Ако преди стотици години огнището е било това, което е обединявало семейството у дома, през последните десетилетия имаме нов център – телевизора. А през последните години, с все по-сериозното навлизане на всички останали технологични продукти дори той сякаш леко губи цялостната си притегателна позиция, но малко са домовете, в които не може да бъде открит. И тогава започна да навлиза нова промяна – от обикновен екран, предаващ сигнала от антената, към умно устройство с множество приложения. Както при всяка промяна, така и тук първите поколения подобни телевизори изискваха сериозна жертва от семейния бюджет, но това вече не е така. Същото важи и за 4K UHD резолюцията и относително големия екран. На пазара вече се продават модели с подобни възможности, които се въртят около 2000 лева, а днес ще ви представим още един интересен модел на Philips, който дори слиза под тази граница и към момента на изготвяне на материала можете да го купите за под 1900 лева. И всъщност той може много неща, които обвива в страхотния ореол от светлина, наречен Ambilight. От Philips ни предоставиха за тест новия 49-инчов (на пазара се предлагат още варианти, разбира се с по-висока цена, които са с 55-, 65- и 75-инчов екран) 4K UHD телевизор от серия PUS7101.

 

 

И така за около седмица отместих своя телевизор от гордото място, което беше заел, за да сложа по-големия му събрат от следващ модел. И тъй като вече имах своите впечатления от новите телевизори на Philips, този път във видео ревюто се включи и колегата Илия Темелков (и дори домашният любимец Дакота). Време е за видео, а след него следва и по-подробната информация и впечатления:

 

 

 

На мястото на огнището

Макар и да не излъчва топлината на истинския огън, Philips 7101 без проблем може да се впише във всяко едно кътче от дома. Стига да имате мястото за солидния екран (припомням, че моделът се предлага с диагонал от 49 до 75 инча).

PUS7101 може да се монтира както на стена, така и на две хромирани крачета, които му дават изключителна стабилност и го правят труден за обръщане. Крачетата се монтират лесно – просто завивате няколко винта и телевизорът е готов да бъде поставен на централното място. Тук, за разлика от PUS6501, крачетата са малко по-повдигнати и го поставят на една идея по-висока позиция.

 

 

Самият телевизор разчита на LCD панел със странична LED подсветка, което спомага за тънкия му профил, а изцяло металната рамка допринася за по-луксозния вид. Всъщност в нея ми хареса и цветът, който е тъмносив и почти се слива с екрана. Това е много важно, особено когато Ambilight режимът е включен. Така между случващото се на телевизора и цветовия ореол на стената почти няма разделител.

На гърба са налични всички необходими портове, за да осъществите комуникация с мултимедийните си джаджи. Сред тях са 4 HDMI и 3 USB порта, които са разположени максимално удобно, за да не стърчат кабелите към стената.

И тъй като употребих сравнението с огнище, благодарение на тристранния Amblight (LED светлините, разположени така, че разпръскват цветове около и над телевизора) можете успешно да пресъздадете усещането за камина. И то наистина – в Netflix е наличен 4K запис на горящи дървета, който, комбиниран с Ambilight, изглежда страхотно.

Вече изразих истинското си възхищение от Ambilight в предишното ревю, а тук той е тристранен и напълно завършва изживяването. Около екрана се оформя почти пълен кръг, който прави екрана да изглежда не само по-голям, но и случващото се на него да е още по-завладяващо. Тук технологията има и още една нова възможност – да работи дори когато телевизорът е изключен (режим Lounge). Останалите настройки остават – няколко предварително зададени режима – да следва картината, да се води по ритъма на музиката или по цветовете. Всеки от тях има подрежим, като основно са ярки, натурални, потапящи и т.н. Ако задълбаете в настройките, можете да контролирате яркостта на светлината, наситеността на цветовете и дори цвета на стената, разположена зад телевизора. Така дори и да нямате бяла или много светла повърхност, не трябва да се притеснявате, че Ambilight ще остане неизползвана екстра. Съветът ми е да не прибягвате към най-висока яркост и наситеност на LED светлините, за да получите най-добър резултат. Ако трябва да обобщя дизайна, PUS7101 изглежда наистина отлично, без да се търгува срещу огромна сума.

 

Огънят в екрана...

Време е да обърнем внимание и на един от най-важните аспекти, когато говорим за телевизор – неговия екран и какво може да предложи той.

Philips PUS7101 разчита на LCD IPS панел с 4K резолюция и поддържа HDR съдържание. Сред предварително зададените режими на картината има сериозен избор, а чрез настройките ще можете да пипнете картината според предпочитанията си. Добрата новина е, че можете да изберете и два ISF режима (сертифицирани от Imaging Science Foundation) – за ден или нощ. Ако трябва да бъда откровен, използването на ISF Night, с някои допълнителни настройки на контраста, яркостта и цветовете, беше предпочитаният ми режим. Самият телевизор не разполага с local dimming (локално затъмняване), но от Philips са го въоръжили с друга технология – Micro Dimming Pro. Тя разделя образа на хиляди зони, които се анализират, за да бъде изображението максимално добро, а на помощ идва и сензорът за светлина в помещението. Въпреки това, ако трябва да отправя критика, тя ще бъде именно към нивата на черното и контраста (400 нита). Най-вероятната причина е използването на IPS панел, който има други преимущества – огромния зрителен ъгъл, под който можете да гледате телевизия, без да наблюдавате нарушение в картината и цветовете.

Извън контраста картината изглежда добре благодарение на 4K резолюцията и технологията Pixel Precise Ultra HD, която се грижи дори Full HD съдържание да блесне на UHD панела. Изображението е ясно и изпъква, а цветовете са наистина ярки – нещо, което лично на мен ми допадна. За да елиминира размазвания при движение, от Philips са добавили и технологията Perfect Natural Motion, която поддържа всичко в добри граници. Съветът ми е да не я използвате в най-високите й нива, тъй като можете да получите ефект, сякаш гледате театър. В средните си нива е адекватна и работи добре.

И тъй като споменах конзола, един огромен плюс на Philips 7101 е способността му да се справя с гейминга – нещо, което беше много важно за мен. Достатъчно е от менюто да включите специалния режим (Game), който намалява времето за реакция. Според официалните данни то е 36 ms, което е напълно достатъчно, за да не усетите никакво забавяне. Това прави модела много подходящ за всеки, който притежава или скоро възнамерява да си вземе игрална конзола, или обича да свързва PC-то си към по-голям екран.

 

И припукването на дървата

За да бъде изживяването пълно, необходим е и добър звук. Изходната мощ е 30 W, а за по-плътното усещане се грижи и трипръстеновият уфер, разположен на гърба. Тази комбинация достига до достатъчно високи нива, въпреки че разпръсква звука към стената (в моя случай). Това по никакъв начин не вреди (поне в използването му върху крачетата, нямахме възможност да го монтираме на стената) и на чистотата – средните са обрани, без да кривят на по-високите нива, а гласовете са ясни. За звука се грижат и технологиите DTS Surround Suite и Clear Sound.

 

 

Умният телевизор

Подобно на PUS6501, така и по-високият модел разчита на операционна система Android TV. Към момента тя е все още във версия 5.1, но очакваме съвсем скоро ъдейт до 6.0. Philips PUS7101 разчита на 4-ядрен процесор, който осигурява плавната навигация из началното меню, а на разположение имате и 16 GB вътрешна памет (част от нея е заета от операционната система) за приложения.

Тъй като производителите на телевизори нямат право да модифицират интерфейса на Android TV, той е изготвен под формата на няколко секции с карти (препоръчани, Philips Collection, приложения, игри), а най-отгоре е полето за търсене. Последното може да се направи както с екранната клавиатура, така и с пълната QWERТY клавиатура, разположена на гърба на дистанционното (то е удобно, а минусът е липсата на микрофон). Ако пък решите, можете да прибегнете и до гласово търсене. На началния екран са налични и приложенията от Philips Collection – препоръчани от компанията програми, много от които не са Android, а по-скоро HTML-базирани.

 

 

Сред предварително инсталираните приложения са YouTube и Netflix (което си има дори отделен бутон на дистанционното, с който дори включвате телевизора директно на тази програма), а на по-късен етап инсталирахме Plex и някои игри. Към момента са налични сериозен брой приложения, но не всички, които познаваме от Google Play за мобилни устройства. Причината е, че за да попадне една програма в магазина на телевизионната версия на операционната система, тя трябва да е оптимизирана за Android TV. Останах доволен от поведението на споменатите приложения, въпреки че се случваше да видя някои грешки и автоматично затваряне. Това не е често, а и вярвам, че ще се оправи с Android 6.0.

От TP Vision са помислили и за контрол директно през смартфон чрез приложението Philips TV remote. От него можете да включвате телевизора, да сменяте каналите, да контролирате звука, но и да управлявате Ambilight светлините. По-важното е, че можете да разглеждате мултимедийното съдържание от телефона или таблета директно на екрана на телевизора – стига устройствата да са в една мрежа.

Всъщност един от най-големите плюсове на Android TV е и вграденият Google Cast, който ви позволява да прехвърлите екрана на мобилното устройство директно на телевизора. Най-често използвах функцията, за да гледам съдържание от HBO Go, тъй като самото приложение у нас липсва за Android TV.

Въпреки че операционната система на Google за телевизори все още има да изчиства стабилността си, смятам, че има огромно бъдеще и тепърва ще става все по-добра. Бъгове не липсват, но като цяло изживяването е на достатъчно добро ниво, а и нямам търпение да пробвам новата версия.

 

 

Светлината в центъра на всекидневната

Телевизорите с марка Philips продължават да бъдат сред най-интересните предложения на пазара. Типичен пример за това е PUS7101 – модел със сериозни размери на екрана, потапящ Ambilight и операционна система Android TV, който се отличава и с наистина привлекателен дизайн. За цената си от под 1900 лева (за 49-инчовия модел) той успява да събере наистина интересни възможности, които го правят привлекателен избор за всеки дом.

А ако търсите добър модел, но срещу по-ниска цена - вижте и нашето ревю на Philips 49PUS6501. Той предлага 4K резолюция, двустранен Ambilight и операционна система Android TV.