На 3 май Samsung анонсира новия си флагман Galaxy S III. Наследникът на Galaxy S II (нашето ревю - тук) вероятно е най-дългоочакваният смартфон в историята, ако не включваме тези на Apple. Слуховете за особеностите на устройството не спряха да циркулират из мрежата месеци преди анонса, но пълен пакет с официалната информация не се появи до последно. 

След като Galaxy S III вече е на път да се появи на пазара към края на месеца, време е да ви запознаем с по-интересните възможности на смартфона, преди той да пристигне в редакцията ни и да го изпробваме в подробни видео и текст.

 

Корпус и изработка

Въпреки много очаквания на някои потребители и многобройните слухове Galaxy S III не разполага с керамичен или метален корпус, а продължава пластмасовата традиция на Samsung. Това не би трябвало да звучи лошо, тъй като компанията оптимизира качеството на корпусите на своите продукти все повече. Разликата в пластмасовите гърбове на Galaxy S и Galaxy Nexus например е впечатляваща. Самите ние бихме се радвали, ако Samsung бяха избрали алтернативен материал, но докато не сме се докоснали до Galaxy S III, не можем да заклеймим избора. 

Дизайнът е с една идея по-минималистичен от този на Galaxy S II, а гърбът не включва релефна текстура. Както със сигурност сте забелязали, основата разлика е във формата – докато досега Samsung постепенно налагаше все по-кубични форми, Galaxy S III е особено заоблен. 

Тенденцията за “бордърлес” дизайн, която стартира от HD телевизорите, се усеща все по-силно и в смартфоните. Подобно на Galaxy Nexus, Galaxy S III има изключително тънки рамки около дисплея, което го прави сравнително компактен, макар дисплеят да е гигантски.

 

Дисплей

Докато повечето потребители се надяваха на панел с RGB субпикселна конфигурация (Samsung я означава с "+"), по време на анонса разбрахме, че смартфонът ще разчита на Pentile. Това решение на компанията е изненадващо, предвид, че  предшественикът на GS III има S-AMOLED+ дисплей с RGB конфигурация. Разбира се, сравнението между двата смартфона е неизбежно – появиха се сметки за пикселна гъстота, субпикселна гъстота и какво ли още не. 

Факт е, че макар пикселната гъстота на 4.8-инчовия 1280 х 720 S-AMOLED на Galaxy S III да е по-висока, субпикселната такава при Galaxy S II (4.3 инча, 800 х 480) всъщност я превъзхожда. Спорът RGB vs. Pentile е доста разпален, но дори тези, които оправдават изборите на Samsung, признават, че RGB осигурява по-детайлен и точен от цветова гледна точка образ. От друга страна обаче, на живо дисплеят на GS III изглежда доста добре, а и е същият на използвания в таблефона Note – устройство, което  у нас има повече от задоволителни продажби и очевидно се възприема добре от потребителите. А и HD резолюцията изобщо не е за пренебрегване. Повече по темата – в реалния тест на устройството.

 

Хардуер

Още от първото споменаване на Galaxy S III се очакваше наследникът на Galaxy S II да бъде едно от най-производителните предложения на пазара и това се оказа истина. Въпреки че второто поколение бе с една крачка пред конкуренцията веднага след представянето си, Galaxy S III също е отлично устройство. Все още не знаем какви са резултатите при изправяне срещу HTC One X, но предполагаме, че Exynos 4 Quad на Samsung ще се окаже по-бърз от NVIDIA Tegra 3. 

Все още не сме видели хай-eнд Android устройство, което да не се справя с игра или приложение, така че синтетичните бенчмаркове нямат чак толкова голямо значение в истинския живот. Това обаче, което видяхме по време на презентацията днес, е как устройството мигновено зареди Angry Birds  Space докато плейваше HD филм  чрез функцията Pop-Up Play, на която ще се спрем по-надолу. 

Важна в случая е батерията, която е с капацитет 2100 mAh. Разбира се, повишението на автономни живот на GS III не се дължи само на по-големия й капацитет – дисплеят на новия смартфон е с 16%  по-ниска консумация от  този на GSII.  Освен това, Exynos 4212 (4 QUAD)  на GS III е разработен по 32nm технология, а Exynos 4210 (GSII) – по 45nm, което също води до по- ниска консумация.  Вграденият Bluetooth 4.0 консумира около 10 пъти по-малко от 3.0. Tака че предполагаме, че би трябвало GS III да e по-издръжлив от своя предшественик.

 

Мнозина останаха недоволни, че резолюцията на камерата не се е повишила, но самите ние доволно потрихме ръце, защото и Samsung поема по верния път на подобряване на спецификациите, които наистина имат значение. Можем да бъдем сигурни, че сензорът, използван в Galaxy S III, е по-добър от предшественика си, а оптичните подобрения ще осигурят по-добри крайни резултати. Не бива да забравяме още, че камерата е и една от най-бързите в света. Времето за направа на снимка е 0 секунди, а периодът между два фотоса – по-малко от секунда

 

 

Не бива да пропускаме още, че Galaxy S III разполага с по-мощен от стандартното Wi-Fi модул, както и с възможност за работа в руската навигационна система GLONASS

Софтуер

Във времена, когато конкуренцията между производители на Android смартфони е също толкова голяма, колкото тази в целия мобилен сегмент, производителите на хардуер се опитват да диференцират продуктите си по всевъзможни начини, модифицирайки софтуера. Неведнъж сме споделяли, че не сме фенове на идеята и най-доброто изживяване, което може да си осигурите, е чист Android. 

Заедно с Galaxy S III Samsung анонсира нова версия на TouchWiz интерфейса си, който тръгва в сравнително нова посока. Основната цел на естетиката и усещането на добавката е симулиране на естествени елементи или скюоморфизъм. Ако последната несъществуваща и сложна дума не ви говори нищо, може да прочетете нашата поредица от статии "Добрите, лошите и злите интерфейси" тук. За разлика от Apple обаче Samsung се стреми да обвърже продуктите си с природата. Прост пример – Galaxy S III се отключва, като потапяте пръст в спокойна вода. Вградените лайв тапети, звуци при интеракция и тонове на звънене също са свързани с природата, както Samsung наблегна по време на презентацията. 

 

Ще оставим настрана безкрайно променения Android 4.0 Ice Cream Sandwich и макар и да не сме сигурни какво да очакваме, ще дадем шанс на новия TouchWiz, когато тестваме Galaxy S III. В новината след анонса обещахме, че ще разгледаме по-подробно новите услуги на корейската компания. Време е да спазим обещанието си. 

 

50 GB Dropbox за две години. Поне според нас това е най-ценната добавка, която получават собствениците на Galaxy S III. Макар Google Drive да бе представена наскоро, системата на клауд сторидж на Dropbox е толкова добра и усъвършенствана с годините, че всеки безплатен гигабайт в нея е истинско съкровище. Макар да разполага с голямо количество вградена памет (16GB или 32GB, очаква се и 64GB версия), устройството разполага и с microSD слот, което е слабост в HTC One X, например. 

 

Smart Stay. Използва предната камера, за да следи очите ви. Докато работите с устройството, дисплеят няма да угасне. Подобен сценарий е удачен ако се налага да наблюдавате съдържание, без да докосвате устройството, защото в такъв случай то не би имало нужда от допълнително следене. Не сме сигурни колко е полезна технологията, но нямаме търпение да я изпробваме.  Удачна е най-вече при четене на електронни книги, когато не докосвате дисплея дълго време. 

S Voice. Отговор на Siri. Системата за гласов контрол поддържа осем езика и макар да не се справя със свободна реч, може да приема диктуване на текст, команди към календара и дори спиране на алармата с глас. 

Докато пишете съобщение пък може да наберете получателя му само като вдигнете телефона до ухото си. Тази функция се нарича Direct Call.

Pop-Up Play. Големият дисплей осигурява възможност да продължите да гледате видео в малък прозорец, докато използвате други приложения. 

S Beam. Подобрена версия на Android Beam. Достатъчно е да докоснете две оборудвани с технологията устройства, за да стартирате файлов трансфер с висока скорост, базиран на Wi-Fi Direct и NFC. Скоростта е завидна – 1 GB филм се изпраща само за около три минути. 

AllShare. Приложението позволява споделяне на съдържание между различни цирфови устройства на Samsung – телевизори, таблети, смартфони. Работи с видеo, игри и дори със съдържанието на екрана, при това с повече от един потребител едновременно.  

Добавени функции към камерата. Също като HTC, Samsung не е доволна от вградената функционалност в приложението за камерата на Android 4.0 и интегрира много добавени възможности. Благодарение на тях може да тагвате потребители в снимки, без да отивате във Facebook приложението, както и да ги набирате или да им пращате съобщения, докосвайки лицата им във фотос. Best Photo пък избира най-добрата снимка от осем последователни кадъра. 

С всички тези разширения TouchWiz постепенно започва да се превръща не просто в шел за Android, а в отделна платформа, която разчита на зеления робот за свое ядро. Дали това е добър или лош ход, зависи от вашите виждания. 

Очаквайте скоро пълни ревю и видео на Samsung Galaxy S III. 


 

Тагове: