Използването на NAS (Network Attached Storage) в малкия офис и съвременния дом вече не е нещо необичайно или пък приоритет само за по-състоятелните потребители. Вместо да купувате отделно десктоп PC, което да "посветите в ранг сървър", или пък дори да вложите маса пари в истински такъв, бързо можете да си купите малка красива кутийка, лесна за пренасяне, почти безшумна и в същото време функционална. Като представяния в този материал модел Asustor AS6202T – флагмана от серията.

 


Да, Asustor наистина предлагат различни серии NAS устройства, а наскоро представиха новата си топ серия - 6000. Тя със сигурност е най-производителна, най-съвременна и гъвкава по отношение на функциите си спрямо останалите преди нея. Ето и подробностите.

Новата платформа

Преди около година производителите на сторидж продукти използваха и рекламираха масово платформата Bay Trail на Intel в своите най-нови модели устройства. Много от тях наистина постигнаха нови, по-високи нива на производителност във всяко отношение - скорост на запис, мултимедийно възпроизвеждане. Повиши се значително и ефективността на разхода на енергия за NAS решенията.


Само година по-късно нещата отново се променят. Появи се новата Intel платформа - Braswell, която е многоядрена SoC (System on Chip), базирана на нова микроархитектура и изработена по 14-нанометрова технология. Braswell е основно насочена към ниския клас системи, като устройства 2 в 1, лаптопи, десктопи и All-in-One PC. И разбира се – идеална за специализирани компактни устройства като NAS-овете на Asustor.

 

Отвън и отвътре

Новата серия 6000 на пръв поглед изглежда доста подобна на старата - 5000. Особено на външен вид, но пък отвътре нещата са доста променени. И то не само заради новата Braswell платформа, разчитаща на Intel Celeron процесор. Ако цитираме маркетинг отдела на Asustor, то компанията се гордее с факта, че е първата в света, използваща Braswell в своите устройства.


И понеже така или иначе стана дума за хардуер, нека продължим с хардуерните особености. В центъра на цялата конфигурация (сърцето или мозъка, както предпочитате) се намира чипът Intel Celeron N3150. Той работи стандартно на честота 1.6 GHz, но може в случай на натоварване да повиши честотата си до над 2 GHz. Оперативната памет е стандартно 4 GB (DDR3), а още по-интересното е, че ако погледнете в кутията, ще видите, че Asustor AS6202T използва и 512-мегабайтов SATA DOM модул, където се записват новите версии на фирмуера, които компанията често обновява. Това е необходимо, защото все пак устройствата се продават без твърди дискове, нали?Една от най-важните особености на всяко свързано в мрежа NAS устройство (защото, ако няма мрежа, за какъв NAS изобщо говорим) е, разбира се, мрежовият адаптер (карта). Той е производство на Broadcom и предоставя Dual Gigabit Ethernet възможности - т.е. можете да се включите към две различни мрежи, всяка от тях с гигабитова скорост! По този начин е възможно да подсигурите връзката си към домашната (или офисна) мрежа и ако по някаква причина едната пропадне, обменът на данни да се запази и продължи чрез другата. Възможно е дори да обедините скоростта на двата гигабитови адаптера, за да повишите бързодействието на мрежовите операции.


За възпроизвеждане на звук Asustor AS6202T разчита на чипа Realtek ALC887, който е достатъчно добро решение, а освен това предоставя възможност да свързвате NAS устройството директно с оптичен кабел. И след това да използвате домашната си аудиосистема за мощен и перфектен звук.


Ще подчертая още един път красивия външен вид и функционалността на новата серия устройства от Asustor (6000). Защото те са близки до идеалните - удобно разположените от всички страни интерфейси (като USB например), контролните бутони и LED светлинки са толкова подходящо наместени, че трудно ще намерите по-стилен и добре проектиран корпус. Удобството да сменяте твърдите дискове (съществува вариант с 2 или 4 харддиска) с едно натискане на бутон е нещо, характерно за сериозните файлови сървъри, но в случая е даденост и за малката черна кутийка с големи възможности. Предложеното за тест устройство беше с възможност за добавяне на само два диска (нормални 2.5- или 3.5-инчови HDD или SSD), като има и варианти с по 4. Запомнете – за един NAS използването на дисковете в огледален RAID масив е направо задължително! Все пак никой не желае да губи данните си, ако някой от дисковете гръмне, нали?

 

Малко и за софтуера

Софтуерната платформа, която използват от Asustor за управление на своите устройства, се нарича ADM. Тя притежава богат набор от необходими настройки и приложения. През контролния панел можете да правите доста неща - като например да стартирате настройките на групите от потребители на вашия NAS, както и да им задавате нива на достъп. След това можете да донастройвате множество възможности на Asustor AS6202T, както и да инсталирате директно приложения в него. Които впоследствие да изпълнявате от самия NAS в качеството му на сървър за съдържание, снимки, филми, бази данни, бекъпи и др.


Файловият експлорър на ADM поддържа множество файлови системи, като се стартира директно от уеб интерфейса. Приятно е, когато видите, че с него можете да отваряте Windows и Mac базирани файлови системи, NFS, FTP, TFT, SNMP и дори уеб сървъри и бази данни. В комбинация с огромните възможности за бекъп на ADM (Remote Sync, FTP Backup, вътрешен и външен бекъп, дори облачен бекъп) определено ще се чувствате доста по-спокойно откъм възможности. По-добре е да ги имате и да не се налага да ги ползвате, отколкото обратното.

 

Скоростта на копиране и работа е важна

По принцип скоростта на трансфер на файловете на една NAS система (не само на Asustor) зависи от адски много неща. Като започнем от процесора, паметта, операционната система и разбира се, завършим с най-важното - дисковете. Затова е трудно да се определи точно колко бърза ще бъде тя във вашата обстановка, защото зависи точно какви типове дискове ще използвате (HDD или SSD), какви техни обеми и варианти, както и с какво мрежово оборудване и компютри разполагате. Колкото и бърз NAS да притежавате, колкото и светкавични да са SSD-тата в него, ако мрежата ви е бавна (например 100 MB) или компютрите в нея са морално остарели – няма как да очаквате чудеса.


Ако обаче все пак се постараете и оптимизирате Asustor AS6202T максимално, поставяйки му бързи SSD дискове, свържете го в гигабитова мрежа с добър рутер и мощни компютри, то скоростите за копиране и възпроизвеждане на мултимедийни файлове ще са доста сериозни.


Имайте предвид, че ако използвате два диска в RAID масив (което е и основната функция на един NAS), винаги ще се налага да вземате под внимание типа на масива (1, 0 и т.н.), както и типа на дисковете (стандартни или SSD). Скоростта на четене и запис в различните случаи варира, макар и не страхотно много. Но все пак, ако гоните рекордите и "изстискване на максимума", ще трябва да използвате RAID 0 и бързи SSD-та. В този случай пиковите скорости на копиране и запис в Asustor AS6202T определено бият по производителност конкурентните предложения - може би и заради новата Intel Braswell платформа в комбинация с добър фирмуер и софтуер.

 

Да започнем с обявените от самите Asustor лабораторни резултати за комбинирана максимална скорост на четене (с използване на функцията Link Aggregation), която достига 223 MB/сек. Максималната за четене в този случай е 118 MB/сек.

 

При тестовете само с един клиент (едно устройство или компютър, свързан с NAS сървъра), пиковата скорост за операции по копиране от и към NAS реално достигат около 90/131 MB/сек. Този резултат е постижим, ако използвате два SSD диска в масив RAID 0. Интересното е, че същите тези скорости в масив от типа RAID 1 (mirror) спадат доста малко и са съответно 71/110 MB/сек.
Синтетичните тестове за последователно четене и запис на големи файлове за Asustor AS6202T направо мачкат конкуренцията със своите постоянни скорости от 118/110 MB/сек за четене и запис съответно.


Тестовите резултати са според сайта www.tweaktown.com

 

 

Ъпгрейд

Мисля, че вече споменах колко е лесно да подмените дефектирал твърд диск от това NAS устройство. Просто го изваждате и подменяте с новия. Дори съществува функция за запазване на колекции от стари твърди дискове, които да поставите на сигурно място в някой шкаф, а след години, ако информацията от тях ви потрябва, просто да го сложите отново в устройството и тя ще "блесне" пред вас.


Същото се отнася и до оперативната памет. Ако се налага да работите интензивно с NAS устройството и поделяте информацията от него с повечко потребители, в даден момент паметта може да ви "отеснее". Добавянето на нова става супер лесно - само отваряте кутията и добавяте нова памет в допълнителния слот. Имайте предвид, че максимумът е 8 GB - все пак това не е скъп огромен файлов сървър, нали?

 

Сигурността е важен фактор


Когато стане дума за сигурност, домашният потребител не винаги е нащрек. Но за бизнес потребителите, към които е насочен този продукт, темата сигурност е много сериозна. Затова нека накратко отбележим новостите, които предлага новата версия на ADM.


Двустепенната верификация е една от най-полезните съвременни екстри по отношение на защитата, като се използва в редица реномирани услуги, като Google Account, Facebook и т.н. Тя определено достава допълнително ниво на защита за вашия ADM акаунт. Така че след конфигурацията на вашата ADM парола, дори някой случайно да я узнае, той пак няма как да злоупотреби, защото ще се нуждае и от вашия телефон на който получавате верификационен код при всяко логване в ново устройство.

 

 

Още една ексклузивна функция на Asustor NAS е базираното на директории AES 256-битово криптиране. Благодарение на него вече притежавате възможността да избирате само отделни папки, които да криптирате и подсигурите. Конкурентните NAS устройства обикновено криптират целия масив данни, което значително забавя бързодействието на системата. Но в случая избирайки само важните ви папки ще получите перфектен баланс между производителност и сигурност.


Разширените функции на мрежова защита (Network Defender) също имат една интересна функция - географски базирана защита. Както знаете в определени държави няма сериозна регулация на интернет и в тяхно лице можете често да срещнете хакерски атаки. Затова по желание можете да блокирате трафика и достъпа от цели определени държави по света автоматично. Например решавате, че китайските хакери са прекалено настойчиви, а връзката с тази държава не е важна за вас. И просто я блокирате за достъп.


Системните нотификации пък могат да ви алармират по удобен начин и по всяко време, ако случайно вашият NAS има проблем (да речем със захранването). Ако активирате тези функции ще получавате моментално известие чрез имейл, SMS или Push нотификация директно към мобилния си телефон. И винаги ще сте информирани за евентуални проблеми.

 

 

Сторидж, мултимедия и видеонаблюдение?

Основната функция на първите NAS устройства, както и днешните, винаги е била съхраняването и споделянето на информация. От няколко години насам обаче техните мултимедийни възможности хич не са за подценяване. В този списък влиза и новият Asustor AS6202T, който поддържа всевъзможни мултимедийни формати, възпроизвеждани от ADM директно върху вашия телевизор с HDMI. Този модел се справя чудесно дори с видео с 4K резолюция, а "старото" добро Full HD се плейва "мазно" и без насичания. За това спомага наличието на двуканалната памет в комбинация с Brasewell платформата.

 

Напоследък все по-често говорим за видеонаблюдението - съвременният свят е осеян с камери. И затова тези възможности хич не са за пренебрегване. Asustor предлага към продукта си т.нар. Surveillance Center, който има 4 свободни лицензирани канала за свързване на 4 отделни мрежови IP видеокамери. Този факт съществено може да намали цената за изграждане на домашната или офисна система за наблюдение, тъй като нуждата от DVR и софтуер буквално отпада. На всичко отгоре можете да наблюдавате с камерите имуществото си от всяка точка на света, както и разбира се, да записвате видеото, докато капацитетът на дисковете ви се запълни.


--

 

Екстри

Ето и малко "по-техничарски" екстри, на които можете да разчитате, ако се спрете на AS6202T. Освен множеството типове бекъпи, които ще улеснят запазването на важна информация (Windows Backup, Time Machine backup), информацията в сториджа ще бъде надлежно криптирана, ако пожелаете (с хардуерен AES-NI алгоритъм). Така, ако по случайност някой диск попадне в завистливи ръце, той няма да може да прочете нищо от него.


Освен това NAS устройството има вграден web и ftp сървър, както дори и мейл сървър. Поддържа SMB 2.0, което ще рече, че може да облекчи значително мрежовия трафик и да повиши мрежовата производителност с 30 до цели 50%, чрез повишаването на броя едновременни Windows базирани мрежови конекции и едновременно отворени файлове. Като допълнителна екстра можем да считаме и вградения Firewall, който в определени случаи би могъл да донесе допълнителна сигурност за мрежата.

 

Една от най-важните съвременни "интернет-екстри" е VPN. От виртуалната частна мрежа ще се нуждаете винаги, когато трябва да се свържете с корпоративната си мрежа в офиса или пък ако използвате множащите се чуждоезични услуги, които все още нямат поддръжка в България. Използвайки вградения в Asustor AS6202T VPN, ще може да конфигурирате автоматичната връзка с отсрещния сървър и буквално "прозрачно" да виждате отдалечената мрежа, ставайки част от нея.

 

Облачните възможности на NAS устройството също не са за пренебрегване, защото почти всеки съвременен потребител ползва такива. Asustor NAS поддържа връзка с всички популярни "облаци", като например Amazon S3, Google Drive, OneDrive, Dropbox и т.н. И най-якото, разбира се, е, че ползвайки специалното приложение AiData, ще получавате достъп до домашния си сторидж от всяка точка на Земята.


Не зная дали да споменавам като "екстри" множеството приложения, които можете да избирате и инсталирате в този NAS. Със сигурност те ще са ви полезни в много ситуации, затова просто трябва да ги разгледате и да изберете най-подходящите за вас.

 

 

Тагове: