Когато миналата година LG пусна своя G2, това бързо се превърна в една от най-приятните изненади на 2013 година. Смартфонът беше най-доброто, което бяхме виждали от корейците в последните години – приятен дизайн, иновативно разположение на бутоните, отличен звук и изненадваща батерия. Съвсем нормално не липсваха и негативи, които бяха основно насочени към потребителския интерфейс и липсата на слот за карта памет. Наследникът коригира повече от успешно някои проблемите, но дали може да се мери с качествените предложения от HTC, Samsung и Sony? Краткият отговор е еднозначен – да. А дългият? Е, за него четете в следващите редове.

А знаете ли, че имате възможност да спечелите LG G3? Посетете game.hicomm.bg и открийте своето скрито "Аз" :)

 

Видео ревю: Дарин Димитров

 

Дизайн: (не)очаквано удобство

LG G2 направи смела крачка към сериозни промени в дизайна. Става въпрос за изнасяне на бутоните на гърба на телефона, където според LG те са по-удобни и по този начин се повишава ергономията при ползване на апарата. Имах известна доза скептицизъм в себе си към това решение, тъй като мястото на бутоните при смартфоните е под дисплея и на страничните им панели, а това е схема, наложена още от апаратите, на които се наслаждавахме, преди да станат умни и толкова „специални“. Още с LG G2 се отървахме от това чувство и се убедихме в правотата на това решение.

 

 

Разбира се, привикването отне време, но след това работата е много приятна и дори ги търсим на това място и при останалите апарати. Те са удобни, а изчистването на предния панел от тяхното присъствие е направило само добра услуга на дисплея и цялостния размер на LG G3. Липсата от страните допринася за много по-приятния и изчистен цялостен вид на устройството. Това се вписва и в цялостната концепция, която имат от LG за този телефон и която обединяват под слогана Simple is the new smart („Изчистеното/семплото е новото умно“).

 

 

За да приключим темата за бутоните, ще добавим, че те са претърпели леки промени, които да увеличат комфорта при ползване. Контролите за увеличаване и намаляване на звука са по-големи и се откриват лесно благодарение на релефната си шарка. При този модел бутонът за включване е изработен от метал. Удобно е, че не е нужно да се използват задължително тези бутони, за да се събуди телефонът или за да се заключи и отключи – достатъчно е леко двойно почукване по дисплея. Бързо се свиква с тази функция и нейната практичност, а добрата новина е, че случаите, при които не отчита точно, са твърде малко.

Задният панел на телефона има лека извивка, която прави държането му в ръка много по-удобно. За разлика от LG G2 капакът на новия флагман се отваря, а под него се разкрива слотът за microSD картата памет (можете да поставите 128 GB, но телефонът поддържа до 2 TB) и сменяемата батерия с капацитет 3000 mAh.

На предния е разположен 5.5-инчовият дисплей, обграден от една от най-тънките рамки, които сме виждали при смартфоните. Именно това му помага да запази максимално добро съотношението между размер на устройството и големина на дисплея. На долния панел на LG G3 е разположен micro USB входът и 3.5-милиметровият жак.

Общото впечатление от външния вид на LG G3 е повече от положително, но имаме и лека критика. Когато започнаха да излизат първите снимки на бъдещия флагман, останахме с впечатлението, че ще получим метален панел, а това си беше вълнуващо. Но когато телефонът излезе, разбрахме, че използваният материал е пластмаса – да, изглежда много добре, дори силно наподобява метал, но чувството не е същото. Добрата новина е, че материалът има покритие, по което не полепват отпечатъци, но не е защитен от надраскване. Нашият съвет е да използвате телефона с калъфче, иначе рискувате бързо да го снабдите с биткаджийски белези. LG G3 е красив телефон, който въпреки големия си дисплей се усеща добре в ръката.

 

Дисплей: милиони пиксели, но има ли смисъл?

LG G3 разполага с красив 5.5-инчов AH-IPS дисплей със зашеметяващата резолюция 2560x1440 пиксела. Обикновено това се нарича Quad HD или 2K дисплей. Този модел не е първият в света с подобна резолюция (Oppo Find 7), но е първият сред продуктите на топ производителите. Пригответе се за 538 точки на инч, което означава ясна картина и отлична острота на текста. Да, подобно нещо можем да кажем и за Full HD дисплеите на най-новите флагмани, които дори имат по-висока яркост, а и изразходват по-малко енергия. Вината не е на LG – просто скокът от Full HD към 2K не е толкова осезаем от окото, колкото беше от 720p към 1080p. Въпреки това панелът, който са използвали от LG, е един от най-добрите на пазара в момента – цветовете са красиви и най-важното – реални, а за зрителните ъгли можем да изкажем само суперлативи – независимо от ъгъла не усетихме премени в бялото. Всъщност единственият минус е малко по-бледият образ при слънчева светлина.

Основният плюс на високата резолюция се появява, когато пуснете подходящо видео. Тогава дисплеят изпъква истински и доказва всеки от своите плюсове. Интересно е, че когато телефонът се използва продължително време без пауза, яркостта автоматично се намалява и не позволява на потребителя да я увеличи, докато температурата не спадне. Телефонът не става твърде топъл, но това явно е превантивна функция.

Дисплеят на LG G3 е един от най-добрите, които сме виждали, но смятаме, че щеше да бъде такъв дори и без смайващата резолюция. Тя се разкрива истински по време на подходящите клипове и със сигурност добавя към остротата на образа, особено забележима при изобразяването на текст. QHD резолюцията е един страхотен бонус, който ще ви презастрахова за бъдещето и по-сериозното навлизане на съдържание с толкова висока резолюция.

 

Хардуер

Не можем да очакваме флагман да е оборудван със слаб хардуер. LG G3 се предлага в две разновидности – 16 GB/2 GB RАМ и 32 GB/3 GB RAM. Ние имахме възможност да тестваме първия вариант, който предложи плавно и приятно потребителско изживяване, въпреки че в много редки случаи се наблюдаваше забавяне при преминаване от приложения към началния екран. Това може да се дължи на модификацията на Android, която използват от LG или от QHD дисплея. Телефонът се справя отлично с възпроизвеждане на клипове с висока резолюция, тежки игри и работата с повече от едно приложение. За това се грижи 4-ядреният процесор Qualcomm Snapdragon 801 (2.5 GHz).

 

Тест: AnTuTu benchmar

 

Тест 3DMark

 

Звукът идва от 1 W говорител, разположен на гърба на телефона. Въпреки че не сме почитатели именно на тази позиция, тъй като тя изпраща звука в другата посока, останахме доволни от G3. Музиката и филмите се чуват достатъчно високо и чисто, като роля за това е изиграл и вграденият усилвател.

 

 

LG G2 получи високи оценки за своята батерия и е хубаво да видим, че традицията се запазва и при неговия наследник. Капацитетът на акумулатора е 3000 mAh и може да издържи до 2 дни, като постижението е още по-впечатляващо, когато си припомним QHD дисплея, който трябва да захранва. Разбира се, тук много зависи какъв точно потребител сте.

 

Камера: лазерно насочване и опростен интерфейс

Започваме директно: камерата на LG G3 показва отлични резултати. Една от новостите е наличието на лазерен автофокус – екстра, осъществена чрез помощта на отдела, който разработва автоматизираните прахосмукачки на корейците. Плюсът от наличието на лазера, типичен за DSLR фотоапаратите от висок клас, е изключително краткото време, което е нужно на телефона да фокусира. Според официалните данни на LG то е 0.267 секунди. Потребителят няма как да го засече, но фокусът наистина е бърз, съответно и заснемането на снимки – чрез докосване определяте къде да падне фокусът, а докато вдигнете пръста си, снимката е готова. Фокусът се справя отлично при заснемане на макро снимки. Подобно на LG G2, тук също е налична оптична стабилизация – OIS+. Задната камера е 13 MP и с нея ще заснемете снимки с приятни цветове, липса на шум и високи нива на детайлите. Както при почти всеки смартфон, това се променя, когато светлината е оскъдна (както можете да видите от снимката на закрито) , но добрата новина е, че е наличен режим за автоматичен HDR.

 

 

От LG са взели смело решение, което следва идеята им за сериозно опростяване. На разположение на потребителя са относително скромен набор от режими и настройки. Сигурни сме, че за някои потребители това ще е голям плюс, но някои могат да останат разочаровани. Налични са режими: автоматичен, панорама, двоен екран и магически фокус. Последният режим позволява изместване на фокуса след заснемане на снимката. Автоматичният режим се справя добре, но липсата на по-задълбочени настройки се усеща. Основната камера заснема и видео с 4K резолюция, а уловеният звук е с оптимално качество.

 

 

На предния панел е и „селфи“ камерата, която е 2.1 MP, а от LG са заложили на широкоъгълна леща, за да можете да се снимате с повече приятели. Голямо удобство идва от възможността за активиране на камерата чрез жест – достатъчно е да протегнете отворена длан, която след това да свиете в юмрук. Въпреки че не е налична светкавица към предната камера, корейците са измислили заместител – половината екран светва в бяло, за да освети лицата. Проверете качеството на камерата в следващите снимки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Видео:

 

По-добрият потребителски интерфейс

Както вече казахме, една от малкото критики към миналогодишния флагман на LG беше свързана с „кожата“, която корейците използваха върху Android. По всичко личи, че са си взели поука, тъй като промените са осезаеми и само към добро – приятни ефекти, плосък дизайн, меки цветове и изчистени икони. Общото усещане е за приятно модифициран Android 4.4 KitKat, а всяко от основните приложение има собствена цветова гама, чрез която лесно да го разпознаете, а лентата за уведомления е максимално изчистена и опростена – редица бързи бутони за достъп, които можете да подреждате. По подразбиране е налична лентата за яркост на екрана и нива на звук, но ако не ви харесват, можете да ги изключите. От LG са интегрира сериозно QuickMemo+, което можете да включите дори и при задържане на бутона за увеличение на звука.

 

 

Удобство е, че след включването му можете веднага да започнете да чертаете върху видимия в момента образ. Много ни допадна функцията Clip Tray, в която се събират всяко копиране (текст, линк и т.н.), което можете да използвате по-късно.

Чрез Qslide можете да изкарате някои приложения като прозорци, за да можете да ги ползвате върху друго приложение, а благодарение на големия дисплей и функцията Dual Window можете лесно да работите с две приложения едновременно. На началния екран има и друга новост – Smart Bulletin, който е разположен на най-левия екран, подобно на Google Now или HTC Blinkfeed. В него е разположен LG Health и Smart Tips. Докато първото приложение е полезно, тъй като засича изминато разстояние, крачки и маршрут, второто е по-скоро странно, тъй като след определено ползване вече няма да имате нужда от съвети как да използвате телефона. Можете да изключите Smart Bulletin, но тогава ще загубите и LG Health, а не можете да стартирате фитнес приложението от друго място. Една от вероятностите е, че от LG имат по-сериозни планове, които все още не са влезли в развитие.

 

 

Smart Notice е друга новост, която се грижи да бъдете винаги информирани, но с ясно разбираема информация. Тя добавя съвети и информация – напомня за обаждане, на което сте затворили, или за телефон, който не сте запаметили, подканва към включване на режима за пестене на енергия или предлага приложение, което не се използва и може да се премахне, за да се освободи място. Най-забавни са съветите, свързани с метеорологичните условия – Smart Notice приканва да си вземете чадър, ако ще вали, или да се облечете по-топло. Звучи добре, но успеваемостта не беше на достатъчно високо ниво.

 

 

Една от най-полезните новости е подобрената клавиатура – приложението, което се използва най-много, а често е пренебрегвано от много производители. Можете да променяте размерите на клавиатурата, за да улесните писането, а софтуерът автоматично засича къде най-често натискате бутоните, за да подобри писането и да намали грешките. Въпреки че не сме сигурни дали това подобрение е точно със 75%, както обявяват от LG, подобрението е осезаемо. Чрез приплъзване на пръста по бутонa за разстояние (space) можете да се придвижвате между буквите на последната написана дума, което улеснява корекциите.

 

 

В менюто за настройки ще откриете сериозен набор от раздели, но те са подредени много прегледно и логично. Налична е дори възможност за персонализиране на бутоните на началния екран (назад, начален екран, отворени приложения). Ние продължихме да използваме стандартната настройка, но със сигурност ще има потребители, които ще харесат това. Сред останалите „умни“ функции можем да споменем възможност за бърз отговор на съобщения благодарение на показването им в прозорци, Smart Cleaning (освобождаване на паметта), работа с една ръка (за справяне с големия дисплей), Guest Mode (ако някой иска да разгледа телефона ви), Content Lock (заключване на съдържанието) и Kill Switch, което е възможност за заключване на телефона или изтриване на съдържанието от разстояние. Трябва да споменем и функцията Knock Code, чрез която можете да отключвате G3 чрез поредица от почуквания.

 

Използване на Double Window

 

LG G3: лазерно прицелване

Тазгодишният флагман на корейците се е прицели успешно в челните позиции на най-добрите телефони на 2014 г. Сериозен плюс е страхотният дисплей, приятният потребителски интерфейс, големият набор от „умни“ функции и 13-мегапикселовата камера с лазерен автофокус. Ако има нещо, което трябва да се подобри за следващия модел, това е пластмасовият панел и добавянето на повече настройки при снимане.

 

А знаете ли, че имате възможност да спечелите LG G3? Посетете game.hicomm.bg и открийте своето скрито "Аз" :)

Тагове: