Стъкло, метал и други висококачествени материали. Днес това е голямата тема в света на смартфоните, когато говорим за дизайн. И наистина има защо - по този начин устройствата, които толкова много ценим и на които разчитаме ежедневно, изглеждат по-добре от всякога. Но дали всеки търси именно тази комбинация, която често може да се окаже прекалено крехка за някои условия? Отговорът няма как да е положителен. Това е и причината на пазара да има толкова разнообразни модели, които се прицелват към различен тип потребители. myPhone Hammer AXE LTE е именно един от тях.

Както писах по-рано тази седмица, марката е нова за нашия пазар и се цели в баланса между цена и качество. В свят, залят от смартфони, първо вниманието ми беше уловено от някои по-обикновени телефони, а след това от масивния Hammer AXE LTE. Трябва да си призная, че винаги съм имал влечение към подобен тип смартфони - солидни и тежащи на мястото си в ръката. След като имах възможност да прекарам няколко дни с модела, вече знам защо се нарича Hammer AXE - с него няма да имате притеснения от инцидентни изпускания (лично тествано, макар и нарочно). Но какво друго предлага боецът на полската марка? Време е за детайлите.

 

 

Облик на здравеняк

Красив телефон ли е Hammer AXE LTE? Далеч е от изящните форми на някои флагмани, но има чар. Въпросът, дали ще го откриете, зависи изцяло от личните ви възгледи. За мен Hammer AXE LTE е грубоват, но именно това ми харесва в него. Макар и с 4.5-инчов екран, моделът изглежда по-голям от еквивалентни представители поради гумираната пластмаса, която го обгражда и защитава. Първото впечатление е, сякаш държите някоя от джаджите на Батман - тестовият модел беше изцяло черен на цвят, като единствено винтовете, които носят усещането за индустриален дизайн, са светли. Това ги кара да изпъкнат още повече и да затвърдят суровия вид на устройството. На профилите са налични общо пет бутона, разпределени по малко странен начин - в горните и долните краища на страничните профили. Отляво са бутоните за контрол на звука, а отдясно - за директен достъп до PTT функционалността (но може да бъде използван и като пряк път за предпочитано от вас приложение) и за бърз SOS сигнал.

 

 

PTT е възможност за комуникация, наподобяваща принципа на радиостанциите или уоки токи. Предварително е инсталирано приложението Zello, което се възползва от тази функция. Регистрацията е бърза, но за да е полезно, трябва да включите и други хора в него. Ако PTT е нещо, което няма да използвате, можете да заявите на бутона да активира друго приложение или просто да не прави нищо. Последното си е чисто разхищение на предложената възможност. Долният ляв бутон е запазен изцяло за SOS функцията - можете да въведете до 6 номера, до които да се изпрати вашият сигнал за помощ. Разположението на бутоните е симетрично, а формата им - удобна. Трябва да имате предвид, че за да натиснете тези, разположени в долния край, ще трябва да изместите телефона в ръката си - а това невинаги е удобно.

 

 

 

На горния профил на телефона се намира бутонът за включване и изключване, а до него е капачето, което закрива microUSB порта (поддържа OTG) и 3.5 мм жак за слушалките. Те са разположени относително навътре, което може да ви затрудни в нацелването им в тъмното. За да запазите защитата от влага и прах, трябва да сте сигурни, че това капаче е добре затворено.

 

 

Под дисплея са трите капацитивни бутона, стандартни за Android, а над него - сензорът за светлина и 2 MP предна камера.

На гърба на Hammer AXE LTE е разположена 13 MP основна камера, придружена от LED светкавицата, а точно до нея - единственият говорител. Мястото му има своите плюсове и минуси. От една страна, малко вероятно е да го заглушите (макар и да не е невъзможно поради присъствието му в по-горен край), когато играете на игри или гледате видео в портретен режим, но от друга - разпръсква звука в противоположна на вас посока. Самият говорител не разполага с особена гръмкост, но върши добра работа.

Най-приятно впечатление ми направиха декоративните елементи по задния панел и фактът, че за да достигнете слотовете на двете SIM карти (една от тях LTE, от което и част от името на модела) и microSD картата, трябва да отвиете два винта чрез ключа за отваряне, идващ в комплекта.

Телефонът е далеч от тънък (15.2 мм) и лек (около 230 г) и това няма да допадне на всеки. Но базирайки се на външния вид и предназначението му, не може да се очаква друго. По време на теста изпуснах телефона няколко пъти от височината на джоба си върху плочки и той го понесе абсолютно незаинтересовано и пренебрежително - без никакви следи. Към заздравеното тяло трябва да добавя и сертификата IP68, който гарантира издръжливост на вода (до 30 минути на до 1.5 м дълбочина). И това е наистина чудесно.

 

 

 

Хардуер с компромиси

Дотук добре - външният вид е важен, здравината също, но когато говорим за смартфон, той трябва да притежава и нужната хардуерна работоспособност. Hammer AXE LTE със сигурност е готов за работа, но изостава от малък брой от конкурентите си в този ценови клас (към момента на писане на ревюто цената на модела е 499 лева) по този параметър. Разбира се, той компенсира със здравина. Дисплеят, защитен от стъкло Gorilla Glass 3, е 4.5 инча, а резолюцията му е 1280x720 пиксела. В този клас вече има Full HD екрани, но комбинацията от инчовете и IPS матрицата постига добър резултат. Липсват ръбове по иконите и елементите, а цветовете са обуздани. Добре дошло е наличието на MiraVision - настройки на дисплея, които идват с предварително задени режими (стандартен, ярък и ръчен режим), но и добра възможност за допълнителна персонализация. С тях резултатите са задоволителни, но без да блестят.

 

 

За работата на здравия смартфон се грижи 64-битовият осемядрен процесор MediaTek MTK 6752V/C, работещ на 1.7 GHz. Компания му правят 2 GB RAM и 16 GB вътрешна памет. Всъщност хардуерът се справи много добре с мултитаскинга и превключването на приложения, като дори игри като Fast like a fox, Gods of Rome: Wrath of Egypt и Modern War вървяха без проблем, а Modern Combat и Mortal Kombat X - напълно задоволително. Апаратът се доказа като работоспособен, а плюс в негова полза е наличната NFC връзка.

 

 

Силна страна е и батерията му, която е с капацитет 3700 mAh и комбинирана с HD резолюцията и процесора, спокойно може да осигури два дни живот на Hammer AXE LTE.

 

 

Добре познат Android, но с екстри

Един от най-противоречивите моменти от съвместното ни съжителство с Hammer AXE LTE - операционната система. Нарекох я добре позната, тъй като тя е именно такава - от много време е с нас. В момента телефонът идва с Android версия 4.4.4 KitKat, която е далеч от последните постижения на Google в тази сфера - още повече, че от myPhone са добавили някои удобни функции. Освен споменатия по-горе MiraVision, наличен е режим за работа с ръкавици, но и контрол чрез жестове. Последното е особено полезно, когато ръцете ви са мръсни или искате бързо да стигнете до някое приложение. Можете да го направите чрез изчертаване на определен символ върху изключения дисплей - от изписване на C, за да пуснете камерата, до цял набор от линии, с които да контролирате музиката. Можете дори да събудите екрана с двойно почукване или да персонализирате други жестове за най-често използваните ви програми.

 

 

Добрата новина е, че версията на Android е чиста, а апаратът идва със съвсем малко предварително инсталирани приложения. Сред тях са споменатото Zello, четец за QR кодове, файлов мениджър и органайзерът ToDo.

 

 

 

Камерата

От myPhone са оборудвали Hammer AXE LTE с 13 MP камера, която записва видео с Full HD резолюция. Приложението за снимане е относително лесно и подредено. Наличен е и HDR режим и възможност за заснемане на видео на забавен каданс. Камерата може да проследява и движещ се обект, за да запази качеството на фокуса, а може да прави и Live Photo (снимки със звук), панорама и заснемане на обект от няколко гледни точки.

 

 

Самата камера е бавна, а това се усеща още повече, когато включите HDR режима. Резултатите също оставят смесени чувства. При добри условия можете да постигнете задоволителни резултати, но не трябва да имате прекалено високи очаквания - често цветовете не са прецизни и са далеч от реалните, а и се наблюдава шум. Можете да видите няколко примера:

 

 

 

 

Оцеляващият

myPhone Hammer AXE LTE е от онези интересни телефони, които виждаме рядко, но носят своя чар и индивидуалност. По-суровият му вид му помага да оцелее и в по-напрегнатите ситуации, а хардуерът се справя с поставените задачи. Спокойно мога да отлича и батерията, но сред недостатъците се включва по-старата версия на Android (от вносителите казаха, че можем да очакваме ъпдейт към нова версия) и несигурната камера. Въпреки това Hammer AXE LTE е истински подходящ избор за всеки, който търси здрав телефон на добра цена.