Няма да крия, че първото нещо, което ми направи впечатление при новия процесор Core i7-6950X Broadwell-E на Intel, бе неговата цена. Затова преди всеки по-сериозен анализ трябва да уточним нещо – това 10-ядрено чудовище не е просто „геймърски процесор“. Чипът дори не е и за „ентусиасти“; комбинацията от невероятна мощност, огромни възможности и висока цена прави Core i7-6950X Broadwell-E нещо, което могат да оценят и най-вече използват малцина. Това са потребители, които не признават ограниченията, знаят отлично какво искат и имат финансовите възможности да си го подсигурят.

И о, колко много може да им даде този процесор

Да, по традиция Core i7 процесорите са върхът на геймърските конфигурации, но дори повечето геймъри ще се обединят около твърдението, че Intel има отлични чипове, които не са чак толкова скъпи и пак дават много висока производителност. И ще са прави, защото Core i7-6950X не е просто перлата в една геймърска машина, това е процесор, който се използва за създаването на игри, а не само за тяхното подкарване. Описвайки чипа, Intel използва термина „мегатаскинг“ – набор от особено тежки задачи, като 3D моделиране, кодиране, компресия, мултимедийно форматиране и др., които обикновено съпровождат създаването на един професионален софтуерен продукт като игра, видео и т.н. И ако вече бързате да махнете с ръка с аргумента, че това не е нещо, което повечето от вас ще правят у дома, то почакайте. Много от създателите на дигитално съдържание в домашни условия вече имат подобни нужди, защото стриймването и коментарът на живо, редактирането на аудио и видео и др. изискват изключително мощни процесори, които да се справят с такива задачи. С Core i7-6950X Intel дава на тези потребители възможност да подсигурят технологичните си нужди с една-единствена покупка.

Компанията твърди, че първият 10-ядрен процесор, предназначен за крайни потребители, е с 35 процента по-бърз спрямо най-добрите досегашни процесори на Intel. На практика новият Core i7-6950X с лекота надминава значително всички флагмани на Intel от последните две години. Самият Core i7-6950X е първият и най-мощният от общо четири чипа, които попадат в рамките на Broadwell-E.

Процесорът е с тактова честота 3 GHz, кеш памет 25 ΜΒ и е базиран на архитектурата 14nm Tri-Gate 3D за по-добро разпределение на задачите с по-висока производителност и по-бърза реакция. Наличието на 25 ΜΒ кеш памет дава по-бърз достъп до данните благодарение на  динамичното и ефективно разпределение на паметта според условията на системата, което елиминира забавянето. Ако 3 GHz все пак ви се струват малко, налична е и опцията Turbo Boost 3.0, с която тя може да достигне до 3.5 GHz. Практическите тестове показват, че при нейното активиране производителността се увеличава с 15 процента спрямо предишното поколение чипове. По отношение на оперативната памет чипът поддържа до 4-канални DDR4-2400 RAM памети, което с 12 процента по-мощно от DDR4-2133 за Haswell-E чиповете.

Що се отнася до разхода на енергия, въпреки че има две допълнителни ядра и те са клокнати малко повече спрямо 5960X, Core i7-6950X всъщност консумира малко по-малко електричество. Това е едно от предимствата на използването на по-малък производствен процес и тестовете показват, че Core i7-6950X харчи с 5 процента по-малко ток от 5960X.

Инсталацията на процесора е лесна – само ъпдейтнете вашия BIOS на дъното до Broadwell-E и сокета в чипа и сте готови.  Едно от нещата, които ще ви направят впечатление веднага, е фактът, че въпреки цената си процесорът не предлага вградена графична карта, нито има CPU охлаждане. Логиката на Intel е очевидна – това е чип от най-висок клас за супер взискателни потребители, които със сигурност ще го ползват със самостоятелна и доста мощна видеокарта. По същия начин логично е да се предположи, че охлаждането също ще бъде под формата на отделна и по-функционална инсталация.

Въпреки че Broadwell-E споделя доста сходни черти със своя предшественик, съществуват и ключови разлики. Конкретно при 6950Х това е наличието на 25 МВ L3 кеш, което е с 5 МВ повече от 5960Х. Към това трябва да добавим поддръжката на Thunderbolt 3.0, както и на някои нови овърклок функции.

 

Нашата тестова бройка

 

Една от най-забележителните функции при Broadwell-E е новата Turbo Boost Max Technology 3.0. Както подсказва името ѝ, тя временно увеличава тактовата честота на чипа, за да повиши неговата производителност. Трябва да знаете обаче, че Turbo Boost Max 3.0, която е ексклузивна за Broadwell-E, е и доста различна. Още при производствения процес Intel идентифицира едно ядро, за което счита, че е "най-доброто" и което работи на по-висока честота. След това Turbo Boost Max 3.0 дава именно на това ядро част от процесите, така че реално по време на работа производителността се увеличава до 15 процента. Същата технология позволява и сами да ѝ зададете дадено приложение за конкретно ядро или ядра.

Вече неколкократно бе споменато, че Core i7-6950X е в състояние да осигури абсолютно най-високата производителност за гейминг, макар това да не е единствената му задача. Стандартната конфигурация от 1080р при 60 кадъра в секунда не е проблем за този чип, чийто истински тест всъщност е работата с графично натоварващо съдържание като 3D игри и 4К резолюция. Конкретно 3D игрите за РС не са толкова много, но Core i7-6950X се справя отлично с редица игри с 3D поддръжка като Batman: Arkham Origins, Street Fighter X Tekken и Battlefield 3. При 4К гейминга производителността скача с до 20 процента и в комбинация с мощна видеокарта като Nvidia GTX 980 Ti заглавия, като Grand Theft Auto V, Middle-earth: Shadow of Mordor (с допълнителния UltraHD пакет текстури) и The Witcher 3: Wild Hunt, оживяват в непознати до момента цветове и блясък. Накрая процесорът поддържа и виртуална реалност.

Ако търсите възможности за овърклок, процесорът ще ви ги даде, независимо дали сте сериозни ентусиасти, гонещи рекорди, или просто искате още малко мощност над фабрично наличната. Възможно е да колквате отделни ядра и да си играете с други специфични компоненти, но в същото време най-лесният начин си остава да влезете в BIOS и да колкнете едновременно и десетте ядра до 4.3 GHz, което е едновременно и мощно, и стабилно. На практика това са 19 процента овърклок над стандартната стойност от 3.5 GHz, които Boost функцията ви дава.

 

Бенчмарк резултати

3D Mark 11 Extreme (физични ядра)

Adobe Premiere

Geekbench 3.0 (многоядрен)

Cinebench CPU

 

 

Заключителни думи

Имайки предвид, че повечето процесори на AMD са насочени към ниския и средния сегмент, бихме могли да заключим, че Intel няма реална конкуренция на върха – нещо, което евентуално може да се промени с появата на чиповете Zen на AMD. Няма две мнения – Core i7-6950X е страхотен процесор и в някои случаи е повече от два пъти по-бърз от водещите 4-ядрени чипове на Intel, което само по себе си е невероятно. Но ако единственото, за което ще го ползвате, са игрите, реално същата работа ще ви свърши и 4-ядрен модел. Ако обаче освен безкомпромисни геймъри сте и потребители с нужда за висока продуктивност и работите с натоварващо съдържание, 6- или 8-ядрен чип е задължителен. А едва ли може да намерите по-добро решение от Intel Core i7-6950X.

myPhone Hammer AXE LTE: оцеляващият (ревю) 

Тагове: