Важен въпрос в света на смартфоните е какво те отличава от останалите. Отговорът на този въпрос може да е причина за пълен крах или неподозиран успех. В случая имаме няколко отличителни белези, начело с това, че Noa е хърватска компания. Телефоните й са произведени в Китай, но дори идеята за балкански смартфони е най-малкото забавна.

Другото много забележително за N8 е неговият червен цвят, който при определена светлина е по-скоро оранжев и като цяло е изключително приятен. Самото шаси е метално, като размерите му са малко по-големи от очакваното и обичайното, заради което усещането в ръката е за малко по-тромав телефон. Ъглите му са заоблени, така че е удобен за държане, а екранът изглежда като добавен отгоре, което не мога да реша дали ми харесва колко е отличително или е просто дизайнерско недоглеждане.

Сензорът за пръстови отпечатъци е на гърба, точно под камерите и светкавицата, така че често ще докосвате камерата, поне докато не свикнете с позицията му. Цялостно видът на N8 е стандартен, бутоните за заключване и звука са вдясно, на дъното е говорител и USB-C порт, а жак за слушалки отсъства. По-забавното е, че в кутията няма Type-C слушалки, а такива с 3.5мм. жак, но и преходник за тях. Това също не мога да реша дали е отличителна смелост или странно недоглеждане.

Предната част е доминирана от 6-инчовия HD+ дисплей, който е със съотношение 2:1 и е заобиколен от осезаеми рамки. Той е с ярки, макар и пресилени цветове, като яркостта му е достатъчно висока, че да няма проблем да го ползвате при силно слънце. Недостатъкът тук е ниската резолюция, която се забелязва в определени ситуации.

Камерата с нейния боке ефект и софтуер са сред по-странните неща, които съм виждал в смартфони

Камерата е едно от по-странните явления в Noa N8, като спецификациите й включват един 13MP и един 5MP сензор на гърба, както и 16MP сензор над екрана. Двойната камера на гърба, поне на теория, поддържа боке ефект, който би трябвало да разпознава дълбочината на кадъра, така че да имате по-артистични снимки. На практика обаче този ефект е просто размазване на всичко извън определено кръгче в кадъра, като плъзгачът за различни стойности на блендата просто намалява и увеличава размвазването на зоната извън кръгчето. Това оставя огромна мистерия каква точно е целта на втората камера на гърба, която вероятно няма да получи своя отговор.

Оставяйки това на страна основната камера всъщност успя да ме изненада приятно. Често цветовете от нея са по-бледи от желаното, контрастът и еспозицията също не винаги са точни, но в общия случаи кадрите изглеждат добре, поне при добра светлина. Стига да не очаквате чудеса, снимките тук изглеждат задоволително. Подобна е ситуацията при селфи камерата, която прави прилични снимки при добра светлина.

Това, с което така и не успях да се примиря е изумителният интерфейс на софтуерът на камерата. В него настройките се появяват в нещо като прозорец, а смяната на режимите става с плъзвания. Когато обаче сте в режим, който няма версия за селфи, бутонът долу вдясно изчезва. Винаги обаче можете да включите някой от осемте доста груби филтъра, чрез тромаво меню, което се включва с докосването на едва забележима стрелка в левия край на екрана.

Цялостно софтуерът в Noa N8 е по-скоро необичаен, като стъпва на Android 7 Nougat. Върху него е Noa Launcher, който не внася особено драстични промени, но дава опции за неща като смяна на иконите и възможност за махане на чекмеджето с приложения. По-интересното е, че има предварително инсталиран браузър, който изглежда като префасониран Chrome, чийто дизайн намигва на Ice Cream Sandwich. Всъщност подобен е подхода във всички приложения, като камерата, инструмента за бекъп и музикалния плеър. Откровено забавна, в контекста на липсващия жак за слушалки, е картинката в приложението FM Radio, която показва стандартен 3.5 мм. жак за слушалки, сякаш подпрян в телефона, но не и вкаран.

Спецификациите на телефона включват осемядрен MediaTek Helio P10 чипсет с 4GB RAM и 64GB вътрешна памет, които са достатъчни за прилично бърза и надеждна работа. Нещата зареждат сравнително бавно, но когато заредят всичко работи напълно нормално. Впечатляваща е огромната батерия с 5000mAh капацитет, която издържа и в най-натоварените дни, а при обичайна употреба може да издържи и втори. Недостатъкът тук е, че N8 няма, нито бързо, нито безжично зареждане, което обаче е нормално за телефон, който струва под 600 лв.

Като цяло Noa N8 е телефон, с който бихте се отличили незабавно. Дали ще е с батерията, която ще зареждате на няколко дни, искрящият му цвят или просто, защото имате балкански смартфон няма значение. Това, което няма как да оставим настрана е изумителният софтуер, който за съжаление едва ли някога ще получи ъпдейт и върви с някои въпросителни решения. Ако не намирате последното за проблем (а трябва), то можете да разчитате, че Noa N8 ще е един приятен и полезен смартфон, който ще ви служи вярно.

Тагове: