Всяка година с наближаването на премиерата на най-новото попълнение в семейството на Apple в съзнанието ни се появява една и съща дилема: заслужава ли си да подменим устройството си с новата генерация, или всичко е изключително добре планиран маркетингов трик и всъщност една година разлика почти не се усеща? Разбира се, почитателите на Apple ще изтъкнат стотици причини, но ретроспективно погледнато, някои модели наистина могат да се нарекат “революционни”, докато други определено играят поддържаща роля. Съответно от кои ще бъде iPhone 13?

Разбира се, тази присъда може да бъде издадена чак след като вземем в ръце новото предложение на Apple, но съдейки по слуховете, iPhone 13 ще допълва и няма да променя. Калифорнийският технологичен гигант прави всичко възможно да се справи с т.нар. течове, но разбира се, в днешно време абсолютно никой не зачита интелектуалната собственост, когато залозите са толкова високи. Ето защо някои неща (почти сигурно) са гарантирани: ъпгрейдите на камерата, подобренията в производителността и намаляване на прореза с 30%. Като цяло iPhone 13 доста ще наподобява iPhone 12, като дисплеите ще имат опции като Always-on и ProMotion, което ще позволи по-висока честота на опресняване до 120 Hz (с която всъщност може да се похвали iPad Pro).

Наскоро сайтът svetapple.sk публикува изображения на кейсове за iPhone 13 на компанията +Innocent, от които стават ясни някои от размерите на четирите предстоящи модела iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro и iPhone 13 Pro Max. Ако те отговарят на действителността, модулите на камерите наистина ще са с 8.1% по-големи, нараствайки от 3.7 до 4 см, а тези при Pro версията дори ще достигнат до 4.5 см. Според международния анализатор Ming-Chi Kuo, тези ултрашироки камери ще са оборудвани със шест автофокус елемента вместо пет. По всяка вероятност те няма да са базирани върху OIS технологията, която регулира обектива, за да компенсира трептенето, а ще разчитат на Sensor-Shift, който противодейства на “треперенето”, като стабилизира видеоклиповете и настройва сензорите, за да осигурят подобрена стабилизация.

От визуализациите също така се вижда, че кейсовете са с дебелина 2 мм, което предполага леко увеличение и на плътността на предстоящия iPhone. Това може би се дължи на факта, че батерията трябва да е по-издръжлива, за да успее да се справи задоволително с 5G технологията и честотата на опресняване, която вече споменахме. Съответно iPhone 13 Pro Max би могъл да бъде първият iPhone с батерия с капацитет над 4000 mAh - за да бъдем точни, очаква се той да достигне до 4352 mAh, което статистически се равнява на 18% увеличение.

Надали някой ще забележи, че бутоните за захранване и сила на звука се спускат с четвърт инч надолу, но намаляването на фронталния прорез определено би отнело от Apple критиците една от темите за подигравки.


Какво ще се случи с останалите модели на iPhone?


Почти е сигурно, че с представянето на iPhone 13, iPhone 12 Pro и iPhone 12 Pro Max ще бъдат спрени от производство, а стандартният iPhone 12 ще остане още известно време, заемайки по-нисък ценови клас и измествайки iPhone 11 към нивата на iPhone XR. Това звучи доста примамливо, ето защо нашият съвет е да се изчака с покупката на ново устройство. Освен че ще можете да получите сравнително модерна генерация на по-добра цена, всички спецификации на iPhone 13 ще са вече официално обявени, ще бъдат проведени сравнителни тестове, ще бъдат документирани дори евентуални неточности или проблеми. Съответно, освен ако лятото не се е отразило изключително лошо на телефона ви, запомнете, че август е възможно най-неподходящото време за подмяната му.

Снимки: Shutterstock/Apple/svetapple.sk/+innocent

Виж още: Вижте най-новите слухове за iPhone 13, Apple Watch 7 и iPad!