Изборът на лаптоп винаги върви със серия компромиси, които обикновено започват с драматичния въпрос, кое е по-важно - приятният и удобен дизайн или мощният хардуер. Драмата се състои в това, че като цяло хората искаме и двете, което се оказва ужасно сложно. Затова и Razer Blade е един от най-интересните лаптопи на пазара, който предлага мощта на гейминг чудовищата в опаковка, която напомня минималистичните MacBook Pro, но по възможно най-приятния начин. Нещо повече - отскоро този лаптоп е и на българския пазар, което пък е добър повод да изкарам известно време с него, за да видя колко точно е добър.

Конфигурацията, в която се запознах с Razer Blade 14 (2017), включваше:
- 14-инчов 4K UHD 3840x2160 Touch дисплей
- 2.8GHz Intel Core i7-7700HQ процесор
- 16GB DDR4 SDRAM памет
- 6GB Nvidia GeForce GTX 1060 видеокарта
- 512GB PCIe M.2 SSD
- Killer Wireless-AC 802.11a/b/g/n/ac + Bluetooth® 4.1
- предварително инсталиран Windows 10

Достъпните у нас версии включват 256 GB или 512 GB SSD, както и варианти с Full HD дисплей, който отново е с 14-инчов диагонал. Основната разлика е, че Full HD екранът е матов и не е Touch, като тази версия е и със 100 грама по-лека. Цената варира от 4299 лв. за 256 GB SSD и FHD екран до 5399 лв. за модела, който аз тествах.

Въпреки че побира такива спецификации, Razer Blade сякаш се фокусира една идея повече върху дизайна и преносимостта. Шасито е от алуминий в матиран черен цвят и със заоблени краища, като единственият акцент е зеленото лого на Razer на горния капак, както и зелените USB портове. На фона на крещящата визия в ужасно ярки цветове, с агресивни изображения и ръбати дизайни, които виждаме в повечето гейминг лаптопи, Blade изглежда сдържан и готин.

По-приятното е, че с тегло от 1.9 кг лаптопът не тежи прекалено в раницата, дори да го разнасяте ежедневно между офиса и дома си, което е и една от най-важните и съществени отличителни черти на Blade спрямо конкурентите му. Очевидно дизайнът е бил обект на много внимание, като е помислено и за дребни детайли като това, че можете да отворите капака само с един пръст. Единственият недостатък е, че матираната повърхност лесно събира отпечатъци. На дъното на лаптопа са две гумени ленти, които да го държат стабилен върху бюрото ви, както и две решетки, под които има вентилатори за охлаждането.

И ако първото впечатление беше нещо, което очаквах, когато най-накрая включих Razer Blade за първи път, бях приятно изненадан от клавиатурата. Тя е с иконичната подсветка Chroma, което означава, че всеки неин бутон може да свети в различен свят. Всъщност през специален софтуер на Razer можете да намерите предварително инсталирани профили или да създадете свой. По-приятното е, че клавиатурата сама засича, когато играете определени заглавия, и осветява нужните копчета в специфични цветове. Така например W, A, S, D и бутоните за уменията на героите в Overwatch светят в различен цвят, а когато умрете, бутонът за смяна на героя започва да пулсира, като подобно нещо се случва автоматично и в League of Legends със съответните бутони за умения.

Сами по себе си бутоните са удобни, големи и с достатъчно разстояние един от друг, че да са удобни както за игра, така и за писане, като имат сравнително дълбок ход и са сравнително меки при натискане. Макар да е коренно различна от клавиатурата, с която съм свикнал - плитка и твърда, - тази в Razer Blade ми беше удобна и на практика не ми беше нужно време за привикване - започнах да пиша бързо и без грешки веднага.

Клавиатурата е изключително удобна, с големи, меки и дълбоки клавиши

Работата на лаптопа е сфера, в която нещата бяха странни. От една страна Fortnite, Overwatch и League of Legends вървяха превъзходно с ултра настройки. Във всяка от игрите нямах спад на кадрите, нито каквото и да било забавяне дори в най-натоварените ситуации, въпреки че играех на пълната 4K резолюция. Overwatch стабилно държеше 60 кадъра в секунда, включително при стрийминг, докато League of Legends не падаше под 80-100 fps. От друга страна два или три пъти машината буквално “увисваше” без видима причина, включително и веднъж, докато браузвах с Google Chrome. Вероятно причината за последното е софтуерната оптимизация, защото цялостно работата в и извън игри беше бърза и необезпокоявана, включително и в ситуации, в които тествах стрийм в Twitch с включени Overwatch и Max Payne 3, докато чатех в Discord и слушах видео от Chrome.

Нещо, което ми направи огромно впечатление, е свързаността на Razer Blade и работата на Killer Wireless модула. Това е първият лаптоп, който успява да работи толкова бързо и надеждно с трагичния рутер, който използвам вкъщи. Ако личният ми MacBook Pro понякога просто губи връзка за няколко минути, тук можех да стриймвам на живо, докато на фон свалям игри от Steam, при това със скорости от 4-5 MB/s. За контекст - плащам за интернет със скорост 50 Mbps, от който обикновено изстисквам не повече 35 Mbps, докато с Razer Blade уверено използвах около 45 Mbps във всякакви ситуации.

И докато сме на свързаност, няма как да не спомена портовете по страните му. Отляво е жакът за слушалки заедно с два USB 3.0 входа и портът за зареждане, докато отдясно има по един USB 3.0, USB Type-C и HDMI 2.0. Това прави връзването на периферия лесно и удобно, като HDMI портът поддържа до 4K с до 60 fps, което е достатъчно за повечето потребители. Ако държите да се възползвате от по-висока честота на опресняване, има Thunderbolt изход, който може да се погрижи за това. Единствената липса тук е Ethernet порт, който би бил изключително полезен за LAN партита, но с гореспоменатия WiFi нещата постигат добър баланс.

Може би най-големият недостатък на Razer Blade 14 е охлаждането. При по-сериозно натоварване вентилаторите в долния край стават толкова шумни, че оставят впечатлението, че лаптопът ще отлети. Също така самото шаси също се загрява. Всъщност вентилаторите се включват сравнително често дори при по-леки задачи, когато не са чак толкова шумни, но все пак правят впечатление. Успокоението в това отношение е, че охладителната система е ефективна и когато спре натоварването, лаптопът бързо се охлажда и утихва. По отношение на батерията ситуацията е типична за гейминг машините и Razer Blade рядко достига два часа автономна работа при игра, но при умерено натоварване и браузване можете да разчитате на 6-7 часа.

Razer Blade 14 (2017) тежи около 1.8 кг, което го прави перфектен за всяка раница

По принцип намирам сензорните екрани на лаптопи за странни, но не и когато са с такова качество. 4K дисплеят на Razer Blade е със страхотни цветове, висока яркост и добра чувствителност на докосване. Ако търсите най-коректните цветове на екран, с който да вършите дизайнерска работа или да коригирате цветовете на видео, ще ви трябва калибрация, но за всички други ситуации картината тук е превъзходна. Също така е и достатъчно детайлна, така че всичко - от четене и писане до гледане на филми и гейминг, изглежда чудесно.

Типично за този тип екрани единственият проблем е директната светлина, която се отразява, но високата яркост помага за неутрализирането на този ефект. Въпреки супер позитивните ми впечатления обаче мисля, че по-доброто решение за този модел е версията му с матиран FHD дисплей, чиято по-ниска резолюция ще се отрази позитивно както на живота на батерията, така и на производителността при по-тежки заглавия като Total War: Shogun 2 и The Witcher 3 и цялостната работа на машината.

Говорителите не предлагат кой знае колко висок звук, като при пълна мощност има забележими изкривявания. При по-ниска сила звукът е приятен, сравнително богат, но все пак идващ от говорители на лаптоп.

Докато прибирах Razer Blade 14 (2017) в кутията му, за да го върна, установих, че той заема една странна сива зона в света на лаптопите. От една страна, е събрат на шарените и гигантски гейминг чудовища, докато, от друга, е нечестен противник на ултрабуците и дори личния ми MacBook Pro 13. Причината е, че той се стреми да вземе най-доброто от двата свята - мощта на гейминг машините и изчистения комфорт на ултрабуците, което си проличава дори от нестандартния му 14-инчов екран. В тази мисия той се справя великолепно, въпреки че не е нито най-мощният, нито най-лекият, който можете да си вземете.

Той обаче успява да е достатъчно мощен, че да можете да играете всяка игра с добро качество, но и достатъчно лек, че да ви придружи във всяка командировка, без да имате болки в гърба накрая. Затова и Razer Blade 14 не е лаптопът на закоравелите геймъри, искащи да изцедят хардуера си докрай, а машината за работа и забавление на професионалистите, които разпускат с видеоигри в края на деня. С този подход Razer абсолютно уверено предлага един от най-приятните лаптопи, които можете да си купите.

Пълната гама лаптопи Razer Blade се предлага от Ozone.bg