Скъпо, но ефективно - старт за 4 секунди

Текст: Стоян Тошев

Ако искате Photoshop CS4 да зарежда за 4 секунди, а Windows 7 за двайсет и нещо, обърнете внимание на SSD дисковете. Наистина те са скъпи и малки по обем, но бързината на системния диск винаги е много полезна. Изпробвахме няколко модела от нашия пазар, използвайки за тестовете стандартен мултимедиен лаптоп и абсолютно еднакви условия, за да установим скоростта на всеки от тях. Най-важните акценти, на които се спряхме при теста, бяха: време за инсталиране на Windows 7, копиране на големи и малки файлове по гигабитова мрежа от сървър в лаптопа, скорост за зареждане на операционната система и Photoshop CS4, време за отваряне на 700 MB снимка, както и на 20 шестмегапикселови кадъра. Плюс стандартните програми за disk benchmark, като HD Tune Pro и ATTO.

Corsair Extreme Series 64 GB


Още първият диск, който инсталирах в лаптопа, ме впечатли. Corsair са известни със специални серии памети, захранвания и др. Фирмата има репутация на производител на качествени компоненти. Затова не бях изненадан, че този диск се представи добре. Неслучайно казвам добре, а не най-добре, защото въпреки името си Extreme Series той не е лидерът по скорост. Инсталирането на Windows 7 Ultimate 32-bit се извърши за 14 мин и 10 сек, а пълното зареждане на вече инсталираната чиста система отнемаше точно 28 секунди (точно толкова беше и за повечето други дискове). Интересно е, че той се справи еднакво добре, приблизително като останалите модели, с копирането на множество еднакви файлове по мрежата (снимки) – със средна скорост от 42 MB/s. При копирането на 8 GB файл скоростта беше средната за тестваните устройства – 60 MB/s, като към финала дори намаля с 10% – нещо, което не видяхме при нито едно друго устройст­во. Синтетичният тест на ATTO обаче показа максимална скорост от около 250 MB/s, което е едно от най-добрите постижения в теста. (Цена на продукта: 449 лв.)

Intel X-25-E SSDSA2SH0


Изненадата в целия тест ми поднесе това устройство. Не само че то е второ откъм най-ниска цена и обемът му е цели 80 GB, но и скоростта му беше най-висока. Според бенчмарка на ATTO скоростите на трансфер при него достигат 271 MB/s! Това се доказва и от чисто потребителските наблюдения при инсталиране на Windows 7 (само за 13 мин и 19 сек!), копирането на файл по мрежата, достигащо внушителната средна скорост 66 MB/s (и пикова два пъти повече), както и впечатляващо бързата работа с Photoshop. Стартът на последния е под 4 секунди, а за едновременното отваряне на 20 снимки бяха нужни само 12 секунди. Този диск печели по скорост и при зареждането на ОС – само за 26 секунди от надписите на BIOS-а до пълното зареждане на системата. Макар сравнително евтин и впечатляващо бърз, трябва да уточним, че дискът е от серията MLC (Multi Level Cell). Тези дискове не са предназначени за голямо натоварване (сървъри), а за домашни и офис потребители, които няма да ги претоварват с множество файлови операции и да скъсят живота им. (Цена на продукта: 419 лв.)

В статията от мартенския брой на HiComm, излизащ в понеделник - 8.3.2010 - ще намерите и тестове на следните SSD дискове:

Intel SSDSA2SH032G101
OCZ Vertex Turbo
Kingston ssdNow V Series

Тагове: