Какво е най-важното в един смартфон? Според Huawei това е камерата му, което е и причината компанията да си партнира с Leica - легендарния производител на фототехника, за създаването на двете 12 MP камери на гърба на P9. След няколко часа из улиците на Лондон с P9 усещането е за приятна изненада както от камерите, така и от телефона като цяло.

Първото впечатление от Huawei P9 за мен беше, че не е значително по-голям от личния ми iPhone 6S, въпреки че екранът му е по-голям и е с 5.2-инчов диагонал. Причината за това е, че китайската компания е изтънила до 1.7 мм страничните рамки около дисплея и предната страна на телефона е заета най-вече от него. Също така устройството стои леко и стабилно в ръката благодарение на алуминиевото си тяло и рамка.

 

 

Гърбът му е с приятен на пипане метален завършек, като в горната му част са двете 12-мегапикселови камери. Те са поставени върху стъклена “плочка”, която се слива с метала и не изглежда като нещо, чието място не е там. Голяма гордост за Huawei е, че нито една от камерите не стърчи от гърба на устройството. Под тях е и сензорът за пръстови отпечатъци, който работи на очакваното добро ниво, въпреки че е загубил функциите си за контрол на интерфейса, които сме виждали в други модели на компанията.

 

 

Самите камери всъщност са централната тема в Huawei P9, тъй като и двете са с пикселни сензори. Едната снима в RGB, докато другата е монохромна, като и двете са разработени съвместно с Leica и двата сензора подпомагат по-добрите нощни снимки. Резултатът е, че кадрите при лоша светлина са достатъчно светли и ясни, лишени от извънреден шум и прекалено “мек” образ.

 

 

Качеството на нощните кадри се вдига значително при снимането в монохромен режим, като при автоматични настройки камерата снима по-бързо и с по-ниско ISO. Причината вероятно е, че монохромният сензор няма т.нар. Bayer филтър и получава малко повече светлина.

 

 

 

Камера приложението пък пристига с възможност за снимане в професионален режим, който се активира с плъзгане отдолу. В него имате достъп до настройките на ISO, скоростта на затвора, баланса на бялото, типа фокус и корекция на експозицията. Ако плъзнете отляво пък, се показват различните режими на снимане - time-lapse, slow-mo, HDR и т.н., включително Beauty и Beauty Video режими. Те се активират автоматично при използването на 8-мегапикселовата селфи камера, която се справя отлично дори когато софтуерно промени размера на очите и цвета на кожата ви с цел повишаване на нивото ви на красивост.

 

 

Huawei P9 ще е на пазара в България във варианта си с 32 GB вътрешна памет, въпреки че има и такъв с 64 GB. Тя може да се увеличи до 128 GB, като се използва слотът за microSD карта, заемаща мястото на втората SIM карта. Телефонът е оборудван с Android 6.0 и EMUI 4.1, които работят бързо и пъргаво. Въпреки многото заемки от iOS в интерфейса на Huawei той остава леко странен за света на Android, но за сметка на това лесен и удобен за навигация.

Софтуерът, хардуерът и камерата са основните показатели, по които оценяваме смартфоните си днес. И в трите отношения Huawei P9 успя да ме изненада много приятно. Въпреки че не мога да нарека камерата му най-добрата на пазара, P9 със сигурност надгражда всичко, което Huawei са показвали до момента. Това всъщност се отнася и за дизайна и работата на телефона, които отговарят на всички очаквания за модерно мобилно устройство.

 

Huawei P9 струва около 1100 лв. и ще е на пазара от 26 април.