Да, всички сме били там - чашата ни с кафе е до клавиатурата, едно погрешно движение и (почти) всичко приключва. Разбира се, има множество решения, като например да използвате държач за напитки или въобще да не консумирате течности в близост до компютъра си, но за онези, които като нас не могат да се преборят с навика, Google имат предложение.
Е, разбира се, предложение не е най-удачният израз, защото клавиатурата под формата на чаша е била първоначално първоаприлска шега на Google Япония, която поради пандемията така и не била споделена. Но идеята се е сторила на всички толкова забавна, че е била споделена наскоро по време на чаената церемония Grand Kitano.

И ако това е леко нетипично място за технологична презентация, то може би името на устройството - Gboard Yunomi е по-красноречиво. Yunomi е традиционна чаша за чай, но когато към нея се прибави и Gboard, това вече променя нещата. Около цилиндричната чаша са навити две персонализирани клавиатурни платки. Към 12-те по-дълги ленти са прикрепени клавишите, а цялата система работи благодарение на микроконтролера ATmega32U4-AU. Въпреки че Google няма намерение да пусне клавиатурата за масово производство, то инструкциите са публукувани, за да може всеки, който желае, да си изобрети негова собствена бройка.

Снимки: Google

Виж още: Първоаприлска шега за copy-paste бутони се превърна в реалност