В края на август, броени дни преди началото на технологичното изложение IFA 2011, което за пореден път ни показа докъде е стигнало развитието на технологиите и ни показа как ще изглежда бъдещето, Samsung реши да обяви пред света новата схема за наименования на смартфоните си от серията GALAXY, която, както знаем, разчита на Android. Целта на този ход е улесняване на потребителите в избора на точния модел за тях и идва точно навреме – в момента компанията предлага десетки модели с Android, Windows Phone и bada, като най-многобройните сред тях са моделите с платформата на Google. Именно тяхното разнообразие може да постави пред изпитание всеки, решил да си потърси нов смартфон.

 

Как да разберем кое какво е?

Новата система на именуване разделя смартфоните в 5 категории. Те се означават с една буква, а при нужда се добавя и друг индикатор, който указва наличието на допълнителна функционалност. Най-високо е поставена серията S (Super Smart), в която влизат топ модели като Galaxy S II. Следва категорията R (Royal/Refined), която събира премиум модели; W (Wonder) за стратегически устройства с високо качество за хората, търсещи баланс между стил и производителност; M (Magical) за модели с висока производителност на достъпна цена и Y (Young), където са поместени евтини модели за младата аудитория. Допълнителните индикатори са Pro за наличието на QWERTY клавиатура, Plus за моделите, които надграждат съществуващ модел, и LTE за устройствата, които поддържат стандарта за мобилни мрежи от следващо поколение. 

 

Новите (Wonder) чудеса

Заедно с представянето на новата система Samsung анонсира и няколко нови смартфона, сред които открихме и представител на W серията. Междувременно Samsung Galaxy W I8150 попадна в нашите ръце и сме готови да ви го представим. Нищо чудно той да се окаже следващият ви смартфон. Моделът е интересен с това, че съчетава последната версия на Android с номер 2.3.4, разчита на едноядрен, но бърз процесор и предлага всички софтуерни допълнения, с които например разполага и Galaxy S II. Затова и основната задача на устройството, което очакваме да се продава на съвсем достъпна цена, предполагаме, ще бъде подпомагане на пазарната офанзива на Galaxy S II, която засега върви съвсем по план.

 

С размери 115,5 x 59,8 x 11,5 мм и тегло 110 грама Galaxy W е приятно компактен, което отчитаме за плюс, особено след като тенденцията е към създаване на модели с все по-големи екрани. Корпусът е удобен за захващане, за което помагат заоблените му форми и текстурираният заден панел, който гарантира, че телефонът няма да може да се изплъзне лесно от ръцете ви. Върху предния панел са познатите от другите смартфони с Android на Samsung 3 бутона за управление. Над екрана откриваме предна VGA камера и набор от сензори, а двете странични повърхности поместват бутоните за контрол на звука (върху лявата) и за заключване/отключване на екрана (отдясно). Последният служи и за включване на устройството. Върху горната страна, скрит под протектор се намира microUSB порт, а до него има 3,5 мм аудио изход за слушалки. Задният панел е запазен за 5 МР камера, LED светкавица и изход за високоговорител. 

Хардуерните и софтуерните особености

Телефонът се задвижва от едноядрен процесор Qualcomm MSM8255T Snapdragon с работна честота 1.4 GHz, а включените 512 МВ RAM памет и графичен ускорител Adreno 205 гарантират бързото отваряне на приложенията и забавленията с 3D игри. Galaxy W има и 2 GB вградена памет, а за добавяне на още налице е microSD слот.

Отпред откриваме първия признак за по-достъпната цената на смартфона – неговия 3,7” LCD дисплей, който е с резолюция 480 x 800 пиксела. По-малкият диагонал и фактът, че панелът не е изработен по технологията Super AMOLED, помагат за намаляване себестойността на телефона, но въпреки това той се представя повече от добре – цветовете са ярки, ъглите на видимост високи, а намаленият диагонал спомага за постигане на по-висока пикселна гъстота. Екранът осигурява и основния начин за достъп до последната версия 4.0 на интерфейса TouchWiz, който обвива Android 2.3.4 Gingerbread. Това е същият интерфейс, който предлага и Galaxy S II, така че изненади липсват. На разположение са 7 страници от основния екран за добавяне на уиджети и връзки към приложения, а управлението им е лесно – като "щипнете", екрана ще видите умалени версии на всички налични страници с опция за добавяне на нови и премахване на съществуващите. Уиджетите са с нова форма (като тези в Galaxy S II, с опция за преоразмеряване) и чрез тях лесно можете да получите основен екран с вид на печатно издание. Номерираните точки в долната част, които указват броя на активните екрани и служат за бързо ориентиране, поемат и ролята на превъртаща лента за бързо достигане до желаната страница, когато плъзнете пръст върху тях – това работи и при навигация между страниците с приложения в основното меню. 

 

Още персонализация

Без изненада в падащото меню в горната част на екрана са поместени икони за бърз достъп до някои от често използваните функции като Wi-Fi, Bluetooth и GPS. Има бутон за бърза промяна на профила на звука и изключване на автоматичното завъртане на екрана. При слушане на музика в това меню се показват и бутоните за управление на плейъра. В долната част на екрана са фиксирани 4 икони, 3 от които са за бърз достъп до избрани от потребителя приложения, а последната е за отваряне на менюто и не може да бъде персонализирана. Иначе възможностите за персонализиране на основното меню са доста – може да променяте позициите на иконите, добавяте и премахвате страници, създавате папки за приложения и дори деинсталирате изтеглените приложения, без да е нужно да влизате в мениджъра за това или в Android Market, което е много удобно. 

 

 

Забавления и социални мрежи

Съществена част от софтуерните промени на Samsung са специалните хъбове, или центрове за забавление. Те на практика групират различна функционалност и съдържание в няколко категории - игри, музика, социални мрежи и електронни книги. В Galaxy W открихме само първите три, докато Galaxy S II включва и хъб за електронни издания. Music hub е връзката към музикалния магазин на 7digital, откъдето могат да бъдат закупени песни на любими изпълнители, като на помощ има разнообразни инструменти за филтриране на информацията и прослушване на кратки откъси. Social hub на свой ред комбинира различни начини за комуникация - електронна поща, ъпдейти от социални мрежи (Facebook, Twitter, LinkedIn, MySpace), съобщения от IM мрежи (Gtalk, MSN и Yahoo! Messenger) с календар за събития от съответните услуги и опция за отговор и филтриране на входящите съобщения. И накрая Game hub, който включва селекция от социални игри и премиум заглавия от каталога на Gameloft и EA Games, които можете да тествате, преди да купите. Ако сте от феновете на мултимедийните забавления, Galaxy W няма проблем с възпроизвеждането на различни видео формати и дори поддържа показването на субтитри на български – това може да открием в повечето от моделите с Android на Samsung. Помислено е и за удобното въвеждане на текст – в устройството е интегрирана иновативната клавиатура на Swype, която поддържа писането на български. Налице е и FM радио.

Връзки с устройства и още приложения

Сред възможностите за връзка не открихме съвместимост с технологията Wi-Fi Direct, която позволява бързия трансфер на данни с други съвместимо устройство, но това може да се дължи и на версията на телефонния софтуер. В нея липсваше и функцията за автоматична промяна на яркостта на екрана.

Какви са другите софтуерни допълнения? AllShare e DLNA клиент за стрийминг на съдържание със съвместими устройства; Kies Air дава възможност за достъп до съдържанието на телефона през браузър, стига устройството да е свързано с локалната безжична мрежа; редактор на изображения с разнообразни функции; мини дневник за комбиниране на снимки, местоположение и текст; мениджър на задачите, с който може да освободите памет при нужда; приложение за бележки; Polaris Office за разглеждане и редактиране на MS Office документи – текстови файлове, електронни таблици и презентации; и файлов мениджър. Галерията за снимки е стандартната за Android (показва и албумите от Picasa), а музикалният плейър е познатият от TouchWiz. Не сме сигурни дали има нужда да споменаваме, но както е прието за актуалните смартфони с Android, браузърът се справя с показването на Flash съдържание, включително и видео.

 

Снимки

Няколко думи и за камерата. Тя разчита на сензор с резолюция 5 МР и е снабдена с всички екстри, които очакваме от съвременен камерафон, като разпознаване на лица, фокусиране с докосване, стабилизация на изображението; установяване и избягване на мигването при снимане на портрети; опция за промяна на параметри като ISO, мерене и фокус; използване на различни ефекти; компенсиране на експозицията; наличие на готови настройки за различни условия и др. Не очаквайте обаче да постигнете същите резултати като с камерата на Galaxy S II. Въпреки това успяхме да уловим някои интересни кадри, и то със софтуер, който все още не е финален. По отношение на видеото ви очаква запис на клипове с максимална резолюция 1280 х 720 пиксела при кадрова честота 30 fps, но не намерихме начин да активираме функция за продължителен автофокус – така може и да няма или пък става дума за ограничение на предварителния софтуер.

 

Изводите

Samsung Galaxy W I8150 се очертава като солидно предложение с ясно изразена идентичност, което попада в средния клас смартфони и макар че прави някои компромиси с техническите характеристики на по-големия си събрат Galaxy S II, успява да предложи достатъчно причини да го изберете. Компактните размери, добра изработка и ергономична форма са съчетани с бърз процесор, актуалната версия на Android, последната версия на интерфейса TouchWiz и полезните допълнения на Samsung, които допълнително подобряват потребителското преживяване. Ако не държите непременно да притежавате върховите модели смартфони на Samsung или бюджетът ви не стига за тях, Galaxy W ще ви помогне да останете актуални в технологично отношение, но без да ви разори.