Колко важна е статистиката? О, изключително важна за нас, хората. Tърсим я постоянно, сравняваме и измерваме, за да можем да стъпим върху нещо сигурно, да направим правилния избор или просто за да подкрепим думите си. Статистически погледнато, Android е най-популярната мобилна операционна система. И това е факт! Да, ето вижте тази интересна таблица:

 

От нея научаваме, че Android (макар и прогнозно) завършва 2015 година с над 80% дял при мобилните операционни системи. Причината е огромният брой хардуерни производители, които разчитат на творението на Google, а най-благодатни за софтуерната компания са Samsung, Huawei и Lenovo. Android се радва на страхотна популярност, но това ли е истинският Android? И да, и не. Всеки един от тези производители прави промени по операционната система - някои от намесите я подобряват, други - напротив, носят някои досадни решения. Но какво остава за онези потребители, които търсят операционната система във формата, в която тя е създадена, обмислена и изградена? Чиста и непроменена? Разбира се, някои от големите хардуерни имена пускат Google версии на флагманите си, но те често са ограничени до определени пазари. А чистата версия има своите плюсове, като най-сериозният от тях са бързите и навременни ъпдейти.

И тук идва серията Nexus, която Google поверява на някои от най-добрите хардуерни производители - Samsung, HTC, LG и Motorola. В края на миналата година на пазара излязоха дава модела, които да покрият по-голям брой потребители - по-скромният Nexus 5X, дело на LG, и Nexus 6P, произведен от Huawei. Макар и неочаквано, за първи път смартфон Nexus беше поверен на китайски производител, което е ясен знак за възходящата роля на хардуерните компании от тази страна, но и по-специално за постиженията на Huawei. Компанията натисна сериозно педала на газта и бурно атакува високия клас смартфони, където присъствието й доскоро беше, меко казано, вяло. Амбициите личат и по отношение на популяризирането на бранда, като дори преди повече от година Huawei стана спонсор на отбора от английската висша лига “Арсенал”. Отлична моментна скорост, от която Google можеше да се възползва. И го направи.

Преди, а и след премиерата на Nexus 6P очакванията бяха високи, а обещанията дори ги надминаваха. Сега, когато имах възможност да прекарам известно време с това устройство, ще отговоря защо това е чистият Android, който търсите.

 

P като “премиум”

В последните години производителите, но и ние, технологичните медии, паднахме в плен на думата “премиум”, която идва да опише скъпите и висококачествени материали, използвани в смартфоните от най-висок клас. Имах огромно желание да избягам от това определение, когато говоря за новия Nexus, но няма да се получи - освен че буквата P в името означава именно премиум, за първи път сме свидетели на Google смартфон от толкова висок клас. И това трябва не само да се отбележи, но и да му се отдаде сериозно внимание - след години на компромиси потребителите, които търсят комбинация между чист Android, солиден хардуер и качествени материали, ги получават. В миналото всеки един Nexus предоставяше солидно Google изживяване, но на определена цена - компромис в използваните материали и камера, неоправдаваща очакванията. Не, предишните Nexus модели в никакъв случай не са лоши и са сред по-добрите примери на пазара, но сега, сравнени с Nexus 6P, ясно се вижда точно колко са изоставали по тези два параграфа.  

 

Метал? Да, благодаря

За съжаление нямах възможност да тествам Nexus 6, дело на Motorola, но сякаш големият му размер можеше бързо да откаже част от потребителите. Това се прокрадваше и в някои от ревютата на модела. Положението при Nexus 6P е същевременно подобно, но и много различно. Приликите са в това, че новият смартфон също се отличава с относително голям дисплей, който достига 5.7 инча в диагонал. Това привлича погледите, придружени от коментари, които подлагат под съмнение удобството на подобно устройство. Ако трябва да бъда напълно честен, след като преминах от 5.1-инчовия си смартфон към този, в първите минути наистина беше странно.

Разликите с Nexus 6 са, че новият модел има малко по-тънка талия и е една идея по-издължен. Това, комбинирано с леките извивки на гърба, които се спускат към профилите, прави устройството изненадващо удобно дори за работа с една ръка. Трябва да отбележа, че ръцете ми не могат да се определят като малки, което със сигурност помогна. Съвсем спокойно мога да потвърдя, че Nexus 6P е удобен, а големият дисплей е едно от нещата, които ми липсваха, след като го прибрах обратно в кутията и го върнах след теста. Това е нещо, с което почти всеки, направил този преход, съм сигурен, че ще се съгласи.

Самата изработка е на най-високо ниво и моделът на Huawei не отстъпва по нищо на Galaxy S6 или iPhone 6 и носи усещането, че държите нещо висококачествено и солидно в ръката си. Телефонът е почти изцяло изработен от метал, страните и ъглите са приятно оформени само за да отведат погледа от гърба към 5.7-инчовия екран, защитен със здравото стъкло Gorilla Glass 4. Благодарение на тънката рамка от двете страни на дисплея (ляво и дясно) Nexus 6P не е стряскащо голям и дори е една идея по-малък и лек от iPhone 6s Plus (178 срещу 192 г).

 

 

Лентите за антената са хитроумно вплетени в цялостния дизайн, за да не се набиват на очи. Това, което се отличава обаче, е горният край на задния панел. Там се намират камерата, светкавицата и лазерният автофокус, поместени в лека издутина и обединени от тъмна лента. Трябва да отбележа, че снимките в никакъв случай не правят услуга на телефона. Преди да имам възможност да го разгледам и подържа в ръката си, този елемент ме притесняваше - изглежда леко недодялано, сякаш ще наруши баланса на джаджата, когато е върху масата, и като цяло изглеждаше като един от малкото спорни моменти в дизайна. Това беше мнението ми преди. Всъщност елементът придава страхотна индивидуалност на устройството, а решението да преминава от единия до другия край, комбинирано с лекото издигане от останалата част от гърба, го прави стабилен върху маса, а не нарушава и баланса.

 

 

На левия профил са контролерите за намаляване и увеличаване на звука, а точно над тях е и бутонът за включване и изключване (двойното му натискане отваря приложението за камерата), който се отличава с лека текстура - лесен е за напиване и трудно може да се сбърка. Бутоните са метални, разположени са в средата на профила, за да е по-лесен достъпът до тях, а натискането им е придружено от приятно кликане.

 

 

В долния край на устройството е портът USB Type-C, който е колкото удобен, толкова и може да доведе до излишно притеснение. Удобството идва от по-високата му скорост, симетричната му природа (няма значение как го включвате към телефона) и бързото зареждане. Притеснението не е сериозно, но ако със стандартния micro USB порт може да сте сигурни, че ще го откриете във всеки дом, тук трябваше да внимавам дали съм сложил кабела в раницата, за да не се окажа на гости или в офиса без зарядно. Разбира се, това не е нещо сериозно, но трябва да го имате предвид - поне докато технологията не стане по-масовa. В комплекта е наличен достатъчно дълъг Type-C - Type-C кабел за зареждане, но и Type-C към стандартен USB. Приветствам решението на производителя, но вторият кабел е неприятно къс и е удачен само за резервен вариант.

Друго леко неудобство, което по-скоро е свързано с навика, е разположението на 3.5 мм жак в горния край на телефона.

 

Двойка говорители, дисплей и Nexus Imprint

Искам да завърша темата за задния панел с Nexus Imprint. Зад интересното име всъщност се крие сензор за пръстови отпечатъци, разположен между надписа Nexus и камерата. Останах с много приятни впечатления от него. От една страна разположението, макар и странно, е наистина удобно. Това е именно позицията на показалеца и съвсем естествено пръстът попада точно там, за да отключите максимално бързо телефона си. В по-голямата част от случаите бях сигурен, че именно това е най-правилната позиция за един подобен сензор.

 

 

След това се случваше да искам да отключа Nexus 6P, докато си лежи спокойно на масата по гръб, и всъщност разбрах, че това позициониране на сензора има известни минуси. Ако под минус може да се приеме, че просто трябва телефонът да се вдигне от масата, за да се отключи. Последното може да стане и чрез въвеждане на секретния код. Понякога се стига и до неволно отключване на Nexus 6P, тъй като при вадене от джоба показалецът отново е там. Ако трябва да обобщя, Imprint е удобен сензор за пръстови отпечатъци, който дори се настройва много по-бързо от версиите на други производители.

 

 

Време е да завъртим телефона и отново да се съсредоточим върху предния панел. Той не е толкова впечатляващ, колкото гърбът (дори напротив), но това е само до момента, в който дисплеят не ни озари с присъствието си. Освен че е 5.7 инча, той е AMOLED с QHD резолюция (2560x1440 пиксела) и мога да го определя само като впечатляващ. Това е най-добрият дисплей в модел Nexus, а и един от най-добрите на пазара. Всичко на него изпъква, цветовете удрят със страхотната си яркост - синьо, червено, оранжево - наситени, но не излизат извън нормата - поне според моя вкус. Поставям ги в рамките на точната наситеност, макар и в най-горната граница. Зеленото от тапета е изключително. Ако сравним днешните AMOLED панели на Samsung с тези, които компанията имаше преди две години, ще видим точно колко положителна промяна са претърпели. Ако все пак смятате, че цветовете са прекалено ярки, можете да ги укротите от настройките. Поведението на екрана в приятен слънчев ден е над границата на задоволителното.

Какво още прави впечатление на предния панел? Големите пространства под и над екрана, разбира се! Визуално не са приятни, но основните “виновници” са двойката предни говорители. По-добри ли са от тези на HTC? Не, не мога да го твърдя, тъй като флагманите на тайванския производител (One M9 например) разполагат с повече бас (благодаря, BoomSound), но силата на звука и качеството им са напълно сравними. Това отличава Nexus 6P от голяма част от смартфоните, дори флагмани, които все пак разполагат с един говорител.

 

Хардуер и софтуер в консенсус

Започвам с по-суховатата част - именно хардуера, който вдъхва живот на Nexus 6P. Важна роля има 64-битовият осемядрен процесор Snapdragon 810. Компания му прави графичният чип Adreno 430, а оперативната памет е 3 GB RAM. На пазара са налични три версии според вътрешната памет - 32/64/128 GB. Към момента нямам информация дали всички ще бъдат налични у нас, но бройката, която тествах, разполага с 32 GB памет. Когато избирате модела, трябва добре да прецените вътрешното пространство, тъй като не е наличен слот за microSD карта.

Затварям темата за хардуера с батерията. Капацитетът й е 3450 mAh и е напълно достатъчен за повече от едно денонощие. Роля в това има една от най-големите новости в Android 6.0 Marshmallow - Doze. Тази функционалност умело пести заряд, за да удължи автономната работа на телефона с едно зареждане. Тайната на Doze е колкото проста, толкова и хитроумна - когато телефонът ви си почива необезпокояван, функцията ограничава процесите, за да спести от ценния заряд. Не е нужно да правите допълнителни настройки, дори не е нужно да включвате Doze от някое трудно за откриване меню - всичко работи автоматично. Разбира се, работи, когато е необходимо. Ако телефонът е в джоба ви или в чантата, Doze не е активна. Тя започва да прави своята магия само тогава, когато телефонът наистина е в покой, с изключен дисплей и не е включен в тока - например през нощта. От Google са впрегнали жироскопа и други сензори за движение, за да разберат кога са тези моменти. Това е и причината нещо, което е много типично за Android, да остане в миналото. Предполагам, многократно сте изживявали момента, в който, преди да си легнете, имате заряд от 60%, а когато станете сутринта, цифрата да е намаляла с 15-20%. При Android 6.0 това не е така - за една нощ батерията губи едва няколко процента от заряда си.

 

 

Важно е да се отбележи, че Nexus 6P разполага с функция за бързо зареждане (10 минути в електрическата мрежа осигуряват около 6 часа работа), но липсва безжичното зареждане.

 

 

Истината е, че хардуерът и операционната система работят отлично и в пълен консенсус в Nexus 6P. Най-вероятната причина е чистата версия на Android и близката работа между хардуерен и софтуерен производител, но този телефон е бърз, много бърз. Чувството да се работи с него е наистина страхотно, тъй като за седмицата, в която беше у мен, не наблюдавах никакви забавяния… никакви! Навигирането из менютата е удовлетворяващо плавно, мултитаскингът и превключването между приложенията е светкавично и сякаш нищо не може да затормози Nexus 6P. Геймингът също е на повече от задоволително ниво, а процесорът, който миналата година имаше лошата слава на сериозно прегряващ, не показа нищо извън нормите. Не мога да коментирам дали положението ще се промени през топлите летни дни, но е малко вероятно.

 

 

На страница втора - Android 6.0 и приятната изненада, наречена камера!

 

Marshmallow, Android Marshmallow

Android 6.0 не прави огромен визуален скок от предшественика си, но идва с някои полезни функции и оптимизации. Вече научихте подробно за една от най-практичните от тях - Doze, но Now on Tap е безспорно сред най-интересните. Мога да определя Now on Tap като следващото ниво за бърза информация и въпреки че все още е в началната си фаза на развитие (спомнете си Google Now в началото), носи определено ниво на удобство. Ако приемем, че се намирате на някоя страница в браузъра, в някое приложение или просто четете електронно писмо, натискането и задържането на Home бутона извиква Now on Tap.

 

 

Функцията автоматично преглежда всичко, което виждате в момента на дисплея, изважда интересните думи, имена, марки и т.н. и ги помества в списък с бутони за бърз достъп. Ако приемем, че четете имейл за номинациите за “Оскар”, в който пише Mad Max, Leonardo DiCaprio и Quentin Tarantino (в момента се поддържат малко езици, сред които не фигурира българският), всяко едно от тези имена ще бъде засечено и ще можете да го потърсите в интернет, да го отворите в YouTube, директен линк към iMDB и т.н. В момента търсенето отнема около 3-4 секунди, а понякога пропуска някои очевидни неща, но това със сигурност ще се подобри с времето и Now on Tap ще е нещо голямо в света на Android.

С Marshmallow Google дава и много по-голяма свобода на потребителя да контролира достъпа на приложения до телефона и личната информация в него - могат ли да използват сензорите, да имат достъп до контактите, текстовите съобщения, микрофона и т.н. Другата важна стъпка в последната версия на мобилната операционна система е свързана с картата памет. От тази версия Android я приема като разширение на вътрешната памет, а не като външен носител. Сред по-малките новости е интегрирането на сензорите за пръстови отпечатъци, гласово търсене, независимо къде се намирате из менютата, отделяне на най-горния ред за най-често използваните приложения в списъка с програми, някои нови анимации из интерфейса и други.

 

 

Android 6.0 е най-узрялата версия на операционната система и въпреки че визуалните промени спрямо Lollipop не са големи, ключовите новости са именно там, където е необходимо.

 

Nexus-ът с най-добра камера

Признавам, че това определение не означава много, тъй като моделите преди този никога не са блестели именно с камерата си. По-скоро типично за тях е по-бавният фокус и често размазаните снимки. Nexus 6P обръща тенденцията и въпреки че не може да се каже, че е смартфонът с най-добра камера на пазара, със сигурност е близо до първенците.

На гърба е разположен 12 MP сензор с f2.0 бленда, дело на Sony, придружен от лазерен автофокус. Лошата новина е липсата на оптична стабилизация, а добрата е, че тук пикселите са с по-голям размер, за да пропускат повече светлина. И това си личи - снимки, направени вечер, са с високо качество, а шумът е в напълно приемливите нива. Тъй като липсва стабилизация, вечерните снимки се правят с по-високо ниво на ISO и бърза скорост на затвора, а след това преминават през софтуерна обработка, която премахва шума. Това става бързо, но някои части от снимките стават по-меки.

Ако трябва да сравним снимките при добра светлина с флагманите на конкурентите от Samsung, Apple и LG, Nexus 6P има известно изоставане. Просто те предлагат повече детайли и по-наситени цветове, а най-голямата слабост на новия Nexus сякаш е динамичният обхват. Тук се намесва HDR+, но за съжаление той остава в спомените ми сред по-бавните примери на пазара.

Приложението на камерата е изчистено до санитарния минимум, така че, ако търсите по-интересни режими или възможности, ще трябва да потърсите програма от друг разработчик. Основната камера заснема и видео с 4K резолюция, но при снимането му трябва да сте много внимателни - сякаш тук най-много се усеща липсата на оптичната стабилизация.

 

 

Предната камера е цели 8 MP и се справя на много високо ниво като устройство, с което да се самозаснемете - дори и при по-слаба светлина.

 

Приложението Photos се развива в правилната посока и освен, че можете да настроите кои групи от снимки искате да се синхронизират с Drive, можете да изберете да видите снимки, според темата - например Dog (куче)

 

Ето и някои примери, които можете да разгледате и в пълна резолюция:

 

 

 

 

Следващите снимки са пример за използване на предната камера при много ниско количество светлина, но и за "разкрасяването" на снимките, което може да приложението Photos да направи напълно автоматично.

 

Блясъкът на чистия ум

Без съмнение давам на Nexus 6P титлата “най-добрият Nexus”. Смартфонът, дело на Huawei, може да си съперничи с всеки флагман на пазара в момента, но и да го надвие в някои показатели. Впечатлен съм от скока при камерата, въпреки че именно от нея има какво още да се желае, но този път не става въпрос за огромна пропаст спрямо флагманите, а за късо разстояние. Може би най-тъжната част от цялото ревю е цената, която у нас към момента е твърде висока и може да откаже някои потребители…