Има точно една основна, ключова причина да изберете тв монитор вместо класически телевизор и тя е цената. Да, няма нужда да украсяваме излишно нещата тук и точно затова още в уводните думи към този тест ще уточним, че модел като Philips 221TE2LB има редица безспорни преимущества, най-сериозното и важно от които си остава цената му.

Освен това неговата уникална хибридна природа го прави еднакво подходящ както за запалените фенове на видеоигрите, така и за хората, които не си падат чак толкова по електронни забавления, но обичат в свободното си време да гледат филми с висока резолюция или така модерните напоследък тв сериали, но с "всички екстри", т.е. в HD формат.

Външен вид

С дизайн, издържан в строгия, леко консервативен стил на широкоекранните дисплеи и РС монитори с марката на Philips, 221TE2LB не се набива с нищо особено на очи. Далеч от екстравагантността на някои конкурентни модели, този монитор залага повече на функционалността и надеждността вместо на "УАУ!" ефекта на моден артикул.

Типично за моделите на Philips той включва семпла, изключително стабилна стойка в комбинация с изящна рамка (черен пиано лак), отдясно на която дискретно са подредени седемте сензорни контролни бутона, придружени от малък светодиоден индикатор.

Тъй като освен висококачествен дисплей 221TE2LB е и телевизор, той предлага чифт вградени говорители с мощност 3 вата всеки, разположени зад декоративна решетка в долната част на рамката на панела. Philips са помислили и за удобно дистанционно управление, което е включено в комплекта.


Характеристики

Тъй като е предназначен най-вече за персонална употреба, 221TE2LB използва една от по-широко разпространените (евтини, но бързи) TN матрици. Да, факт – TN матрица с модерната напоследък LED подсветка, подобряваща контраста и намаляваща драстично консумацията на електроенергия, но все пак TN матрица, т.е. матрица със сравнително ограничени зрителни ъгли и по-бедно цветопредаване отколкото конкурентите й IPS или S/M-PVA. Това прави 221TE2LB идеален за видео гейминг, тъй като TN матриците поначало са характерни с едни от най-ниските времена за подсветка на пиксела, което елиминира всяка възможност за възникване на замазване или паразитни сенки дори при много динамични сцени (каквито са характерни за повечето игрални заглавия). Същото (по аналогични причини) важи и за гледането на екшън филми или спортни тв предавания. В същото време поради относително малкия диагонал (21.5 инча) и зрителните ъгли (170 градуса по хоризонтала и 160 градуса по вертикала)  най-добро качество на картината ще наблюдавате, ако гледате екрана му фронтално и сравнително отблизо.

За сметка на това, ако се погрижите тези условия да бъдат изпълнени, 221TE2LB ще ви зарадва с ярки, живи изображения с отличен контраст (благодарение на наистина впечатляващото си контрастно съотношение 20 000 000:1 и показател за яркост от 250 cd/m2). Също така стана дума за времето на реакция (5 милисекунди) и неговите плюсове, а да не забравяме и поддръжката на Full HD резолюция от 1920 х 1080 пиксела, която означава високо ниво на детайла и достатъчно място за приложения и прозорци на десктопа.

 

Функционалност

И докато до момента си говорихме най-вече и основно за базовите характеристики на този дисплей (които са повече или по-малко сходни за болшинството LCD/LED панели, предлагани на пазара в момента), време е да обърнем малко по-специално внимание на набора от фирмени технологии, които моделът предлага, отличаващи го на фона на конкуренцията.

От визуална гледна точка задължително трябва да споменем SmartContrast – Philips функция за увеличаване на контраста и постигане отлични нива на черното, точно предаване на тъмните оттенъци и цветове за по-ярка, реалистична картина с висока рязкост и живи, наситени тонове.

На аудио фронта пък моделът може да се похвали с Incredible Surroundзвукова технология на Philips, увеличаваща звуковото поле. Тя използва електронно изместване на фазата и смесва звуци от левия и десния канал, разширявайки по този начин виртуалното разстояние между двата вградени високоговорителя. По този начин тя усилва многократно стерео ефекта и създава по-естествено звуково измерение с плътен, обемен звук. В допълнение към нея получавате и SmartSound – функция, позволяваща ви да изберете различни аудио режими в зависимост от начина, по който се развличате в конкретният момент – филми, игри, музика.

Няколко думи и относно вградения тв тунер. Той е от типа DVB-T (т.е. дигитален тунер за приемане на ефирна цифрова телевизия) и предлага впечатляващо изобилие от аудио и видео входове/изходи – от SCART и класически, антенен вход до YPbPr компонентен, S-Video и S/PDIF (коаксиален).

Голям плюс тук е едновременното наличие както на по-стария (но по-широко разпространен) VGA РС видео вход, така и на съвременния HDMI към който можете да включите по избор както модерен DVD/Blu-ray плейър, така и игрална конзола от типа на PlayStation 3 или Xbox 360.


Технически данни:

Картина / дисплей

Tип на LCD панела: TFT-LCD (TN) с W-LED подсветка
Диагонал: 21,5 инча / 54,6 см (16:9)
Резолюция: 1920 х 1080 пиксела
Време за реакция на матрицата: 5 мс
Яркост: 250 cd/m²
Контрастно съотношение: 20 000 000:1
Зрителен ъгъл: 170º (хор.) / 160º (верт.), при C/R > 5


Звук

Стерео говорители: 2 x 3 W
Подобрение на звука: Incredible Surround, интелигентен звук
Звукова система: моно, стерео, Nicam Stereo


Комфорт

Лесно инсталиране: Plug & Play
Удобство на употреба: екранно меню (многоезикова поддръжка), списък на програмите, страничен регулатор, дистанционно управление, опция за VESA монтаж (75x75 мм)
Опции: настройки на формата на екрана (широк екран, супер увеличение, увеличение 1, увеличение 2, 4:3)
SmartImage (технология за подобряване на картината): екологичен, филм, персонален режим, стандартен, жив
SmartSound (технология за подобряване на звука): музика, говор, персонален режим
Телетекст: 1000 страници интелигентен текст


ТВ тунер

Вход за антена: 75 ома коаксиален (IEC75)
Телевизионна система: PAL I, PAL B/G, PAL D/K
Възпроизвеждане на видео: NTSC, PAL
Дисплей на тунера: PLL


Интерфейс

Извод Ext 1: Вход SCART
Извод Ext 2: YPbPr вход, аудио вход Л/Д
Извод Ext 3: аудио вход Л/Д, Вход AV
Други връзки: VGA вход за компютър, звуков вход за PC, HDMI, изход S/PDIF (коаксиален), вход S-Video
Други връзки (отстрани): общ интерфейс, изход за слушалки, сервизни


Размери / тегло

Със стойка (мм): 519 x 404 x 176 мм / 4,6 кг

 

 

Акценти:

Вграден DVB-T тунер за приемане на цифрова, HD телевизия

Панел с бърза, TN матрица с LED подсветка, Full HD резолюция и висок контраст

Интегриран звук с интелигентна съраунд технология

Енергоефективен (консумация от 0.5 вата в режим на готовност)ДА: Приятен дизайн, енергоефективен LED дисплей, комбиниращ множество възможности за персонално забавление с вграден цифров тв тунер, изобилие от опции за свързване

НЕ: Ограничени зрителни ъгли на матрицата. 

МНЕНИЕ: Отличен хибрид с цената на класически РС монитор (около 400 лв.), но с възможностите на съвременен телевизор с плосък екран. Philips 221TE2LB е истинско въплъщение на идеята за персонално забавление – без значение дали става дума за видео игри, Blu-ray филми или тв предавания с висока резолюция.

 

 

 

Тагове: