Докато пандемичната обстановка в световен мащаб е доста динамична и се променя всеки ден, като това поставя неизвестно след неизвестно пред хората, френските власти си намериха нова причина за порция „технологични“ арести.

Поне петима мениджъри на барове и ресторанти във френския град Гренобъл бяха неочаквано задържани от полицията през изминалата седмица. Обвинението беше, че в заведенията им са активни Wi-Fi мрежи, за чието ползване не се изискват потребителско име и парола. Според властите в страната действа закон, приет преди 14 години, който задължава всички доставчици на интернет услуги да водят дневници на всички свои потребители за поне една година назад. По време на разпита нищо неподозиращите управители за първи път научили за съществуването на подобен закон и че той се прилага и по отношение техния бизнес. Френските медии посочват, че в случая е оставена една вратичка в правилата, като там е добавено следното изречение: „лица, които предоставят достъп до интернет“, и всъщност то е изиграло ролята на препъникамък.

Наличието на подобни закони в цял свят е причината все повече производители на рутери да включват задължително въвеждане на потребителско име и парола на всички свои устройства. Органите на реда разчитат на тази информация, за да следят за зловредно хакерско поведение, както и за криминална употреба на публичните мрежи.

Междувременно, „виновните“ са освободени, но ги грози една година затвор, лична глоба до 75 000 евро и бизнес глоба до 375 000 евро. Надяваме се да им се размине.

Снимки: shutterstock

Виж още: Huawei Watch GT2 Pro впечатлява с премиум дизайн и функции за по-здравословен живот (РЕВЮ)