Хайде да си го кажем направо – на модерното поколение много-много не му се заляга над книгите. С особена сила това важи за историята, която, макар да наричат „майката на всички науки“, Gen Z-тата намират за скучна и дори досадна. Всички тези цифри и дати, имена и факти – убита работа, я колко по-яко е да гледаме някой връстник как се прави на маймуна в TikTok.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Кратко ръководство за пестеливи играчи - няколко бързи идеи как геймингът да ни излезе по-евтино


За щастие освен пробитите „социалки“ все още съществува и още една медия, която успява да привлече (и задържи) вниманието на новата генерация – видеоигрите.

Днес те са по-популярни от всякога, но често срещат неодобрението на по-възрастното население, което все още ги смята за празно, безсмислено забавление. За щастие с Age of Empires IV, Relic Entertainment и World's Edge не без щедрата финансова подкрепа на Microsoft са се заели да променят до голяма степен това възприятие.

Защото тяхната нова реално-времева стратегия не само че е великолепно игрално заглавие, но и е изумително образователна – при това по възможно най-добрия начин.

 

Не точно ревю

При все че звучи клиширано, игрална серия като Age of Empires едва ли се нуждае от излишно представяне. Датираща още от далечната 1997 г., хората които са играли първото издание в серията, вероятно вече са родители на студенти (а като нищо баби и дядовци). Още по-добре защото вероятно са в идеална позиция да заинтригуват отрочетата си да обърнат внимание на Age of Empires IV или поне да ги побутнат в правилната посока.

От тази гледна точка не си поставям за цел да пиша рецензия на играта – Age of Empires е доста добре установен бранд и честно казано, от гледна точка на чисто геймплейния си фундамент не е претърпял драматична еволюция през годините. Всъщност за четвъртото поредно попълнение в серията Relic и Microsoft по-скоро са си поставили за цел да не поправят това, което поначало никога не е било счупено.

Дори това обаче е достатъчно силен аргумент в подкрепа на тази игра. Реално-времевите стратегии поначало са един от най-смислените гейм жанрове и изискват много от играча, най-вече по отношение на логично, стратегическо мислене, умение за правилно планиране, мениджмънт на ресурси и гъвкави възможности за адаптация.

Age of Empires IV е прелестен пример за най-доброто, което RTS жанрът може да предложи – играта предлага впечатляващо разнообразен спектър от сценарии – като се започне от класически city building (събиране на ресурси, строеж на сгради и трениране на разнообразни бойни единици, всяка със своите силни и слаби страни, от които да сглобите армията си) и се стигне до чисто тактически задачи, които изискват от вас със сравнително малко на брой юнити на ваше разположение и ограничени ресурси да постигнете определена цел.

 

Общообразователен бисер

Истинската сила на тази игра обаче се крие именно в нейната образователна стойност. Лично аз съм повече от приятно изненадан от количеството ресурси и старание, което Microsoft са вложили тук.

Да започнем оттам, че соловата кампания на играта предлага четири доста обемисти сценария, обхващащи някои от най-значимите (и честно казано, сравнително малко познати на широката публика) исторически периода в развитието на цивилизацията.

The Normans покрива период от около 200 години и пресъздава ключови епизоди от завладяването на Англия от норманите.

The Hundred Years War, разбира се, ни запознава с прословутата „Стогодишна война“ между Англия и Франция.

The Mongol Empire е базирана на прословутите завоевателни походи на монголите, предвождани от Чингис хан.

The Rise of Moscow пък ще ви запознае с възхода на Великото московско княжество и създаването на Царство Русия.

Е, какво толкова особено има тук – ще си кажете? Все пак стратегии (а и други видове игри), базирани на реалната история, сме виждали и друг път.

Това, което рязко отличава Age of Empires IV от всички тях, обаче е маниакалното внимание към детайла. Буквално не е истина колко много старание и любов към историята блика от тази игра!

 

С уважение към историята

Всяка мисия в кампаниите е обилно илюстрирана със супер висококачествени, макар и кратки документални филмчета, демонстриращи типични технологични достижения, характерни за епохата; показващи реалните, съвременни локации, на които са се водили ключови сражения в миналото, за които играта разказва.

Между мисиите също така ще получавате и внимателно режисирани видео разяснения, в които опитен водещ зад кадър ще ви запознава с детайли от съответната кампания, защо тя е била важна и как точно е променила историята на цели нации, а ултимативно и на света.

Всичко това видимо базирано на внимателно проучване на реалните исторически факти, на мнения на експерти и удивителни възстановки на антични технологии, инструменти, оръжия, брони.

В крайна сметка Age of Empires IV изглежда като видеоигрално заглавие, чиято цел е колкото да развлича, толкова и да образова; да мотивира умовете на по-младите играчи да се потопят в океана на историята и да се запознаят с факти, места, хора и събития, оформили модерния облик на човешката цивилизация.

За разлика от други развлекателни форми обаче (като холивудските продукции например) Age of Empires IV по никакъв начин не се старае да изопачи историята или да я „модифицира“ така, че да пасва на модерните ни „разбирания“ и тенденции. Напротив – създателите на играта са подходили в най-добрите традиции на истинските историци, на учените, занимаващи се с тази изключителна наука, и са се постарали да ни поднесат фактите и само фактите – поне до степента, в която са ни известни. Без да спестяват нищо, но и без да преиначават, да „модернизират“ или изкривяват реалните, научно-исторически доказателства.

Дори само за това екипът зад Age of Empires IV заслужава адмирации.
А играта… играта IMHO е просто задължителна.

Особено с оглед на факта, че е достъпна през услугата Game Pass на Microsoft за буквално смешна сума пари.
Горещо препоръчвам! За мен Age of Empires IV е един от най-недооценените игрални бисери в една от най-разочароващите и откровено слаби гейм години в историята (pun intended).

Снимки: Age of Empires