Archos 7 Home се справя и с пълноекранно HD видео

 

Ако трябва да сме напълно честни, Archos 7 Home Tablet заслужава вниманието ви. Не че ще ви вземе акъла с ултрамощен хардуер или пък ще демонстрира нещо революционно ново. Малката "машинка" е достойна да заеме мястото в джоба ви заради нещо друго - добрата тройна комбинация между съвременна ОС (Android), хардуер и конкурентна цена (378 лв.), даваща сериозен смисъл на покупката. Затова нека я разгледаме малко по-отблизо, както направихме в редакцията на HiComm.

 

Дизайн

Както се вижда от продуктовите снимки, новият Archos 7 не притежава някакви специфични нововъведения. Пластмасовият солидно изработен корпус е доста компактен, тънък и позволява да побере устройството в по-голям или среден по размери джоб. Гърбът му обаче е защитен от красива метална пластина, която не е само за красота, но и за да устоява успешно на механични въздействия. Отпред около дисплея също има метална рамка, която вероятно го предпазва.

Нека повторим - таблетът не е прекалено миниатюрен (в този случай нямаше да бъде таблет) и не е създаден за носене в малкия джоб, но това има своя смисъл - благодарение на балансирания размер той има голям 7-инчов екран с добра резолюция.

При новия модел като че ли се забелязва още една тенденция - постепенното премахване на бутоните от корпуса, факт, който е традиция за Apple, а много производители го споделят. Home таблетът няма почти никакви издатъци, бутони и др. по корпуса освен микробутончето за включване и изключване отгоре и леките "подутини" за зареждане, включване на слушалки и USB кабел отстрани вдясно. Впрочем още една миниатюрна "дупка" съществува - тя е отгоре и е предвидена за добавяне на microSD карти. Единственото, което може да стърчи извън корпуса, е стойката за прикрепване на таблета в изправено положение, която иначе се прибира отзад и не нарушава габаритите му.

Познатите при някои по-стари модели на Archos бутони за усилване и намаляване на звука вече са запратени в миналото. Няма да ги откриете върху корпуса - те са част от графичния интерфейс и силата на звука се управлява само чрез сензорния екран. След малко практика ще свикнете на тази новост - единствено е необходимо да преценявате силата на натиска и скоростта на движението на пръстите при действие, защото екранът е резистивен и изисква малко повече усилие при употреба, за разлика от работата с новите смартфони, като iPhone и HTC HD2 например (чиито дисплеи са капацитивни).

Тъй като стана дума за работа с екрана, бързам да добавя също, че писането на текст, редактирането на настройки и т.н. става с голяма виртуална клавиатура, която излиза на дисплея при нужда. За жалост тя не може да се върти - образът на таблета винаги е в landscape режим и не се върти автоматично. Така би било улеснено въвеждането на текст от ръка, без да го оставяте и подпирате някъде, но едва ли трябва да считаме това за сериозен проблем.

След цялото това описание оставих "черешката на тортата" за накрая. Дисплеят. Ами разбира се - най-важната част на един таблет, особено ако е ултрапреносим. Той е LCD, 800x480 пиксела и де факто е изключително подходящ не само за слушане на музика, интернет и др., а и за гледане на филми с високо качество (HD). Освен добри цветове и контраст можем да дадем още една точка плюс заради матираното покритие върху него, което намалява отблясъците, особено ако го ползвате навън. То намалява и степента на оставяне на отпечатъци от пръсти - нещо, от което страдат всички чувствителни на допир устройства.

 

Функции

Archos отново доказва, че следи технологичното развитие и следва пазарните закони. В този таблет тя подменя собствената си Linux модификация, позната от по-старите модели, и въвежда хипермодерния и обречен на бляскаво бъдеще Android. В тестовото устройство той е версия 1.5, но в началото на 2011 г. потребителите ще имат възможност да надградят ОС-а си до 2.2. Froyo. Той съдържа различни приложения, "задължителни" операционната система - мейл клиент, уеб браузър, програми за разглеждане на картинки, слушане на музика и гледане на видео. Ако се учудвате защо някои познати за вас приложения за Android липсват (а ги има в телефона ви например), то е, защото заради хардуерните особености на таблета някои от тях са премахнати - като приложенията, свързани с уеб камера, GPS, карти, контакти или SMS съобщения. Същото се отнася и за Google Marketplace, който в случая е по-различен - пак го има, но е персонализиран и наречен AppsLib. Причината е същата - не всички приложения за Android, които са налични в интернет, ще са съвместими с таблета.

Някои от програмките, които може да ползвате с таблета, са изключително ценни - например маниаците на тема Туитър могат да свалят популярното приложение Twidroid или ако не им стига - да използват предвидените връзки със социални мрежи като Facebook.

Още две много полезни качества на таблета са ултрамодерната днес опция за четене на електронни книги, както и слушането на интернет радио посредством вградения Wi-Fi модул. Смело можете да го ползвате обаче и за други дейности - слушане на музика, игри, гледане на филми.

За да получите достъп към други устройства (мрежи), в Archos 7 Home Tablet е предвидена вездесъщата днес Wi-Fi връзка, благодарение на която можете да използвате интернет навсякъде, където има свободна точка за достъп, и да прехвърляте с голяма скорост аудио и видео съдържание.

 

Малко повече за мултимедията

Характерните способности за всеки Archos - да възпроизвежда музика с чудесно качество и от различни формати, тук са доразвити с добавянето на ново приложение за музика, позволяващо показването на заглавна страница (cover) в 3D. Освен това можете да извадите малко приложение (widget) на началния екран, за да командвате с него музиката си по всяко време.

Полезният обем памет, в който можете да записвате музика, видео, книги и др., е 8 GB (вградени), но добавяйки допълнителна карта в слота, можете да я надградите с още 32 GB. Съществува и модификация на Archos 7 с вграден 250 GB харддиск.

Плейването на видео и особено на HD е възможно благодарение на ARM Cortex процесора и графичния ускорител, с който таблетът разполага. Същото важи и за аудиото - поддържат се loseless форматите като FLAC например. Пълния списък с поддържаните формати ще видите в техническите спецификации накрая на статията - а той хич не е малък!

Към мултимедията спада и удобната възможност за разглеждане на снимки върху екрана - какво по-хубаво от това да носите винаги с вас целия си домашен снимков албум?

 

 

 

Технически данни

 

 • Вградена памет: 8 GB Flash + microSD слот (SDHC съвместим)
 • Твърд диск: 250 GB
 • Екран: WVGA 800 x 480 пиксела, 7'' TFT LCD, 16 млн. цвята, резистивен
 • OS: Android
 • Процесор: ARM Cortex 600 MHz
 • Графичен ускорител: 3D OpenGL ES 2.0
 • Поддържани формати за видео: MPEG-42 HD (до 720p), MPEG-42 (до DVD разделителна способност), H.264 HD (720p), WMV9/VC1 (до 720p), M-JPEG във VGA резолюция, MPEG-2 (за този формат е нужен даунлоуд на плъгин), AVI, MP4, MKV, MOV, WMV, MPG, PS, TS, VOB, FLV, RM, RMVB, ASF, 3GP
 • Поддържани формати за аудио: MP3 CBR & VBR, WMA, WMA-Pro 5.1, WAV (PCM/ADPCM), AAC, AAC+ 5.13, OGG Vorbis, FLAC. След даунлоуд на плъгин е възможен плейбек и на AC3 5.1 файлове.
 • Формати за снимки: JPEG, BMP, PNG, GIF
 • Формати на субтитри за филми: .srt, .ssa, .smi, .sub
 • Комуникация USB 2.0, Micro SD (SDHC), Wi-Fi (802.11 b/g), EDR
 • Захранване: литиево-полимерна батерия, плейбек на аудио до 36 ч, видео до 7 ч, за уеб сърфиране - 10 ч
 • Размери/тегло: 203 x 107 x 12 мм/388 г
 • Цена: 378 лв.

 

Тагове: