Опашките в магазините винаги са се дефинирали от броя продукти, които всеки клиент е решил да закупи. Ако се загледате през последните години, лутането и губенето на време в магазините е не толкова в обработването на броя продукти, а в заплащането на сметката. Традиционалистите броят дребните и търсят правилните банкноти и монети, докато продавачките търпеливо изчакват. Още по-бавна е процедурата, ако плащането се извършва в популярните сред доста работодатели ваучери. Най-бързо минават ползвателите на банкови карти, особено ако пластиката има възможност за безконтактно разплащане. Тогава, ако сумата е до 25 лева, те само я доближават до POS терминала и след секунди всичко приключва. Основният проблем е, че не всички магазини разполагат с такива терминали за безконтактно разплащане. Подобни устройства са налични в големите хипермаркети, но по-малките търговци невинаги могат да си ги позволят или просто не им е изгодно при цени от над 300 лева.

Лесно и достъпно

Британската компания SumUp предлага просто, лесно и достъпно решение на проблема. Техният мобилен POS терминал в комбинация с мобилното им приложение обработва транзакциите безконтактно и плащането се осъществява много бързо. Освен че самото устройство е с красив дизайн, много компактно и лесно за пренасяне и съхранение, то е няколко пъти по-евтино от стандартните безконтактни аналози. Цената му е едва 79 лева, а таксата за всяка транзакция е само 1.95% без значение от вида карта. Всичко това го прави идеално решение за малък и микробизнес, в който се предлага плащане на място. Такива могат да са кафенета, фризьорски салони, квартални магазинчета, барове, ресторанти и др.

SumUp в детайли

SumUp Air е мобилен POS терминал, чрез който могат да се приемат най-разпространените карти – Visa, Mastercard, Maestro, American Express и др. Чрез него могат да се осъществяват всички видове плащания – било то чрез чип и PIN код, безконтактно или чрез магнитна лента. Единственото, което трябва да направите, ако сте търговец, е да свалите мобилното приложение на SumUp, да свържете таблета или смартфона си с мобилния POS терминал посредством Bluetooth, и да включите интернет връзката на вашето умно устройство (Wi-Fi или 3G/4G свързване). Самият процес по извършване на плащането е доста лесен. Въвеждате сумата на смартфона или таблета, след което терминалът обработва плащането. Сумите от плащането постъпват директно по ваша съществуваща банкова сметка в която и да е българска банка, не е нужно да откривате нова. Ако банковата карта е безконтактна и сумата е до 25 лева, цялата операция отнема секунди. В противен случай потребителят ще трябва да въведе своя PIN код, както е изискването според българските закони. Разписката се изпраща на клиента под формата на мейл или текстово съобщение. Във всеки случай плащането става много по-бързо, сигурно и лесно спрямо плащането в брой.

Безопасност и допълнителни възможности

Основните опасения спрямо безконтактните разплащания са свързани със сигурността. Мобилните терминали на SumUp са сертифицирани, спрямо най-високите европейски и световни регулаторни стандарти. Най-важният от тях е PCI PTS, който е основен и се използва в целия свят. Данните се кодират и няма как да се разкрие информация­та на търговеца или на потребителя и неговата карта.

Самото приложение на SumUp предоставя пълна и разнообразна статистика на търговеца, чрез която той лесно може да прави анализи и да получава в реално време информация за приетите плащания. Интуитивният и удобен интерфейс на приложението и на мобилния POS терминал правят работата безпроблемна за всички страни. Самото устройство не само може да ви спести време и нерви при разплащанията с клиенти, но и ще ви спести значителни първоначални разходи заради ниската си себестойност. SumUp Air ви дава възможност да започнете да приемате картови плащания веднага, без тромави банкови процедури, без фиксирани договори и без месечни или годишни такси. В замяна ще влезете в крак с времето и безконтактните разплащания, които правят плащането в брой отживелица.