Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

2020 е отличен момент да скъсате веднъж завинаги с досадните кабелни връзки. Първо, все повече устройства в бита поддържат високоскоростни стандарти за безжично свързване като WiFi 5 или 6.

Вижте още: 6 кратки съвета, които ще ви защитят от хакери

Второ, по необходимост прекарваме повече от обичайното затворени в домовете си, което означава множество едновременно свързани към интернет потребители – вие работите на лаптопа си, съпругата ви гледа любимия си Netflix сериал, синът ви е запален почитател нa Fortnite и активен стриймър, а дъщеря ви не може да се откъсне от фешън каналите в YouTube.

Проблемът е, че повечето от нас все още живеят в панелни жилища, което означава много и сериозни прегради по пътя на безжичния сигнал. По принцип WiFi и железобетонът не са първи приятели, затова, ако искате бърза домашна безжична мрежа със стабилно покритие дори в най-отдалечените точки на жилището си, вероятно само един рутер, колкото и мощен да е той, не е най добрата инвестиция. Много по-удачно решение е маршрутизатор с разумни параметри (и цел) в комплект с mesh мрежа за по-добро покритие.

Tenda предлагат изключително подходящо комбо от този вид в лицето на рутера AC8 и mesh системата nova MW6.


Tenda AC8 AC1200

Добре е, преди да преминем „по същество“, да уточним един важен детайл – идеята ни в този кратък текст е да ви помогнем да постигнете максимум резултат с минимум разход на средства. Имайте предвид, че на пазара ще намерите и комбинации от рутери и mesh системи с обща цена до няколко хиляди лева. Ако сте обикновен домашен потребител обаче, а нямате за цел да захраните малък дата център, подобен разход едва ли е особено оправдан.

В този ред на мисли Tenda AC8 попада в класа на бюджетните устройства от този клас, т.е. предлага всичко най-необходимо за домашно използване на изключително атрактивна цена.

Рутерът, трябва да признаем, изглежда, меко казано, оригинално – с корпус, оформен изключително атрактивно и наподобяващ малко крило на прилеп.

Освен четирите антени за свързване по него няма да намерите много допълнителни екстри – устройството разполага с три гигабитови LAN порта и един WNA гигабитов порт за връзка с интернет.

Липсва USB вход, но това е обяснимо предвид ценовото позициониране на AC8.
За сметка на това рутерът е доста компактен и лек, така че лесно ще се впише в интериора на всяко жилище, без да заема излишно място.

AC8 поддържа и двата най-популярни WiFi банда в момента – IEEE 802.11ac/a/n (5 GHz) и IEEE 802.11b/g/n (2.4 GHz), което означава, че е осигурена съвместимост както с по-стари безжични устройства, така и с по-модерни смартфони, таблети, игрални конзоли и умни телевизори.

Максималната скорост на трансфер, която съобщават от Tenda, е както следва: до 300 Mbps в 2.4 GHz банд и до 867 Mbps и 5 GHz. Имайте предвид, че при свързване на повече устройства на една и съща честота скоростта се разделя динамично между тях. Tenda също така отбелязват, че AC8 е така проектиран, че да приоритизира 5 GHz банд, което е повече от логично предвид на факта, че днес повечето масово използвани устройства разчитат именно на него.

Освен това с отдалечаване от източника скоростта на предаване логично ще намалява – особено ако между рутера и приемащото устройство има една или няколко прегради (стени, врати и др.)
Tenda са се погрижили да елиминират максимално този проблем, свързан с неизбежното затихване на сигнала. Благодарение на четирите си 6 dBi външни антени в комбинация с Beamforming технология за активно проследяване AC8 обещава до 90 квадратни метра безпроблемен обхват на сигнала и проникване през поне два слоя стени.

Разбира се, реалистично тези цифри обхващат трансфер при идеални условия – колкото по-далеч от рутера се намирате, толкова по-слаба и ненадеждна ще е безжичната връзка с него.
Точно тук безкрайно полезна добавка към AC8 ще ви е достъпната, лесна за инсталиране и използване mesh система като nova MW6.

 

Tenda nova MW6

До неотдавна подобен клас устройства бяха изключително скъпи и далеч извън бюджета на масовия потребител. Напоследък обаче все по-често на пазара ще откриете предложения като nova MW6, с помощта на които за относително разумна сума пари ще можете да покриете с отличен безжичен сигнал внушителна площ от над 500 квадратни метра.

На практика една такава система представлява по същество комплект от няколко WiFi разширителя (или точки за достъп), които се свързват към основния ви интернет рутер и служат за безпроблемното разпръскване на безжичен сигнал върху максимално голяма територия.

В случая стандартната конфигурация на nova MW6 включва три модула, но Tenda предлагат опция за закупуване и на един или два самостоятелни модула според вашите конкретни нужди.
Всеки от модулите разполага с входен, WAN порт, който служи за включване към стационарен рутер и LAN порт за мрежови устройства.

След като включите един от модулите към рутера си, ще трябва да свалите приложението за инсталиране и конфигуриране върху телефона си (към ръководството за използване на системата е приложен QR код, който улеснява процеса).

По-нататък от вас се иска само да разположите останалите два модула на подходящи места в жилището си, така че да осигурите максимално плътно покритие във всяка негова точка.

Добре е да имате предвид, че отделните модули не бива да са нито прекалено далеч един от друг (защото тогава ще губите сигнал), нито прекалено близо, когато пък ще си пречат взаимно заради припокриване на излъчването.

Всеки модул има LED индикатор, който свети в различен цвят, индикиращ качеството на сигнала – син за добра връзка, жълт за слаба и червен за липса на свързване. Приложението за управление ще ви даде и допълнителна информация за оптимално конфигуриране, но като цяло системата е проектирана така, че да изисква минимална намеса от ваша страна.

Това вероятно ще допадне на хората, които не притежават (и не желаят да придобиват) детайлни познания по мрежово конфигуриране. Системата е дотолкова автоматизирана, че дори умее да приоритизира трафика – ако към нея е свързано модерно 5 GHz устройство, изискващо високата скорост на трансфер, която този банд може да осигури, тя автоматично ще му осигури достъп до 5 GHz мрежа. Ако пък да речем става дума за мрежова или IP камера, която разчита на 2.4 GHz, nova MW6 ще я свърже към 2.4 GHz канал.

Подобно на AC8, и nova MW6 системата поддържа Wave 2.0 MU-MIMO и Beamforming технологии за безпроблемно свързване и интелигентно разпределение на трафика между множество устройства, така че да се осигури максимално безпроблемна работа на всяко едно от тях. Така че ако в дома си имате множество потребители на безжичната мрежа, ще можете да сте сигурни, че никой от тях няма да страда от липса на интернет или слаба връзка.

 

В заключение

Рутер като Tenda AC8 и mesh система от класа на nova MW6 могат да си осигурят отлично безжично покритие дори на по-голямо жилище, при това на изключително достъпна цена. Още по-добрата новина е, че отделните модули на една такава конфигурация са напълно независими един от друг и лесни за подмяна и ъпгрейд.

Ако в един момент например решите, че желаете да замените бюджетния си рутер с нещо по-бързо като Tenda AC23 например, който поддържа двойно по-високи скорости на трансфер, той също така безпроблемно ще работи със съществуващата ви mesh мрежа.
nova MW6 пък лесно може да се разширява с помощта на добавяне на допълнителни модули – включването на екстра точки за достъп е напълно безпроблемно – просто трябва да закупите още едно или няколко устройства от същия клас и да ги поставите на подходящи места в дома си.

Бързо, лесно, просто и най-вече гъвкаво!