intel Core i7 процесор няма как да не е проблем. Но не и за този модел – някак си създателите му са успели да осигурят добро охлаждане (според тях с подобряване на дизайна на вентилаторните перки). Може би това е оказало влияние и на потреблението на енергия, защото от Lenovo твърдят, че при спазване на специалните условия можете да работите до 9 часа с едно зареждане на батерията! Аз не можах да изпробвам точно това обещание, но съдейки по факта, колко време си „играх“ с него, без това значително да му се отрази, определено едва ли са излъгали. На всичко отгоре батерията разполага и с Rapid Charge технология, спомагаща вашият лаптоп да е зареден на 80% само един час след включването му към контакта!

 


Скоростта на машината ще ви впечатли, след като натиснете бутона за включване и видите за колко време се зарежда Windows 8.1. Буквално за няколко секунди! Разбира се, това се дължи не само на мощния процесор и доброто „количество“ RAM (8 GB). Както се досещате, в толкова тъничък корпус задължително се използва бърз твърдотелен SSD диск с обем 256 GB. Просто задължителен за всеки съвременен ултрабук (и не само!). Съветвам всички потребители, които ще купуват тепърва преносим или настолен компютър, основателно да се замислят и по възможността да използват за операционната си система SSD диск. След това ще идват да ми благодарят: особено след като свикнат системата им да стартира от загасено състояние до десктопа за 15 секунди. Или почти мигновено от спящ режим.

 

Някои от вариантите на Lenovo ThinkPad X1 Carbon разполагат с вграден сензор за NFC комуникация (може да се разпознае по логото на тъчпада), както и със слот за добавяне на SIM карта, която да използвате за връзка с 3 и 4G мрежи. Според производителя този модел разполага дори с GPS модул, но аз разбрах за наличието му доста късно и нямаше как да го проверя и тествам.

 

-
Цената, ох… цената

Както казва сладурът Румпелстилскин от сериала Once Upon A TimeAll magic comes with a price! Прав е: всяка магия си има своята цена. Тази технологична подборка от най-яките и съвременни екстри, ултра здрав корпус, мултитъч WQHD екран, биометрия, яка батерия и какво ли не още си има… сериозна цена. В България цените на конфигурациите започват от над 4000 лева. Но пък ако се замислите, че срещу нея получавате толкова много екстри на цена, конкурентна дори на популярните машини от компанията с лого „нагризана ябълка“, то тя със сигурност е логична. Дали са малко или много тези пари, ще оставя да решите вие, но определено срещу тях ще получите върха на магическото технологично съвършенство.

 


 

Плюсове:

Красив външен вид, уникално лек, максимално здрав. Най-добрият екран на пазара, супербърз хардуер, множество фирмени екстри.

Минуси:

Заради супер детайлната резолюция на екрана елементите в десктоп режим са дребни и трудно ще ги управлявате с тъч дисплея. Слабичка видеокарта. Бих определил и цената като минус, но трудно мога да си представя някой да създаде подобно технологично чудо за ниска цена.

 

За кого е Lenovo ThinkPad X1 Carbon?

Определено не е машина за всеки (джоб). Ултрабук от този клас е по-скоро бизнес-ориентиран и ще свърши чудесна работа на пътуващите потребители, онези, които се нуждаят от ниско тегло, здравина, страхотна производителност. И то без да се лишават от абсолютно нищо.

 

Технически данни

Процесор: Intel Core i7-4550U (1.5 GHz)
Дисплей: 14.0" WQHD (2560 x 1440) мултитъч, IPS, матов
Видеокарта: Intel HD Graphics 5000
Оперативна памет (RAM): 8 GB
Твърд диск: SSD, 256 GB Intel Pro 1500
Мрежа: Gigabit LAN, 802.11n Wireless
Операционна система: Windows 8.1 Pro
Живот на батерията: до 9 часа
Екстри: четец за пръстови отпечатъци, NFC, мултитъч екран, корпус от въглеродни нишки