Едно може да се каже за продуктите на Sony в последно време – предлагат все така безкомпромисно качество и уникални характеристики в комбинация с имена, които са буквално невъзможни за запомняне. Точно такъв е случаят с новите WH-1000XM4.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Флагманите Xperia 1 III и Xperia 5 III предлагат 4K HDR OLED дисплей със 120 Hz опресняване (ВИДЕО)

Ако просто ви бяхме споменали тази мистериозно звучаща комбинация от букви и цифри, вероятно щяхте да останете с впечатлението, че става дума за някакво кодово наименование на инженерен прототип. Зад сложното име обаче се крият едни от най-добрите безжични слушалки от висок клас на пазара с технология за шумопотискане, която е буквално без конкуренция.

 

Ако не е счупено…


Едно от най-полезните неща в иначе странната концепция за наименование на Sony безспорно е фактът, че ако човек следи продуктовите им серии, лесно може да се ориентира за актуалната версия на конкретния модел, който държи в ръцете си. Съответно това XM4 в края на името означава, че става дума за Mark 4, т.е. четвърта поредна версия на продукт, който е доста отдавна на пазара. При толкова история зад гърба си е логично версия 4 да се стреми по-скоро да надгради предимствата на предшествениците си, вместо да променя неща, които поначало не са „счупени“.

Sony са подходили изключително интелигентно в това отношение и са запазили всички ярки отличителни характеристики на WH-1000X серията – страхотния изчистен и ултраергономичен дизайн, осигуряващ отличен комфорт дори при по-продължително носене; впечатляващия набор от функции и допълнителни характеристики, както, разбира се, и висококачествения звук, комбиниран с технология за потискане на околните шумове от световна величина.

Накратко – новостите в M4 са концентрирани най-вече в добавянето на още и по-гъвкава функционалност, не в драстичен редизайн на един вече отличен продукт.

Съответно получавате най-добрата технология за безжично предаване на звук (LDAC през Bluetooth при максимална скорост на пренос от 990 kbps) – най-близкото възможно качество до класическото свързване с кабел; висококачествени 40 мм говорители с уникален дизайн за перфектно аудио възпроизвеждане; Edge-AI DSEE Extreme – вграден алгоритъм с изкуствен интелект, който повишава качеството на компресирания звук в реално време.

Разбира се, няма как да подминем и QN1 – уникалния шумопотискащ процесор собствена разработка на Sony, който е дори още по-добър във версия 4 и предлага някои супер интелигентни трикове, които липсваха в предходния модел.


Какво е новото?

Разбира се, повечето собственици на някои от старите варианти на WH-1000X биха искали да знаят какви са подобренията на новия модел и дали си заслужава да ъпгрейднат към М4. Според нас отговорът е твърдо да, тъй като, макар повечето новости в тази версия да са, така да се каже, „под повърхността“, те са доста и съществени.

Първо и преди всичко WH-1000XM4 вече ви позволяват едновременно свързване към повече от едно съвместимо устройство. Това е изключително удобство, ако желаете да използвате слушалките си едновременно с да речем, телефона и лаптопа си или два телефона (например iPhone и Android устройство). Превключването между тях става светкавично и е изключително интелигентно реализирано – ако, да речем, работите на латопа си и в този момент някой ви потърси по телефона, слушалките автоматично ще прехвърлят връзката към него, за да можете да проведете разговора си.

Друга интересна и много полезна опция е вграденият сензор за близост в лявата слушалка. Благодарение на него WH-1000XM4 могат сами да се ориентират кога ги носите и да поставят това, което слушате, на пауза в мига, в който ти свалите. След това, когато ги поставите на ушите си, веднага се включват отново.

Също така този сензор следи дали използвате активно слушалките си и ако, да речем, сте ги свалили, след известно време автоматично ги изключва, за да пести батерия.

Благодарение на комбинацията с невероятно гъвкавата и комплексна апликация за управление WH-1000XM4 могат да ви предложат няколко изключително готини и смарт трикове.

Например можете да настроите слушалките да спират на пауза това, което слушате, и да деактивират технологията за шумопотискане в секундата, в която поставите дланта си върху дясната слушалка. Идеята тук е да излезете бързо от иначе тоталната нирвана на пълната изолация от околния свят, без обаче да ви се налага да сваляте физически слушалките от ушите си. Ако, да речем, пътувате в метрото или в самолет, слушате нещо и видите, че човекът до вас се опитва да ви каже нещо, вместо да сваляте слушалките от ушите си, просто можете да поставите дланта си върху дясната слушалка и WH-1000XM4 ще деактивира шумопотискането, ще спре музиката ви и ще включи т.нар. pass through функция, т.е. ще ви даде достъп до околните звуци посредством вградените си микрофони.

И след като така или иначе отворихме дума за вградени микрофони – WH-1000XM4 разполага с още по-комплексна и съвършена система от цели пет вградени микрофона, което подобрява качеството на звука, когато използвате слушалките си за провеждане на телефонни разговори например. Отделно те активно взаимодействат с шумопотискащия QN1 процесор и изолират всички останали звуци, които ви заобикалят, така че гласът ви да се чува ясно за слушателя на другия край на линията. Така, дори да сте в по-шумна среда, ще можете да се насладите на отлично качество на разговора без излишни външни дразнители.

Пак с една подобна комбинация от вградените микрофони и вградената интелигентна система за управление е свързана и другата интересна нова функция на WH-1000XM4 – Speak-to-Chat. През апликацията можете да настроите слушалките така, че когато доловят гласа ви, да спират автоматично това, което слушате на пауза. Идеята тук е, че ако, да речем, слушате спокойно музика и някой се опита да ви заговори, в секундата, в която му отговорите, слушалките ще спрат възпроизвеждания звук и ще ви оставят да проведете разговора си спокойно.
На финала няма как да не споменем и фантастично дългия живот на батерията, който предлага WH-1000XM4 – след около 3 часа зареждане тези слушалки ще ви осигурят до 30 часа непрекъсната работа с включена функция за шумопотискане и до 38 без нея.

 

За кого са WH-1000XM4?

За всеки, който търси безжични слушалки от най-висок клас с вградена технология за шумопотискане и нула компромиси както с качеството на звучене, така и с богатството на интелигентни функции.

WH-1000XM4 са повече от достоен наследник на вече легендарната Mark 3 версия, подобряващи модела в повече от едно отношение, като в същото време запазват всички негови несъмнени предимства.

Снимки: Sony