От доста години насам на пазара можете да намерите домашни NAS (Network-Attached Storage) устройства, както и медия плейъри, съхраняващи и възпроизвеждащи филмите ви директно на телевизора, без нужда от компютър. Свикнали сме с тях…

 

Възможна ли е обаче еволюцията при тези устройства? Има ли какво ново да ни покажат? Нещо, което да ни накара да сменим вече поостарелия модел или най-сетне да се решим да се сдобием с нова, малка "кутийка", съхраняваща всичките ни цифрови спомени и мултимедийни забавления?

 

Разбира се - всичко е възможно. Компании като Asustor с нейната специално разработена за целта специализирана ADM OS знаят това и непрекъснато се опитват да предлагат на пазара не само нещо ново и по-добро като хардуер, но и да добавят нови функции и възможности към продуктите си. Така се получават все по-съблазнителни за нас, потребителите, устройства - като новия Asustor AS3102T.

 

Кошница от възможности

Приятно е, когато човек притежава устройство, разполагащо с наистина богат набор възможности. Ако преди години купувахте едно-единствено устройство за конкретна цел (например в случая сторидж), то днес срещу същата сума получавате не само "дом за вашите данни", но и богат набор екстри - мултимедийни, облачни и други.


Както съм казвал и преди - "мозъкът" на цялата NAS система е... операционната система. OS-ът. Asustor са разработили тяхна OS, обслужваща NAS устройствата и приложенията към тях, като, разбира се, тя е Linux-базирана. Нарича се ADM и към момента на писане на статията актуалната версия е 2.5, която можете да изтеглите (ъпдейтнете) директно от сайта на компанията - adm.asustor.com. Ако искате да пробвате - има и бета-версия 2.6, предлагаща допълнителни новости, като например Netflix поддръжка, нов механизъм за архивиране и обновени приложения.


Що се отнася до модерните "облачни услуги", избирайки устройството на Asustor, вие получавате и екстрите на Cloud Connect технологията, чрез която може да достъпвате вашето NAS (и следователно файловете си) от всяка точка на земята - стига да имате интернет, разбира се. Не се притеснявайте за файловата система и типа OS, която ползвате (на компютър, лаптоп, таблет, телефон). Asustor NAS използват технология за споделяне, която е крос-платформена. Което значи, че каквато и OS да ползвате (Windows, MAC, Linux), ще имате достъп до файловете си без проблем.

 

 

Защитените данни

Само ще спомена бегло факта, че всеки бит информация, записан в Asustor AS3102T, е криптиран с AES 256-битов алгоритъм (ако, разбира се - разрешите тази функция и се простите с известна част от скоростта на запис). Не знам колко хора се вълнуват от това, но определено има доста, които ще го оценят. Но по-важното е, че самата информация във всяко NAS устройство на Asustor е защитена срещу хардуерни сривове (дефект на някой харддиск), ако използвате минимум два диска в RAID масив.

Опциите за RAID в Asustor AS3102T са чудесни - можете да избирате между JBOD (общо сумиране на дисковете, които ползвате), RAID 0, 1, 5, 6 и 10! Конкретният модел има място за два харддиска с обем от по 8 TB всеки, така че, ако използвате двойно подсигурения Mirror режим (RAID 1), може да разчитате на 8 терабайта дисково пространство, защитено от хардуерен срив на някой от двата диска.

 

Достъп

Контролът и настройките на Asustor AS3102T се извършват през уеб-базирано приложение (директно от браузър). При първоначалната инсталация на системата е нужно или да знаете какъв IP адрес е взел автоматично вашият NAS, за да се логнете в него с дефолтна парола, или да използвате приложението Asustor Control Center, което може да сканира и открие наличния в мрежата ви NAS. След самото логване можете да разгледате възможностите на устройството и да направите персонализираните си настройки. И ако по време на тях сбъркате и не можете да достъпите конфигурационния панел, спокойно. Винаги може да ползвате по спешност reset бутона, разположен в задната част на устройството и да нулирате всички настройки (без да изтривате файловете си, разбира се).

В дървото с настройки на Asustor AS3102T ще откриете множество полезни възможности, като например вграден VPN за връзка с офисната ви мрежа, вграден firewall (ADM Defender), облачни възможности, мрежово кошче (Network Recycle Bin, нещо много много полезно!) и др.


Services

Наречени на български „услуги“ - това са различни процеси, които работят във фонов режим и позволяват на вашия NAS да се превръща все повече в нещо като сървър, специализиран компютър, и да не бъде просто една кутия със споделени файлове.

 

Сървисите позволяват да присъединявате вашия NAS към офисна домейн-базирана мрежа, да го използвате като споделен ресурс под MAC OS X, да виждате споделените си файлове и под Linux (ако активирате NFS), да се възползвате от възможностите на добрия стар "железен" FTP протокол чрез вградения FTP сървър. Разбира се - тук трябва да добавим и Web сървъра, MySql сървъра, Rsync сървъра (за синхронизации), TFTP сървъра и дори терминалния сървър за SSH подсигурен достъп.

 
Приложения

Storage Manager е специално приложение, което може да стартирате в браузъра и да настройвате и контролирате вашите харддискове и ресурси. В графичен режим ще виждате вашите дискове, какви масиви са създадени и изобщо какво се случва "вътре в кутията". Оттам можете да създавате и манипулирате различните RAID масиви, както и да използвате малко по-различните технологии, като iSCSI и iSCSI LUN, позволяващи да разширявате дисковите си масиви, използвайки мрежовата си структура.


MyArchive е друго интересно и специфично приложение, което "не е за всеки", но е приятно да го има. Това е специална функция за хората, създаващи големи архиви от данни, които да могат и при нужда да се споделят. Вашият NAS няма как да побере цял шкаф харддискове, но вие може просто да ги вадите, подреждате и номерирате, а при нужда просто да пъхвате нужния диск в NAS устройството и моментално да получавате достъп до архивираните си данни. MyArchive дава уникално предимство на компанията спрямо конкурентните и продукти, като се препоръчва за употреба най-вече при NAS моделите с възможност за гореща замяна на дискове (hotswap).

Dr. Asustor е мониторинг софтуер, който периодично проверява текущото състояние на системата - настройки и свързаност. Той може да засича множество проблеми и да ви дава препоръки за действие. Самата работа на процесора и NAS устройството може да контролирате с Activity Monitor - нещо като таск мениджър, следящ натовареността на процесора, паметта, мрежата и др. За разглеждане на файловете от дисковете имате и чист файлов експлорър, както и ftp експлорър..

 

  

Сигурността

Подобно на всяка добра Linux OS, в ADM е помислено и за сигурността. Възможностите за споделяне са защитени с права, а за достъп до самия NAS е разработена организация за локални и отдалечени потребители. Локалните могат да бъдат, разбира се, единични (администратор, други потребители и гости) или пък групирани в отделни групи според нивото на достъп до информацията. Хубавото е, че потребителите могат да бъдат и част от офисна домейн-базирана мрежа и така да интегрирате NAS устройството в нея, като се запазят правилата, зададени от мрежовия администратор. От това приложение можете да настройвате всички споделени папки, като им задавате описания и права за достъп. Можете да ги правите дори "невидими" и да ги криптирате така, че никой да не може да ги дешифрира.

 

Най-якото е, че през този NAS можете дори да монтирате ISO файл като виртуален диск и след това да го виждате по мрежата. Интересно, нали?

 

Още малко за сигурността. От същото това място (Access Control) можете да задавате и кой потребител какви приложения може да стартира от NAS. Така лесно и бързо ще "заключвате" онези програмки, които вашите деца например не желаете да стартират.

 

Бекъпът

Една от най-важните характеристики на всяко NAS устройство. За бекъпа може много да се говори и нищо да не се разбере - още повече, когато става дума за различни хора, администратори и начини на работа и организация. Може би затова в Asustor AS3102T са добавени няколко съвсем различни начина за бекъпване, а кой ще използвате, зависи от вас.

Много известен в Linux света е Rsync (съкратено от Remote Sync), който позволява да използвате вашия NAS в ролята на бекъп източник или бекъп дестинация. Така че тази възможност буквално позволява да бекъпвате един NAS върху друг за допълнителна сигурност. Нещо подобно е и FTP бекъпа (просто има по-малко функции за сигурност) - с него може да бекъпвате информацията си през интернет към офисния си FTP сървър например.

 

Облачният (Cloud) бекъп ви позволява да архивирате данните си в някой специализиран сайт за целта - като например Amazon S3. По този начин информацията не само ще е защитена, но и допълнително ще можете да споделяте и достъпвате файловете си през интернет..

 

App Central

В днешния мобилен интернет свят магазините за приложения са ключово нещо. Да споменавам ли Google Play или Apple Store? Е, нещо подобно предлагат и Asustor с техния App Central. Като, разбира се - приложенията в него са далеч по-малко и са си крайно специализирани за NAS устройствата на компанията. И все пак - през него можете да разглеждате вече готовите софтуерни приложения, да ги теглите, пробвате и използвате по предназначение. Преди да направите това обаче, разбира се, ще ви трябва валидно Asustor ID. След това с едно цъкане на мишката можете да инсталирате приложения, като невероятно доброто KODI, браузъри, плейъри и др.

Свалянето на различни файлове от мрежи като BitTorrent е възможно с приложението Download Center. То много прилича на стандартен и масов торент клиент, позволявайки да сваляте съдържанието направо във вашия NAS, вместо да "хабите" компютъра си за целта. Центърът поддържа HTTP, FTP и BitTorrent, като, разбира се, може да сваля по разписание, както и да лимитирате скоростите на сваляне и качване.

 

Центърът за наблюдение (Surveillance Center) е още едно интересно приложение, което си "върви" с NAS устройството. Ако притежавате инсталирана система от камери, то ви позволява да ги менажирате, да записвате и след това да пускате записи от тях.


Още едно популярно по света приложение е медия сървърът (UPnP AV Media Server), който позволява да гледате файловете във вашия дом на всякакви устройства. Нещо подобно прави и iTunes сървърът. От Asustor са предоставили и още едно дори по-интересно приложение - LooksGood. То позволява да стриймвате видео и изображения от вашия NAS директно към уеб браузър. Извършва се транскодиране в реално време, което не би трябвало да забележите.

Всеки уважаващ себе си производител трябва да помисли и за антивирусните програми и защита, особено в дните, когато ransomware вредоносните програми се превръщат в истински бич и заплаха за потребителя.


Мултимедия и филми

В качеството си на мултимедиен център Asustor AS3102T е наистина способен. Освен различните приложения, с които можете да управлявате този тип файлове (музика, филми), аз отдавам най-голямо значение на факта, че той поддържа KODI (а вече и Netflix!). Мултимедийният център KODI (старото XBMC) е толкова удобно нещо, че едва ли бихте искали да използвате друг плейър, ако свикнете с него. Поддръжката на всякакви формати, удобството на интерфейса, автоматичното сваляне на субтитри на български, както и допълнителните приложения към него го правят незаменим продукт – на всичко отгоре безплатен!

Kodi се инсталира като приложение на Asustor и през HDMI може да се гледа мултимедийното съдържание директно на телевизора. А мобилното приложение AiCast дистанционно може да управлява Kodi.

 

 

Netflix също е страхотна услуга, далеч от всякакво пиратство, която вече, както знаете, се поддържа и в България, а най-якото е, че вече започва да предлага и 4К съдържание с ултрависока резолюция. И ако притежавате такъв телевизор, ще можете да се насладите на уникалното видео качество. Спокойно! Asustor AS3102T поддържа възпроизвеждане на видео с 4К резолюция – приятен факт, който умишлено криех до този момент.

 


За по-удобно използване на устройството, когато гледате филми (пускане, спиране, паузи, превъртане и т.н.), можете да добавите отделно дистанционно към него, което се продава като аксесоар (модел AS-RC10) или да се използва приложение, което се инсталира на вашия смартфон.

 

Лични впечатления

Всичко казано досега едва ли би имало голям смисъл, ако не спомена личните си впечатления от продукта. Съвсем нормално е те да започнат още от опаковката, външния вид и комплектовката му - където не само че нямам никакви забележки, а напротив - Asustor заслужават похвала. Всичко е дотолкова стегнато и добре предоставено, че не оставя съмнения за качество.

 

Дори външният вид на този NAS е добър – ненатрапващ се, удобен и компактен. Прави впечатление лекотата на инсталация на дисковете (признавам, малко се чудих как се отваря и трябваше да погледна книжката), възможностите за включване към мрежа, USB, HDMI и т.н. Както и интерфейсът (OS) за управление. Чудесно свършена работа.

 

Ако очаквате обаче устройството да реагира мигновено на действията ви - това няма как да се случи. Заради миниразмерите си то все пак е с ограничени като възможности хардуерни параметри, сравнени с 20-килограмовото ви геймърското PC например. Така че за някои операции трябва да се въоръжите леко с търпение, но спокойно - не е толкова страшно.


Интересно защо аз не успях да настроя първоначалния Home екран така, че да го накарам да стане способен за добавяне на нови приложения. Освен това забелязах, че с моя доста старичък вече LCD телевизор имам на моменти леки проблеми със скалирането на образа (Оverscan). Интерфейсът и филмите или леко се изрязват, или свиват. Въпреки че в един момент незнайно как всичко успя да се нагласи и напасне (което, повтарям, отдавам по-скоро на телевизора си). Хубаво е обаче, че разполагате и с такива настройки - за скалиране на картината, изключително полезно!

 


Много добро впечатление прави гъвкавостта на настройките и добавеното сериозно множество функции. Това определено не е устройство за хора, които нищо не разбират - все пак трябва да имате някаква представа за какво ще го използвате. А освен за обикновен сторидж то притежава множество други полезни функции. Поддръжката на софтуерни продукти като страхотния медиен център KODI е един толкова голям плюс, че моментално би трябвало да наклони везната в полза на Asustor AS3102T.

 

Функциите за бекъп също са нещо задължително в днешния технологичен свят - особено на фона на нарастващия брой заразени с криптиращ файловете ви ransomware. Нещо, от което няма лесно спасение - освен ежедневния бекъп.

 

Тъй като притежава гигабитова мрежова връзка, копирането на големи файлове (филми) към и от NAS устройството става изключително комфортно и бързо – със скорости до около 100 мегабайта в секунда! По този начин ще го заредите със съдържание за „нула време“, а след това и ще можете да използвате файловете си, без да се притеснявате, че мрежата ви ще се претовари.

 

Заключението. Ако притежавате повече от един домашен компютър, телефони, таблети и др. и искате да сложите ред в мултимедийната си библиотека от филми, снимки и файлове, като в същото време да можете да ги гледате отвсякъде и на всякакви устройства, то Asustor AS3102T е определено за вас. И не забравяйте най-важното - той може да се окаже вашият спасител в случай на сривове, причинени от вируси или хардуерен дефект на някой твърд диск.

 

Asustor AS3102T се предлага с тригодишна гаранция - сериозно предимство спрямо конкурентните продукти, което не бива също да се пренебрегва.Пълните технически данни за Asustor AS3102T можете да видите на този линк