Признавам си без бой: бях леко скептично настроена към новите Omen на HP. Миналогодишните им модели бяха абсолютно невпечатляващи и като дизайн, и като представяне. Затова и посрещнах Omen 15 с пъклен план - списък от заглавия, с които да се опитам да му стопя дъното.

Не успях. Omen 15 издържа на мъките. И не просто ме изненада, а се оформи като любимеца ми за годината, който препоръчвам на приятели. Това е машина, която заслужено носи силното си име, изглежда атрактивно, успява да подкара почти всичко на максимални графики в 1080p и идва на конкурентна цена. А като бонус има най-добрия звук, който някога съм чувала от гейминг машина, и един от най-добрите екрани на пазара в момента.

Не прекалено пищен и безапелационно функционален

Много от вас ще намерят Omen 15 за красива машина. Големият комплимент, който мога да му дам аз, е, че се усеща изключително здрав. Макар пластмасов, капакът поддава минимално при натиск, така че машината ще издържи инцидентен удар, без опасност за външно нараняване на дисплея. Цялата долна алуминиева част може да го прави по-тежък (около 2.600 кг), но е и отговорна за цялостната солидност на конструкцията. Нищо не прискърцва, не се мести, не се вдлъбва при натиск.

Да, от HP не са успели да избегнат червено-черната шарка, но Omen 15 е от по-симпатично изглеждащите модели, залагащи на “типично геймърската” визия, от която на много хора ни е втръснало. Под ефектния пластмасов капак се крие изцяло черният здрав алуминиев корпус и пълноразмерната клавиатура, с изцяло черни бутони с червена маркировка, странична облицовка и подсветка. WASD клавишите се отличават с тъмночервения си цвят и различното бяло осветяване. С един бутон регулирате дали пълната подсветка да е включена, изключена, или да оставите светлината само на WASD бутоните, както аз направих. Не знам дали заради двата различни цвята или заради така или иначе набиващите се на очи бутони, цялостната червена подсветка ми идваше в повече и не се възползвах от нея. А и леко разваляше иначе добрите естетики на машината с твърде голямата си яркост. Също така има тъчпад... 

Благодарение на по-големите размери на Omen 15 имаме портове колкото душа иска - отляво са Kensington Lock, Mini DP, HDMI, Ethernet, USB 3.0, Thuderbolt 3 и жакове за слушалки и микрофон. Отдясно са разположени още една двойка USB 3.0 и четец за SD карта. В задната част на машината пък забелязваме първите следи от обновената охлаждаща система, използваща Max-Q схеми, за да получи и специално оптимизирания си GTX 1060 чип. Топлият въздух вече е изтласкван от задната страна през два големи вентилационни отвора. Резултатът - по думи на HP - е 21% повишение на максималната бързина на движение на въздуха в машината.

Голямата изненада в дизайна безспорно обаче е възможността да премахнете дъното за достъп до RAM паметта и SSD/HDD слотовете - огромна позитивна промяна в досегашния дизайн на Omen серията, която гарантира и по-дългия живот на Omen 15.  

Препоръчвам мънички отвертки. Също така - дъното е ефектна имитация на капака, та даже ще ви е красиво, докато го махате

Дисплей за милион, звук - за два

Ако има една черта в гейминг лаптоп, която може тотално да провали изживяването ви по време на игра, това е лошият дисплей. И много модели точно в средния ценови клас, където се позиционира Omen 15, страдат в тази слабост. Тук той е безапелационният шампион. Тестовата ми бройка беше оборудвана с Full HD дисплей, който идва с ярки, живи цветове, G-Sync anti-tearing технологията на Nvidia и 120 Hz честота на опресняване, но имате и опция за 4К. Не ви я препоръчвам. Хардуерът на Omen 15 просто не е подготвен за гейминг в 4К на 60 fps. Всъщност ще сте късметлии, ако подкарате някои по-тежки игри като Battlefield 1 и The Witcher 3 на повече от 30 fps без огромни компромиси с качеството на графиката при 4K.

Всичко, което изиграх на него, изглеждаше божествено на FHD дисплея! Battlefield 1, Overwatch, Civilization VI, The Witcher 3, Metro: Last Light, Transistor - естетиките и арт стилът на всяка игра бяха предадени перфектно. И всичко това благодарение на безупречното sRGB покритие от 114% и изненадващо високата яркост от над 330 нита.

Сега си представете да играете всички тези игри, използвайки вградените тонколони на един гейминг лаптоп. Понамръщихте се, нали? По принцип и аз винаги минавам на слушалки и се доверявам на идващия с лаптопа звук само за да изгледам поредния излязъл епизод от някой сериал. Този път играх само и единствено на фона на звука, идващ от Omen 15. Плътен, богат, мощен, с учудващо добър бас. Той е рожбата на партньорството на HP с Bang & Olufsen и не знам на кого трябва да благодарим повече за крайния резултат. Който впрочем беше достатъчно силен за озвучаването на едно малко събиране у дома.

Всичко е под контрол

Преди да вляза в подробности за хардуера, искам да обърна още малко внимание на охлаждането. За двуседмичното ми пребиваване с Omen 15 забелязах загряване само в два случая. Единият беше по време на Battlefield 1 след около шестчасова продължителна сесия. Другият се появи на първия ни ден заедно - прекрасна събота, която посветих изцяло на Civ VI. И под изцяло имам предвид игра на Marathon, започнала в 11 сутринта и продължила до 3 през нощта. Кога забелязах, че HP Omen 15 е загрял? Някъде към 14-ия час, когато Ганди реши да развали пацифистичното настроение на континента ни и му пратих шест атомни бомби.

В този момент температурите на процесора и видеокартата бяха стигнали съответно 82 и 77 градуса. Възможно е загряването да се е появило и по-рано, тъй като започнах да забелязвам сериозен спад в кадрите в секунда около два часа по-рано. Дори това да се е случило, няма как да не поздравя инженерите на HP за великолепната охлаждаща система. Както и умовете в Nvidia за Max-Q схемите, по които много производители вече разработват охлаждащите си решения.

Omen 15 by HP (2017) отвътре. Снимка от laptopmedia.com

Във всеки случай Omen 15 се справи доста добре с всяка игра от “списъка с мъчения”, включително със запазените ми мегамасовки в Total War: Shogun 2 (дам, аз съм скучен човек, който предпочита стратегии пред Doom). При максимални графични настройки спадът на кадрите в секунда стигна минимални 29. В The Witcher 3 и Hellblade: Senua’s Sacrifice имах гладки 60 - 70 fps при максимални графични настройки, в Overwatch заковах 120 fps без проблем. Всичко това беше възможно благодарение на процесора от 7-о поколение Intel Core i7-7700, 16 GB RAM, 256 GB SSD и 2 TB HDD. Резултатите са впечатляващи и само липсата на по-висок клас видеокарта го дърпа назад, но ако искате GTX 1070 или 1080, ще трябва да бръкнете доста по-надълбоко в джоба си, отколкото се налага да направите за Omen 15 и неговата GTX 1060.

Max-Q охлаждането си казва думата.

Да, машината не е точно бюджетна, но не се и опитва да бъде. Тестовата ми конфигурация е средна като цена, а има и по-евтини вариации с GTX 1050 и GTX 1050Ti, и по-скъпи с по-голям SSD. HP се целят в “златната среда”, където стоят и Legion Y520 на Lenovo и Helios 300 на Acer, като в някои отношения Omen задминава конкуренцията. И след като съм започнала с откровенията, няма как да не спомена, че животът на батерията напълно оправдава представите за геймърска машина и е скромен.

Нещо, което откровено ме разочарова, беше клавиатурата. Тя не е непременно лоша и със сигурност е по-добра от някои други модели в този сегмент, но и при писане, и по време на игра представянето ѝ беше по-лошо от това на Legion Y720 или любимата ми за тази година клавиатура на лаптоп - на Predator Triton 700. Добре, последната е механична и има защо да е по-добра от останалите, но спрямо тази на Y720 бутоните в клавиатурата на Omen просто не “лепват” както ми се иска. Те имат доволно шумничък клик и на теория достатъчно дълъг ход, но на практика се чувстват несигурни. Плюсът е, че се различават лесно. Както споменах по-горе - изключих подсветката и оставих да работи само бялото осветяване на червените WASD бутони. Това ми беше напълно достатъчно да нацелвам всичките ми нужни копчета по време на мачове в Overwatch и Battlefield, както и всички клавишни комбинации, когато ме удари носталгията и включих първия StarCraft.

Запознайте се отблизо с единственото нещо, за което можех да мрънкам в Omen 15

Да си купите ли Omen 15 by HP?

Oтговорих на този въпрос още във въведението. Дори разочарованието ми от клавиатурата вероятно е чисто субективно и свързано по-скоро с неспособността ми да харесам клавиатура, която не е механична, отколкото с липсата на качество.

Omen 15 е не просто адски добра машина, но е и доказателство, че HP слуша потребителите си и се учи от грешките си. Всичко, за което се мръщех на миналогодишните Omen, тук на практика не съществува. Радвам се, че HP обори скептикa в мен по толкова категоричен начин. Omen 15 изглежда прилично, държи се като боец, дъвче един Airwaves за максимален хлад и има едни от най-добрите дисплеи и звук, на които изобщо може да попаднете на пазара в момента. Ако ви трябва повече мощност, изчакайте HP Omen X, но ако търсите нещо по-бюджетно, но което ще ви издържи поне 3 - 4 години - Omen 15 е перфектен за вас. Пък за следващата Коледа може да му подарите едно по-големичко SSD.