Xperia XZ1 е най-новият флагман на Sony, но на пръв поглед е трудно да го различите от всичко, което познаваме от компанията в последните години. Японците устояват стоически на тенденциите сред конкуренцията и от 2013 г. насам упорито залагат на OmniBalance дизайна, който търпи минимални промени. Затова и най-новият телефон е изключително разпознаваем като устройство на Sony, но визията му е останала в тенденциите на отминалите години, въпреки че хардуерът е здраво стъпил в 2017.

Разликите между пролетния XZ Premium и XZ1 са минимани, като най-съществена е основният материал на шасито. Огледалните стъкла и пластмасовите страни са отстъпили място на метално шаси, което е по-заоблено. Всъщност заоблено е и отгоре и отдолу, така че XZ1 вече не може да стои изправен, но пък усещането за здравина е подсилено от метала. Телефонът също така е малко по-малък, най-вече заради 5.2-инчовия екран, който за съжаление отново е обграден от дебели рамки.

Именно тази упоритост е нещо, което показва увереност от страна на Sony, но в същото време поставя японците на крачка зад всички конкуренти с безрамкови дисплеи. Освен визуален, този недостатък е и много практически - въпреки неголемия размер на екрана и заоблените страни, Xperia XZ1 е по-скоро неудобен телефон.

С 3D Creator можете лесно да създавате 3D сканирани модели на хора, храна или други обекти

Motion Eye камерата беше една от гордостите в Xperia XZ Premium, която се завръща в XZ1. Тук отново са достъпни функциите за кадри преди натискането на спусъка и super slow motion видео с 960 кадъра в секунда, възможни благодарение на 19MP сензор с вградена буферна памет. Ново е 3D Creator приложението, с което можете да направите 3D сканиране на хора, храна или други обекти. То работи изумително, макар да изисква свикване и много добра светлина и би могло да е изключително полезно за определен тип хора.

Натиснете върху снимката, за да отворите галерия

И тук обаче камерата се справя великолепно с основната си задача - да прави снимки - само когато има много добра светлина. При всички други ситуации и условия автоматичният режим увеличава светлочувствителността на сензора, алгоритъма активира неутрализриане на цветния шум и резултатът са снимки без острота и детайли. Вариантът отново е да заложите на ръчен режим, но при всички положения надеждите ми са Sony да поработи над софтуера си. Компенсацията сега е под формата на великолепна 13MP предна камера, която се справя чудесно със селфитата.


Без разочарования в хардуера

Най-съществената разлика между XZ1 и предшественика му е в дисплея. Тук панелът е с 5.2-инчов диагонал и FullHD резолюция, като отново се поддържа HDR10 стандарта. Истината е, че след седмица употреба не мога да кажа, че този екран практически отстъпва на 4K панела от XZ Premium. Цветовете отново са наситени и ярки, като за щастие има опции, с които да ги направите по-реалистични и “скучни”, което е личното ми предпочитание.

Под дисплея няма изненади - Snapdragon 835, 4GB RAM, 64GB вътрешна памет и слот за microSD карта. Този хардуер осигурява изненадващо бързото генериране на 3D обекти при сканиране, както и плавна работа във всяка ситуация. Батерията е 2700mAh и издържа пълен ден, а с внимание и част от втори, в което постига резултати подобни на XZ Premium.

Софтуерът на Sony продължава да е много различен, но все така логичен и приятен

XZ1 е и първият смартфон, който пристига с инсталиран Android 8.0 Oreo, като работата му е безпроблемна и бърза. Интерфейсът е познатия за Sony, който префасонира операционната система почти напълно, но все пак е достатъчно изчистен и логичен, че да се свиква бързо и лесно с него.


В очакване на крачката

Xperia XZ1 е с практически непроменен дизайн, който за щастие ще бъде осъвременен в следващото поколение телефони на Sony. Днес обаче и хардуерът е същият поради обективни причини, а софтуерните новости са минимални или предназначени за изключително тесен кръг потребители. Това не пречи на Sony Xperia XZ1 да е достоен флагман - бърз, с приятен, макар и неудобен дизайн, интересни функции и цялостна работа, на която спокойно можете да се доверите.