“Писалката е по-могъща от меча”. Един документ, един подпис може да постави началото на десетилетна война. Но може и да сложи края на такава - писалката, в точните ръце, може да направи това, което хиляди оръжия не могат - да донесе мир.

Ако все пак избегнем тази по-абстрактна същност и се съсредоточим в нещo по-близо до нас, хората, които не започваме войни, писалката все пак таи огромна сила - за да учим, да се развиваме, да бъдем по-добри, по-продуктивни.

Но какво ще стане, когато писалката се срещне с острието? Тогава можем да говорим за един от най-популярните телефони на лятото - новия представител на семейство Note - Samsung Galaxy Note 7. Наследникът на модела, който въведе големите екрани и истински се възползва от тях, стъпва на стабилната основа на тазгодишните флагмани на Samsung, но успява ли да ги надгради? Дали ще успее и да се справи с трудната задача да задоволи очакванията на потребителите, които преди година пострадаха от ограниченото разпространение на Galaxy Note 5, но и по-важното - да предложи достатъчно, за да привлече клиентите, вече свикнали да плащат наполовина за телефони с много сериозен хардуер. Ще разберете в последващите редове.

 

 

Красотата е в симетрията

Samsung е от технологичните компании, които успяха да ни изненадат с поведението си към флагманите си през последните две години. Причината е, че настъпи сериозна промяна, на която пазарът реагира добре. Години наред потребителите харесваха върховите телефони на корейците заради хардуера, но много хора имаха известни резерви към софтуера и най-вече - дизайна и използваните материали. Ситуацията достигна връхната си точка с Galaxy S5 - беше дошъл моментът пластмасата да остане в миналото, за да бъде заменена от материали, носещи по-различно усещане. Така се появи Galaxy S6, но и още по-голямата изненада - Galaxy S6 edge - първият смартфон на Samsung с двойноизвит екран. Тези модели не залагаха на непозната комбинация - стъкло и метал, - но при тях беше реализирана по наистина качествен начин. А извитият дисплей? Макар и функционалността му да изостава от естетическите му качества, той се превърна в много важен пробив за компанията.

 

 

В началото на годината на Мобилния конгрес в Барселона видяхме и наследниците - Galaxy S7 и Galaxy S7 edge. Този път липсваше драстичен скок в графа “облик”, но и не беше нужен - Samsung просто трябваше да надгради. Това стана с подобрени параметри, подобрена камера, която се нарежда сред първите места, когато говорим за смартфон фотография, но и няколко изчиствания на дизайна - камерата се прибра по-близо до задния панел, а страните му станаха по-обли към профила. Това подобри ергономията, въпреки че все още продължавах да усещам лек дискомфорт при държане на edge версията. И така след кратка ретроспекция стигам до днес, когато вече държа в ръката си новия Galaxy Note 7.

 

 

Може би един бърз поглед няма да е достатъчен, за да се уловят разликите в дизайна спрямо Galaxy S7 edge. Да, екранът е малко по-голям (тук вече е 5.7 инча спрямо 5.5 инча) и размерите са набъбнали съвсем малко (с 12 г и по-малко от 5 мм на височина), но сякаш това е всичко. Не. Основната разлика е, когато хванете телефона в ръка. Galaxy Note 7 се предлага само във вариант с двойноизвит екран, познат ни от серията edge. Разликата е, че този път извивката на дисплея и тази на гърба, срещащи се в металната рамка, са симетрични. Профилът пък е станал една идея по-объл, което носи огромна промяна в усещането. За първи път държа толкова удобен edge модел на Samsung.

Имах възможността да тествам вариант в новия цвят за компанията - син корал, комбиниран с рамка, която има лек нюанс на розово злато. Въпреки че звучи странно като комбинация, всъщност телефонът изглежда наистина добре и ми допадна. Това мнение не беше споделено от всички колеги в офиса и най-общо се оформихме на два лагера.

 

 

Друг нов елемент в дизайна е наличието на сензора за ириса, разположен над екрана. Под екрана пък е физическият Home бутон с четец за пръстови отпечатъци.

Останалите неща са ни познати - стъкло, този път Gorilla Glass 5, което покрива предния панел, и същото, но обхванало гърба. Там също ви очаква позната комбинация – 12 MP камера, която леко нарушава гладката повърхност, придружена от LED светкавица и пулсомер.

 

 

Другите големи промени са на долния профил. Ако сте имали надежда за два говорителя, трябва да ви разочаровам, но имам и добри новини - microUSB портът отстъпва място на новото и симетрично поколение Type-C. В момента единственият недостатък е, че рядко можете да откриете подобен кабел в офиса и у приятели, тъй като не е толкова популярен. Това означава, че винаги трябва да си предвиждате един в раницата или чантата. В комплекта на тестовата бройка бяха налични и два преходника, които са много по-компактно решение.

Още една разлика спрямо Galaxy S серията е наличието на стилус, който тук е разположен веднага след говорителя. Изваждането му става чрез натискане и леко кликване, а от Samsung са си взели поука и този път не можете да го сложите наобратно. S Pen идва с цвета на телефона и точно като него е изцяло водо- и прахоустойчив със сертификат IP68. Благодарение на това можете дори в проливен дъжд да извадите стилуса и да започнете да си водите бележки.

 

 

Общото впечатление от дизайна е за нещо познато (да, събира също толкова отпечатъци, колкото и предишните модели), но претърпяло малки и точни намеси, за да може дори един 5.7-инчов телефон да се усеща добре в ръката. В голяма част от случаите за мен не беше проблем да го използвам дори с една ръка, но ако се затруднявате, наличен е и специален софтуерен режим, който намалява работната площ и я разполага вдясно или вляво.

 

 

Новостите в хардуера

Първо ми се иска да надникнем зад видимата част, където от Samsung са заложили на хардуера на актуалните флагмани на компанията. У нас процесорът е 8-ядреният Exynos 8890, придружен от графичен чип Mali-T880 MP12 и 4 GB LPDDR4 RAM. Вътрешната памет е 64 GB и на пазара ще се предлага само този вариант. Общото ми впечатление от конфигурацията е положително и в рамките на дните, в които използвах телефона, поведението му в никакъв случай не беше мудно или тромаво. Причината да казвам това по такъв начин е, че още преди да взема Note 7 в ръцете си, се запознах с материала на XDA Developers, в който се набляга на бавната работа на телефона, отнесена към цената и хардуера, който има. От XDA наблягат на това, че тук не става въпрос само за този, а за продължаваща тенденция в Samsung. Малко след това излезе и отговор от The Verge. Моята позиция клони по-скоро към втория материал. Причината е, че в редки моменти можете да уловите забавяне в работата на Note 7, като например пускането на приложението за телефон, бързо скролване на менюто с настройки малко след като сте пуснали телефона и най-осезаемо - при натискането на бутона за споделяне (в новина например). Ако от Samsung бяха добавили още малко RAM, може би дори тези моменти биха били избегнати. Но тези моменти попречиха ли на работата и намалиха ли качеството на потребителското ми изживяване? Не, в никакъв случай.

Добрата новина за всеки потребител е, че особено в последната година смартфоните достигнаха ниво в хардуера, което позволява дори на по-евтините моменти да осигурят бърза работа. Отмина времето на спора за ядрата. Днес смартфоните не са джаджите за любителите на технологиите, а за голяма част от потребителите са дори лайфстайл продукт. Днес дизайнът и софтуерът изместват ядрата. И това е нещо, което се усеща с пълна сила при флагманите на Samsung. Наблюдението ми е, че тези джаджи достигнаха до статут, който доскоро беше запазен основно за един производител - Apple. Днес оценяваме повече Note 7 от гледна точка на изживяването, а не на суровия хардуер. Дори преди няколко дни от XDA пуснаха нов материал, който изтъква наистина добрите черти на новия Note. Нещо, с което мога да се съглася обаче, е, че понякога дори при повече ъпдейти телефонът загрява. Не съм от потребителите, които използват устройството за игри, но ако залагате на гейминга, по-високата температура ще бъде по-често срещана.

Какво се случва извън сърцето на телефона. На първо място ще поставя дисплея, който е един от най-добрите, които съм виждал в смартфон. Той е 5.7 инча, а резолюцията му е 2560x1440 пиксела и е първият в мобилно устройство, който поддържа HDR видео. Причината е в горната граница на яркостта, която достига 1000 нита. Това прави екрана изключително ярък и лесно четим дори на пряка слънчева светлина, а към това трябва да добавя и възможността му да падне до минималните 2 нита. Зрителните ъгли също са максимално широки, а извитият дисплей има само един недостатък - в извития край видеото показва леко изкривяване на качеството.

 

 

Интересно е, че батерията на Note 7 е със 100 mAh по-малка от тази на Galaxy S7 edge. При моя начин на ползване на телефона тя издържа около 24 часа, но както отбелязах по-горе, игрите са рядкост в моето ежедневие, а в това число влизат и телефонните разговори. Използвам основно Spotify, приложенията за социални мрежи, чатове и Chrome. Мога да си представя как при по-различно използване ще трябва да зареждате телефона по-често, а от Samsung са се погрижили да удължат максимално заряда на батерията. Този път режимите са два - по-лек и по-сериозен. Първият сваля резолюцията на екрана до Full HD, намалява работата на процесора и ограничава използването на интернет на заден фон. Вторият е познатият ни UltraPower Saving Mode, който тук е наречен Maximum. Батерията поддържа и функция за бързо зареждане, като около 30 минути са достатъчни за над 60%.

 

 

Завръщане прави и функцията Always-On, която направи своята премиера с Galaxy S7/S7 edge. Припомням, че при нея част от пикселите остават работещи дори при изключен екран, за да показват бърза информация. До този момент тя се изразяваше в часовник, календар, пропуснати повиквания или текстови съобщения. Сега тя е разширена с нещо, което ми липсваше - независимо от уведомлението, което ще получите, ще видите иконката му на Always-On дисплея. Двойно почукване върху тях ще ги отвори. Дори са налични контроли за управление на музиката.

 

 

 

Най-голямата разлика между Note 7 и Galaxy S7 edge е наличието на стулса, но за него ще поговоря малко по-подробно след малко. Сега искам да обърна внимание на дебютанта в телефон на Samsung - скенера на ириса. Това е още една възможност за защита на устройството, която не замества сензора за пръстови отпечатъци (тук той сякаш е по-бърз). Дали бих я използвал изцяло вместо него? В момента по-скоро не. Причината не е в настройката - първоначалното сканиране на ириса отнема по-малко от минута. Но за да отключите телефона чрез скенера, първо трябва да светнете дисплея, да плъзнете пръст по него, а след това се активира функцията. При резултатите бяха с променлив успех - често в четири от пет опита всичко беше наред, а друг път - просто нямаше как да отключа само с очите си. Една от възможностите е, че нося очила, които могат да подлъжат сензора. Все пак виждам известна практичност в наличието му, и то най-вече през студените дни, когато носите ръкавици или ако пръстите ви са мръсни.

 

 

GraceUX

Това е наименованието, което Samsung използва за новата версия на TouchWiz в Note 7. Днес “кожата”, в която корейският производител облича Android, визуално е много по-лека и приятна. Огромният брой предварително записани приложения намалява всеки път, а много от софтуерните функции са дори полезни - особено тук, особено в Note 7. Ако тук Android беше в най-чистата си версия, щеше да е лоша новина за телефона. Причината е, че големият екран и стилусът се възползват по отличен начин от разделянето на екрана например.

Визуалното олекотяване се изразява в по-изчистения дизайн на падащото меню с уведомления и преки пътища, списъка с настройките и папките с преки пътища на началния екран.

 

 

При падащото меню ми допада възможността за бързи настройки и повече информация още там, без да се задълбавам в менюта. Това става от малката стрелка до иконката. Голямото меню с настройки е списък, който е групирал по определен показател различните подменюта. В началото ориентацията е по-трудна, но се свиква. Самите папки се отварят вече на цял екран, а при задържане върху икона излиза меню с три възможности - изчистване на броя уведомления, деактивиране на програмата и информация за нея. Обновено е и приложението, което следи състоянието на телефона. Сега дава обща оценка и съвети как да подобрите работата - да изключите лакома за батерия програма, да изчистите временните файлове и т.н.

 

 

От Samsung са повишили нивото на сигурност, добавяйки т.нар. Secure Folder. Подобно на много други, можете да сложите ценни за вас файлове и снимки в тази папка, за да имате достъп до нея само вие. По-интересно е, че можете да сложите и приложения в нея, като можете да ги използвате дори с друг профил. Например имате Instagram, прехвърляте приложението в папката, така го имате два пъти - това, което е стандартното, можете да го използвате с един акаунт, а подсигуреното - с друг.

 

 

А какво се случва с функционалността на Edge? Тя остава същата както при Galaxy S7 edge. Все още не мога да открия най-полезния момент за използването й, въпреки че тази година от Samsung добавиха нови функции - продължавам да гледам на извития екран по-скоро като на красив дизайн.

Освен бърз достъп до приятелите (и приятнате edge светлина при обаждане, когато телефонът е с дисплей надолу), имате възможност за добавяне на преки пътища до приложения, уиджети и т.нар. Task edge. При него добавяте преки пътища до директни действия. Например писане на съобщение, заснемане на селфи, нагласяване на аларма. Това е сякаш най-полезният аспект, тъй като директно отивате до действието, което искате да извършите.

 

 

Удобство е, че екранът вече има филтър за синята светлина, така че четеното вечер през телефона няма да изморява толкова много очите ви.

За финал оставям управлението на паметта на телефона. Както при Galaxy S7/S7 edge, така и тук Samsung не позволява на потребителите да се възползват от една от новите възможности на Android 6.0 Marshmallow (за съжаление операционната система все още е на тази версия) - приемане на SD картата като вътрешна памет. Тук такава настройка не е налична. Също така не е възможно да зададете на приложенията да се записват на картата по подразбиране. Можете да местите някои програми, след като са записани на картата, но при моя опит (от около 10-ина приложения) само Viber можеше да бъде преместено.

 

 

Звездата, наречена S Pen

Ако трябва да бъда откровен, в работния ми процес наличието на стилус не е от особена важност. Това, което ми хареса тази година, е, че S Pen се е превърнал в инструмент, който всеки може да използва и да извлече ползи от него - не само профилираните потребители.

 

 

Самият S Pen идва с най-тънкия писец от всеки предишен в серията, а и вече разпознава 4096 нива на натиск. Това означава по-плавна работа и усещане, доближаващо се до реално писане. Air Command менюто също е олекотено, а действията, които извършвате със стилус (бележки, рисуване, изрязване, създаване на GIF), се събират на едно място - в приложението Samsung Notes.

 

 

В него можете да категоризирате по папки, вид и т.н. Трябва да призная, че изваждах стилуса всеки път, когато имах възможност да надраскам или нарисувам нещо. Ако го направите на изключен екран, можете директно да започнете да пишете - отлично за бързи бележки, а и по-бързо за запис на номер. След това тази бележка (и тези от телефона ви) може да бъде закачена към Always-on дисплея, за да е достъпна за секунди.

 

 

Ако телефонът е отключен, изваждането на писалката активира менюто Air Command. Там ще откриете Create note (създаване на бележки, рисунки и т.н.), Smart Select (избиране на текст, изрязване и създаване на GIF от видео), Screen write (скрийншот на екрана, върху който да пишете), Translate (посочвате думата, която да преведете - към момента поддържа превод само на по една дума и използва Google Translate), Magnify (лупа с увеличение до 300%) и Glance. С последното отворено приложение се минимизира до малък квадрат в долния ъгъл. Ако искате да видите нещо от него, само го посочвате с писалката, той заема целия екран, а след това се прибира отново. Удобно, ако изготвяте нещо, но бързо искате да сверите информацията.

 

 

Аз се улавях, че използвам S Pen основно за драскане по снимки, но и често като мишка за телефона - усещането е приятно, а тънкият връх покрива много по-малка част от екрана, отколкото пръстът ми. Освен това може да се използва за превю на линк или снимка. Ако обработвате видео или сте почитатели на рисунките в Snapchat или често подписвате договори, S Pen ще е удобно оръжие във вашите ръце.

 

 

Камера

Камерата прави ново завръщане след успеха в Galaxy S7/S7 edge. Тук ни очаква същият 12 MP основен сензор с бленда f/1.7, по-големи Dual Pixel, оптична стабилизация и съотношение на снимката 4:3. Автофокусът продължава да е сред най-бързите, а и работа при по-ниска светлина е задоволителна. При дневните снимки може да се наблюдава повече изостряне на детайлите, но това става само при по-сериозно приближаване на фона. Направи ми впечатление, че понякога е по-добре да се използва възможността за ръчна компенсация на експозицията за по-добри резултати.

 

 

Тук ново е приложението за камерата, което вече е по-удобно за работа с една ръка. Плъзване отляво изважда различните режими на снимане, а отдясно са различните филтри. Приплъзване отгоре надолу превключва между двете камери - предна или задна. Pro режимът предлага сериозна възможност за ръчни настройки - фокусно разстояние, баланс на бялото, ISO, скорост на блендата, запазване в RAW формат и други.

 

Натиснете на снимката, за да видите цялата галерия

Samsung Galaxy Note 7 Sample Photos

 

 

Мечът и писалката

Със Galaxy Note 7 Samsung достига връхната точка в една поредица, започнала миналата година с Galaxy S6 edge. Изчистените детайли по дизайна, все по-леката за окото "кожа" на Android и камерата от най-високо ниво са силни оръжия, но този път към тях се включва и стилуса S Pen. Въпреки че използването му би било полезно най-вече на определен тип потребители, в новия Note писалката приканва да я изваждате все по-често. Със сигурност високата цена е един от основните минуси на Galaxy Note 7, но от компанията са направили всичко възможно да получите комплексен телефон за нея. Разликите с Galaxy S7 edge не са големи, но ги има - въпросът кой да изберете както винаги е на дневен ред, но всеки трябва да прецени точно какво търси в един смартфон. Очаквам с интерес март месец, когато Samsung трябва да направи нещо ново. Какво ли ще е то?

IFA 2016: какво да очакваме от Samsung, Sony, LG и още