Бюджетът. Времето лети и това, което компаниите обещаваха преди няколко години, вече е факт. Особено що се касае до 3D видеото – интересът на почти всички, не само на ентусиастите, но и на немалка част от масовата аудитория, е насочен към новите „триизмерни“ модели, като малко встрани остават новостите при вече толкова „скучните“ двуизмерни събратя. А в интерес на истината производителите не са ги забравили и влагат, макар и тихомълком, доста усилия в оптимизирането на своите конвенционални монитори от потребителски клас. Доказателство за това са новите предложения 221V2AB и 191V2AB, които Philips пуснаха на пазара съвсем наскоро. Атрактивни модели – както по отношение на дизайн и технически параметри, така и по отношение на екологични характеристики и най-вече цена.

Дизайнът. Бих го определил като практичен и балансиран. Нито е ретро и „чепат“, подобно на първите LCD монитори, нито пък е прекалено авангарден, лъскав и моден като при най-новите лайфстайл модели. Philips 221V2AB и Philips 191V2AB привличат погледи с широката си пропорция и правят добро впечатление с удобно разположените бутони за управление, класическата стойка и най-вече със сравнително тънките странични ръбове на корпуса. Стойката е ергономична, като може да се накланя с оглед постигане оптимален зрителен ъгъл в зависимост от точката на наблюдение.

HD. И двата модела носят гордо HD логото, като естествено 191V2AB осигурява HD Ready поддръжка (1388х768 пиксела), докато 221V2AB може да се похвали с Full HD резолюция. Какво означава това? Две неща – първо, че 1920х1080 е „задължителната“ резолюция за 21,5" модели от потребителски клас и наистина вече няма място за компромиси с „междинната“ 1680х1050. Второ – време е да се възползвате от предимствата на Full HD – не само гледане на истински HD филми и видеоклипове (включително от YouTube), но също така повече работно пространство и удобство при работа с офис приложения.  Тук важна роля играе широкоекранното съотношение на екрана (16:9). Ако случайно обаче ви се наложи да гледате някой стар филм, няма проблем – мониторът има опция за принудително превключване към класическото съотношение 4:3, така че да се избегне досадното „разпъване“ (или „сплескване“, наречете го както искате) на картината.

Интелигентният контраст. Или както е оригиналното название на английски – SmartContrast. Това си е собствена разработка на Philips, която има за цел да оптимизира допълнително възможностите на динамичното контрастно съотношение (300 000:1) чрез специална технология за качествено затъмняване на картината. Резултатът – истинско, плътно наситено черно, прецизно възпроизвеждане на тъмните нюанси, от една страна, и съответно живи цветове и ярки тонове, от друга.

Съвместимост. Двата монитора поддържат както цифров (DVI-D), така и аналогов (VGA) интерфейс за връзка с компютър или друго съвместимо устройство. Мнозина потребители не се замислят и не обръщат внимание на този факт до момента, в който не се наложи да търсят преходници, като установят, че видеокартата им не поддържа съответния „сокет“. В случая това няма да ви се наложи – двата модела могат да бъдат свързани към двата основни стандарта за пренос на компютърен видеосигнал, което е важно и ценно удобство.

Звукът. И двата модела имат вградени високоговорители. Интересното е, че ако не знаете предварително, няма да разберете това – тонколонките са интегрирани в корпуса на монитора и по никакъв начин не променят и не загрозяват дизайна му. За сметка на това звукът, който получавате, е учудващо плътен, изчистен и приятен. Естествено 2 х 1,5 W високоговорители няма как да заместят качествено 5.1 озвучаване, но пък са идеални за небрежно слушане на музичка в офиса и отделно чудесна причина да разкарате старите тонколонки, като освободите повече място на бюрото.

С грижа за природата. През последните години всички големи производители държат стриктно на новите екологични изисквания – както по отношение на енергийната ефективност, така и по отношение на използваните материали за производство. Така, от една страна, се спестява значително количество ел. енергия (191VAB консумира по малко от 15,5 W!), а от друга – по-малко опасни за човешкото здраве елементи. Philips в цялата си нова гама от продукти (включително и двата монитора от настоящото ревю) използва материали, в които липсва олово. Отделно всеки един пластмасов или полимерен елемент, било то от корпуса или опаковката на модела, е годен за рециклиране.

 
Технически данни:

 

Philips 221V2AB/00
Дисплей: TFT-LCD 21,5“
Разделителна способност: 1920 x 1080 Full HD, 16:9
Яркост: 250 cd/m²
Динамичен контраст: 300 000:1,
Време за реакция: 5 ms
Зрителен ъгъл: 176º / 170º
Вход за сигнал: VGA, DVI-D 
Аудио вход/изход: стереозвук,
Размер и тегло: 367 x 515 x 182 мм / 3,86 кг
Цена: 239 лв.

Philips 191V2AB/00
Дисплей: TFT-LCD 18,5“
Разделителна способност: 1366 х 768 HD Ready 16:9
Яркост: 250 cd/m²
Динамичен контраст: 300 000:1,
Време за реакция: 5 ms
Зрителен ъгъл: 176º / 170º
Вход за сигнал: VGA, DVI-D 
Аудио вход/изход: стереозвук
Размер и тегло: 335 x 445 x 161 мм / 3,41 кг
Цена: 159 лв., най-ниската на пазара за модел от този клас с аналогични характеристики


Да
: HD поддръжка, висок контраст, двоен вход (цифров и аналогов)


Не: Липсва LED подсветка.


Мнение
: Full HD и SmartContrast в комбинация с вграден звук и високи екологични характеристики, при това на особено атрактивна цена! И двата модела са изключително подходящи за домашни потребители или практично обзавеждане на малки и големи офис центрове.

Виж и във Facebook: http://www.facebook.com/pages/MMD/177905932265199

 

Тагове: