Обикновено хардкор геймърските конфигурации се свързват с внушителни монитори, кутии с размера на пътни куфари и сложни охладителни системи, които все едно са излезли от някой завод. Докато всичко това по принцип е вярно, всъщност не е задължително вашата система да заема бюро и половина, за да може да се насладите на най-новите гейм заглавия. MSI Katana 66GF 12UGS попада точно в тази категория. Това е преносим компютър, който би се справил дори с най-изтощителните съвременни игри, а и с такива, които тепърва предстои да излизат.

Това е само един от цяла серия нови геймърски лаптопи, с процесори Intel от 12-о поколение и графични карти от серия RTX 3000, които MSI представи на последното си голямо събитие. Тестовата бройка, която имахме възможност да изпробваме, беше с Intel Core i7 от 12-о поколение, 16 GB RAM (две плочки по 8 GB), Nvidia GeForce RTX 3070 Ti и 512 GB NVMe SSD. Целият този пакет пристига на много агресивна цена, като базовата конфигурация ще е напълно достатъчна за повечето хора. Ако се занимавате професионално с гейминг, обработка на висококачествени клипове и снимки или всичко останало, изискващо допълнителна мощ под капака, на линковете ще откриете множество опции според нуждите на всеки. Единствено FreeDOS е предварително инсталиран, което дава пълна свобода за избор на операционна система. За нашия тест инсталирахме Windows 11.

Отляво по дължината на панела е входът за зареждащия кабел, последван от два USB порта (единият от които е още по-бързият 3.2). На срещуположната страна е LAN портът за жичен интернет достъп, който елиминира опасността от лаг, още един USB 3.2 и един Type-C порт и HDMI порт.

Наличието на Nvidia GeForce RTX 3070 е голям плюс за машината предвид това, колко трудни за намиране са добрите модели графични ускорители в момента.

Като типичен геймърски лаптоп MSI Katana 66GF 12UGS има допълнителни функции, съобразени с нуждите на играчите. Комбинацията от клавиша Fn и стрелка надолу изважда на екрана мерник - отлично решение при шутъри, които не поддържат такъв по подразбиране. С Fn и стрелка нагоре пък може в движение да забързате скоростта на вентилаторите, за да охладите набралия скорост лаптоп.

Започвайки есенцията на нашето ревю - тестовете на РС игри - бързо се убеждаваме в качествата на лаптопа. Първото от серията популярни заглавия е CS:GO и очаквано машината няма никакъв проблем с тази все още толкова популярна игра. Ghostrunner е далеч по-взискателно заглавие, което може да "изпоти" някои конфигурации, но не и MSI Katana GF66 12UGS. Киберпънк екшън платформърът от първо лице изглежда чудесно на матовия екран, който се опреснява със 144 Hz при високи настройки на графиката. Нещо повече, чисто тематично героят от играта с неговия боен меч катана сякаш е олицетворение на мощта на MSI Katana GF66 12UGS и двамата без проблем се справят с предизвикателствата по пътя си, независимо дали са вражески бойци или някои от най-тежките графични опции.

Накрая ще поиграем и шутъра Doom Eternal. При включен Ray tracing и Ultra Nightmare визуални настройки, играта върви изключително добре със 140 кадъра в секунда и не оставя никакво съмнение в качеството на лаптопа. Единствената друга портативна версия на играта е налична за Nintendo Switch, но само един поглед е достатъчен, за да разберете, че двете сякаш нямат нищо общо и MSI Katana 66GF 12UGS може да подкара шутъра при настройки далеч над възможното и за много домашни конзоли.

Важно е да знаете, че при гейминг е желателно машината да работи на външно захранване, защото в противен случай е възможно някои енергоспестяващи опции да се активират за сметка на високата производителност. Нагряване на корпуса се наблюдава при по-дълги и натоварващи сесии, но не отчетохме нищо, което да компрометира изживяването.

Каква би могла да е причината да се насочите към този модел – нужда от безкомпромисен гейминг, желание да бъдете на върха на технологичните нововъведения или преданост към един доказан РС производител като MSI? Katana GF66 12UGS отговаря на всички тези изисквания – той е свръхмощен, невероятно атрактивен и въпреки очевидните си габарити все пак може да бъде преместен несравнимо по-лесно от всяка една настолна конфигурация. Ако сте наистина сериозни в своите геймърски намерения и имате нужните ресурси, MSI Katana GF66 12UGS на практика няма конкурент сред геймърските лаптопи от най-висок клас.

За да разберете повече за MSI Katana GF66 12UGS и да го видите в действие, не пропускайте нашето видео ревю! Ако ви е впечатлил лаптопът, може да го откриете в:

Ardes.bg - https://msi.gm/3wA6qNc

Laptop.bg - https://msi.gm/3tyFnA8

Снимки: Hicomm; MSI

Вижте още: Вижте най-новите геймърски лаптопи на MSI, разкрити по време на MSIology Gameverse