През последните години умните телевизори се превърнаха в топ клас дигитални устройства за забавление. Това е добре известно на всички нас, футболните маниаци, чакащи поредната доза адреналин и емоции от зеления терен на Европейското. Умният телевизор не само подобрява картината благодарение на функциите на изкуствения интелект на процесора и софтуер, но и дава възможност да следите огромно количество странична информация около любимата игра. Междувременно пандемията и свързаните с нея ограничения направиха този тип устройства още по-търсени, а ключови компании като Philips създават година след година все по-интересни технологични решения.

 

 

ТОП ДИЗАЙН ПЛЮС ТОП ТЕХНОЛОГИИ

 

 

Новият Philips 55OLED806 използва OLED панел – технология с ненадминати качества по отношение на гледане на филми, ъгъл на виждане, скорост на опресняване на пикселите. Като допълним към това патентованата страхотна Ambilight технология на Philips и възможностите на процесора с изкуствен интелект, спомагащ за по-реалистичен образ и по-близко до реалния свят изживяване, получаваме наистина един завършен топ продукт от висока класа. Но този модел има и още по-изпипан и минималистичен дизайн. Той се води тънък дори по стандартите на съвременните смарт телевизори, но същевременно е с достатъчно големи размери (48, 55 и 65 инча), за да отговори на очакванията от пълноценно домашно кино дори на най-взискателните потребители. Да, вече има и по-малки, 48” версии на OLED телевизорите от Philips, което ще бъде оценено от много потребители. В технологично отношение тази моделна линия е супер актуална. Резолюцията на панела е Ultra HD 4K (3840x2160 пиксела). А самият панел е съвместим с всички HDR технологии на пазара, вкл. Dolby Vision и „отворената технология“ HDR10+. Но какво се крие отвътре?

 

 

ИЗКУСТВЕНИЯТ ИНТЕЛЕКТ И МОЩНИЯТ PHILIPS P5 ПРОЦЕСОР

 

 

„Мозъкът“ на новата линия телевизори се нарича Philips P5. Това е видеопроцесорът, който променя изцяло представата ни за реалистично видео съдържание и от година на година показва все по-добри резултати. Именно тук можете да видите пълния потенциал на AI технологиите. Вграденият изкуствен интелект използва иновативни deep learning алгоритми, обработващи в реално време всяко едно изображение по начин, наподобяващ работата на човешкия мозък. Резултатът? Самообучаваща се система, успяваща да създаде възможно най-близкото изживяване до това, което имаме, гледайки реалния свят. Затова Philips 55OLED806 генерира изключително реалистична картина, създаваща усещането, че зрителят може всеки момент да навлезе в нея. А кое допълва това усещане? Разбира се – Ambilight!

 

 

ПРЕДИМСТВАТА НА ЧЕТИРИСТРАННИЯ AMBILIGHT

 

 

Ambilight е патентована технология на Philips, позволяваща на картината да се „разлее“ извън очертания на телевизора. За целта се използва технология, която в реално време заимства цветовете от вървящото видео съдържание и ги проектира със светлинни диоди отзад на стената. Новата серия 806 разполага вече с четиристранен Ambilight, създаващ изживяване, доближаващо се максимално до истинско кино в домашни условия. Освен това тя разполага и с режим за игра. Ambilight дори се адаптира към цвета на стените, което допринася за още по-цялостната хармония между това, което гледаме на екрана, и околната домашна среда. През годините Philips я усъвършенства толкова много, че тя дори има допълнителни функционалности за симулиране на изгрева при събуждане сутрин – AmbiWakeup, както и за по-лесно заспиване вечер – AmbiSleep!

 

 

ЗВУК И ВИЗИЯ, КОНТРОЛИРАНИ ОТ ANDROID

 

 

Смарт телевизорът използва операционната система Android TV на Google, което позволява лесен достъп до огромно разнообразие от приложения, разработени за нея. Android екосистемата улеснява работата и връзките с традиционен компютър или смартфон. Да, телевизорът може лесно да се интегрира с други устройства, базирани на операционната система на Google, позволявайки прехвърлянето на съдържание, предпочитания и настройки директно от едното устройство на другото. Например можете да започнете да гледате интересно предаване или спортно събитие на телефона, докато сте в движение, а след като се приберете, лесно да го пренасочите към своя телевизор, за да продължите на голям екран и с по-качествена картина.

Звукът също има редица топ екстри. Използва Dolby Atmos пространствената технология, която наистина прави чудеса и така виртуализира звуците, че ги усещате във всяка точка на пространството. DTS Play-Fi пък ви помага да свържете телевизора безжично със съвместими високоговорители във всяка стая. Имате безжични високоговорители в кухнята? Слушайте диалозите от сериала си, докато правите лека вечеря, или продължете с любопитните спортни коментари след мача, докато се приготвяте за лягане. В спалнята, разбира се. Сред предимствата на линията 806 са още технологията за измерване, оценка и подобряване на движенията Perfect Natural Motion, както и режимът A.I. PQ за автоматично прецизиране на настройките. Моделът е CalMAN Ready (може бързо да бъде калибриран цветово с този софтуер) и поддържа широка цветова гама до 99% DCI/P3. Micro Dimming Perfect функцията му пък оптимизира контраста още по-качествено.

 

 

 

ВАШИЯТ НОВ АСИСТЕНТ

 

 

Като за капак на всичко казано досега е добре да знаете, че тези телевизори могат лесно да бъдат управлявани през дистанционното, което има вграден микрофон. За целта операционната система разчита на гласовите асистенти Google Assistant и Amazon Alexa, а понякога разговорите с тях са наистина забавни и полезни. Връзката с интернет в случая е доста важна, а освен безжична (Wi-Fi 802.11ac, 2x2, Dual band) тя може да бъде и още по-бърза и сигурна, ако използвате кабел и RJ-45 конектора. Множеството възможности за връзка (вкл. Bluetooth 5.0), HDMI-CEC/ARC и eARC съвместимостта само допълнително ще ви улеснят в и без това лесната ви задача – да пуснете телевизора и да се наслаждавате на гледката. Повярвайте ни, няма да сгрешите и много месеци след като сте си купили Philips 55OLED806, ще продължавате да му се радвате

Снимки: Philips