Иконичният дизайн е сред постиженията в смартфон сегмента, които сякаш всяка компания се опитва да постигне, но са единици тези, които наистина успяват. Omni-Balance дизайнът на Sony, който японската компания развива от години, е един от най-добрите примери на пазара. Резултатът е, че днес Xperia смартфоните са сред устройствата, чийто визуален език просто няма как да объркате. Новият Xperia XZ Premium е поредното постижение в тази посока, но това далеч не изчерпва качествата му.

Дефинирана от големите размери, визията на Xperia XZ Premium разчита на познатите елементи - стъкло отпред и отзад, които се преливат плавно в пластмасовите страни, с което оставят усещането за завършеност. Обичайно за Sony, симетрията е водещ елемент в дизайна, който придава хармония и едно специфично усещане за подреденост, допълнено от металните елементи, които са разположени в горната и долната страна. Големият пропуск във визията на XZ Premium са страничните рамки около екрана, които можеше да отсъстват, подобно на XA серията, с което да придадат по-модерен вид. Днес XZ Premium дава вид на много по-обикновен телефон, отколкото всъщност е, но пък усещането за здравина, стабилност и качествена изработка, когато го хванете в ръка, е непроменено. Моделът може да стои изправен сам, така че да нямате нужда от статив за определени ситуации. XZ Premium също така е сред по-разпознаваемите модели не само заради иконичния си дизайн, но и заради цветовете: черен, розов и бляскавия и особено забележителен хром.

Иконичният дизайн на Sony и тук залага на симетрия и изчистени линии

Допускам, че визуалният компромис с рамките се дължи на техническите качества на самия екран, който не просто има 4K резолюция, подобно на предходния Premium модел на Sony, но и поддържа HDR съдържание. В това отношение Sony отново са първите в света, като картинката е невероятна. Само че разликата от резолюцията не е толкова осезаема в този размер. Също така в 4K се показва само видео, докато менютата и всички други приложения и съдържание са във Full HD. Последното всъщност е предимство, тъй като щади батерията, подпомага по-добрата производителност при тежки приложения и не причинява осезаемо влошаване на образа. За това помагат и очаквано добрите цветове на екрана, като при ярка светлина има повече отблясъци, което е напълно нормално за LCD панелите.

Под стъклото Xperia XZ Premium залага на всичко най-ново - Snapdragon 835, 4GB RAM и 64GB вътрешна памет, които работят точно толкова бързо и безпроблемно, колкото се очаква от тях. По-приятното е, че телефонът съумява да запазва ниски температури, дори когато е под високо натоварване и зареждане. Самата батерия е с капацитет 3230 mAh, което е по-малко от някои сравними модели, но това не пречи на издръжливостта й. Всъщност Sony отново постигат висоти в това отношение и като типичен Xperia смартфон XZ Premium издържа пълен ден без никакви затруднения, а дори при по-натоварена употреба може да ви служи и на следващия ден. Тук е STAMINA режимът на компанията, с който да изстискате допълнителни часове за сметка на производителността, както и QuickCharge 3.0 технологията за бързо зареждане. По-интересното е, че е налична Qnovo Adaptive Charging поддръжка, която помага за бързо зареждане, докато предпазва батерията и удължава живота й.

Сензорът за пръстови отпечатъци е разположен удобно отстрани

Компромисното решение, което Sony взема по отношение на сензора за пръстови отпечатъци, ми харесва много. Той отново е в дясната част на устройството, като се освобождава място в лицевата част, но все пак може да ползвате сензора, дори когато телефонът лежи на бюрото. Това е сред дреболиите, които правят работата с Xperia XZ Premium по-удобна, без да е в унисон с обичайните решения в бранша.

 

Най-съществената иновация на Sony обаче се крие в камерата на новия флагман. Тя има чисто нов 19 MP сензор, който е с вградена буферна памет, отключваща някои наистина интересни възможности. При снимките това е проследяване на случващото се в кадъра и отчитане на движение от обектите. Когато това се случи, XZ Premium запазва общо четири кадъра в моментите около натискането на спусъка, така че да не пропуснете нито един момент. След това можете да изберете най-сполучливия кадър, като тази функция сработва наистина успешно изненадващо често. Самите снимки изглеждат чудесно, с приятни и реалистични цветове, добър динамичен обхват и цялостно добра визия, стига да имате хубава светлина. При лоши условия обаче не очаквайте детайлни и остри снимки в автоматичен режим. В тези ситуации камерата вдига ISO-то, което повишава цветния шум, а автоматичната корекция прави кадрите меки и цялостно по-лоши. Тук вариантът е да използвате ръчен режим, като с намаляване на чувствителността се демонстрира способността на камерата да се справя добре и в тези моменти. Надявам се Sony да предложат софтуерен ъпдейт, който да реши тези дребни пропуски при снимането. В предната част е 13 MP селфи камера, която работи великолепно, а автофокусът й позволява да правите остри и фокусирани снимки бързо и надеждно.

При по-лоша светлина преминаването в ръчен режим помага за по-ясни и остри снимки

Новият сензор и буферната му памет обаче демонстрират истинските си способности при снимане на видео. Тогава камерата може да влезе в т.нар. super slow motion режим, в който снима с 960 кадъра в секунда, макар и за едва 0.15 секунди. Така получавате 6 секунди впечатляващо видео с изключително ниска скорост. За добри резултати обаче трябва да оттренирате тайминга си перфектно. Все пак имате само част от секундата, която се забавя и ако не сте точни, лесно ще изпуснете правилния момент. Когато улучите обаче, резултатът е впечатляващ. Обичайното видео може да е в 4K, като при него цветовете, динамиката и контрастът са на очакваното добро ниво.

В софтуерно отношение Sony не изневерява на себе си, нито предлага изненади. Тук имаме Android 7.1.1 Nougat с добре познатия за японците интерфейс, който не променя драстично работата, но все пак дава интересни допълнителни настройки. Достъпни са настройки за екрана, които вече работят и за началния екран и приложенията, а не само при гледане на видео, а пък при слушалките можете да активирате опцията за подобряване на качество на MP3 файловете ви. Честно казано, с обичайните ми слушалки не намирам особена разлика от тази възможност, но на същото място е и еквалайзер на системно ниво, който дава прекрасни резултати.

Sony Xperia XZ Premium може да носи гордо името си, тъй като смесва всичко необходимо за едно премиум устройство. Зашеметяващ екран, бърза работа, качествена и стабилна изработка, водо- и прахоустойчивост, както и камера с добри снимки и някои много готини функции. С него Sony показва абсолютната си готовност за лютата битка в най-високия ценови клас, която тази година е по-жестока от всякога.