Не е лесно в днешно време да си геймърска мишка. Шегата настрана, превръщането на игрите във все по-масова форма на забавление сериозно вдигна летвата на изискванията към този вид компютърна периферия. За разлика от по-традиционните си офис събратя геймърските мишки трябва да изпълняват много повече условия от гледна точка на хардуерни и технически параметри, за да могат изобщо да се класират в тази категория.

Вижте още: Рекордът за най-скъпа видеоигра пак падна - вижте от коя 


Проблемът е, че тези по-комплексни характеристики обикновено вървят и с доста солена цена, като някои геймърски мишки от висок клас могат да достигнат до цени от почти 300 лева, а понякога и повече.

За щастие на пазара има и компании като Marvo, които, макар сравнително отскоро да присъстват на нашия роден пазар, вече имат своя кръг запалени почитатели. Причината до голяма степен е, че компанията предлага неустоима комбинация от висок клас параметри, богат набор от допълнителни екстри и което е най-важното – изключително атрактивна, достъпна цена.

Едно от най-интересните ѝ предложения в категорията „Про геймърска мишка“ не прави изключение. G961 е страхотен продукт, който с лекота мери ръст с някои от най-елитните (и скъпи) представители на този клас периферия, но при значително по-добра цена.

 

Лека като перце

Едно от ключовите различия между повечето традиционно (чисто офис) мишки и геймърските варианти е теглото. Докато една типична мишка за работа няма проблем да тежи 130-140 грама и повече, за геймърските мишки това е непростим „грях“. Причината е в начина на използване. Напоследък в игралните среди на особено голяма популярност се радват т.нар. екшън игри със състезателен елемент. Става дума обикновено за динамични заглавия, които ви изправят срещу други хора (а не срещу компютърно управлявани противници) и на тест основно са подложени скоростта на реакциите и рефлексите ви.

Подобни „бързи“ игри, като Counter Strike, Apex Legends, Battlefield V: Firestorm, Fortnite, Call of Duty: Warzone и други изискват и бърз хардуер – в това число и мишка, която можете да движите максимално бързо и без усилия. Предвид на факта, че в този случай от мишката зависят два от най-прецизните елементи в подобна игра – прицелване и стрелба, сами разбирате, че качеството на един подобен гризач е от критично значение.

Затова, ако се чудите на какво се дължи доста нетрадиционният външен вид на Marvo G961 – именно това е една от причините. Днес много елитни геймърски мишки се предлагат с подобен корпус, характерен с множество перфорации. По този начин се намалява физическото тегло на мишката, което в случая с G961 е сведено до почти безтегловните 75 грама! В същото време отворите в корпуса помагат и за по-големия комфорт при продължително използване, тъй като подобряват въздушната циркулация. Така ръката ви няма да се изпотява прекалено дори след многочасови напрегнати онлайн двубои.

В случая с G961, Mavro са отишли и още една стъпка напред – непосредствено под перфорирания корпус дизайнерите на компанията са разположили множество ефектни RGB диоди. Видът и конфигурацията на подсветката се управлява изключително лесно от фирмения софтуер на Mavro, който можете да свалите от официалния сайт на компанията.

 

Технологично впечатляваща

Предвид, меко казано, достъпната си цена тази мишка впечатлява и с технически характеристики. В сърцето си тя разчита на модерен оптичен сензор с изключително висока резолюция – от 400 до цели 12 000 dpi (точки на инч). Времето за рапортуване (pooling rate) също е фантастично – 1000 Hz, което означава, че практически няма шанс да усетите забавяне между входните команди (натискане на клавиш или преместване на мишката) и реакцията в играта.

G961 разполага с цели шест напълно програмируеми бутона, като основните превключватели са разчетени за до 20 милиона клика – гаранция за дълговечност и безпроблемно използване.

Пластмасата, от която е изработен корпусът, е с лека текстура, което, от една страна, спомага за отличен хват и прецизен контрол, а, от друга, не задържа отпечатъци от пръсти.

Кабелът на G961 е комфортно дълъг – 1.6 метра, и е защитен със специална оплетка, която го прави здрав и надежден дори при по-интензивно използване. В същото време той е изключително гъвкав и няма да ви се пречка по време да напрегнатите онлайн мачове – нещо, което често е проблем при кабелните геймърски мишки.

 

В заключение

Marvo G961 е изключително впечатляващ продукт за цената си. От компанията са успели да вместят много и отлични геймърски екстри в мишка, която спокойно може да мери ръст с представителите на повечето елитни брандове, но в същото време е несравнимо по-достъпна за масовия геймър.

Така че с оглед на предстоящите празници, ако си търсите подходящ подарък за някой запален почитател на видеоигрите, Marvo G961 определено заслужава внимание.

Мишката можете да закупите от електронния магазин на Dekada на препоръчителна цена от 69.00 лева.

Снимки: Marvo