Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Някога, в зората на РС революцията, механичните клавиатури бяха де факто стандарт. По късно обаче те задълго бяха заменени от значително по-евтините (но и по-несъвършени) мембранни варианти. През последните няколко години този клас периферия преживява небивал ренесанс благодарение основно на два факта – неповторимото усещане от работа с чисто механични, тактилни клавиши и огромното разнообразие от опции, които те предлагат в сравнение с по-семплите мембранни разновидности.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Age of Empires IV като силен аргумент за ползата от видеоигрите


Един от най-интересните продукти на Marvo – KG962, е ярко доказателство за второто – клавиатура, която предлага уникален, ултра компактен дизайн с 61 клавиша (т.нар. 60-процентен форм фактор), без обаче да допуска компромиси с качеството на изработката  и функционалността.

 

Миниатюрният механичен шампион


Едно от първите неща, които безспорно привличат вниманието в KG962, е нейният нестандартен размер. 60-процентните клавиатури набират популярност в последно време най-вече в средите на запалените РС геймъри – особено тези, които играят приоритетно заглавия със състезателен елемент като Battlefield 2042, Call of Duty: Vanguard или Apex Legends. Техният ултра компактен дизайн позволява мишката да е максимално близко до клавиатурата и осигурява по-добър и ефикасен контрол по време на супер динамичните онлайн двубои и престрелки.

В същото време една такава клавиатура не ви ограничава по никакъв начин, тъй като производителите обикновено са помислили за най-различни хитри тактики, за да не ви липсват клавишите, „спестени“ спрямо пълноформатните версии със 104 бутона. Съответно много от клавишите имат двойна функция в комбинация помежду си или със специален функционален бутон.

В същото време въпреки супер компактния си размер Marvo KG962 се отличава с комфортно големи, солидни клавиши с лесно различими едри символи. Ефектната многоцветна подсветка (RGB), която можете да настроите по ваш вкус, позволява безпроблемно използване на клавиатурата вечер или в помещения с ниска осветеност.

Свързването с РС става с помощта на стандартен USB Type-C кабел, който може да се откача за по лесно пренасяне или в случай че решите да модифицирате клавиатурата допълнително.

 

Deus Ex механика

Разбира се, основната „звезда“ на всяка механична клавиатура са превключвателите (т.нар. switch-ове), на базата на които е изградена тя. Конкретно Marvo KG962 разчита на т.нар. сини превключватели, които са любими на геймърите, тъй като натискането им е характерно с ясно осезаемо, характерно „щракане“ в момента, в който се регистрира актуализирането на бутона. Разбира се, като всяка уважаваща себе си геймърска клавиатура Marvo KG962 предлага и anti-ghosting функция позволяваща едновременното натискане на няколко клавиша, без това да предизвиква грешки при регистрация, т.е. свързаният компютър получава последователността от входни символи точно по начина и в реда, в който са набрани от клавиатурата.

Това е от особено значение при изпълнение на макрокоманди или при игри като MMO или стратегии, които често разчитат на различни клавишни комбота.

Капачките, с които идва клавиатурата, са от т.нар. double shot тип, т.е. символите не са отпечатани върху тях, а се визуализират от подсветката благодарение на комбинацията от прозрачна и непрозрачна пластмаса, от която са изработени. Добрата новина е, че понеже превключвателите на Marvo KG962 са с класически Cherry стем (горната част на суича), те са съвместими с изключително широк спектър от различни капачки. Така че ако в един момент решите да модифицирате клавиатурата, лесно можете да ги смените с вид и вариант по ваш избор.

Отделно превключвателите са изключително надеждни – производителят гарантира до 50 милиона безпроблемни натискания!

 

В заключение

Ако се нуждаете от компактна и надеждна механична клавиатура с богата функционалност и нелоши възможности за допълнителна модификация, при това на изненадващо атрактивна достъпна цена, Marvo KG962 е страхотно предложение. С изключително скромен профил и приятен набор от екстри, тя би била отличен подарък за всеки запален геймър и РС ентусиаст.

Можете да я откриете на сайта на официалния представител на Marvo за България – Dekada.