Необходимостта от постоянна свързаност предизвика бум в развитието и разпространението на безжични рутери. Новите стандарти позволяват висока пропускателна способност и отлична бързина. При това тези устройства идват на изненадващо достъпни цени за своите качества и функции, особено ако са от производител като TP-Link. Все повече навлиза новият стандарт за безжични комуникации 802.11ас. Той позволява постигане на реална скорост на трансфер в дадена посока от 300 Mbps.

 

TP-Link Archer С2 AC750

Моделът е двулентов, работи в 5 GHz и в 2.4 GHz честотни ленти за съвместимост с различните поколения безжични устройства, като постига съгласно спецификациите комбинирана скорост на трансфер до 733 Mbps. Това означава гъвкавост при работа без характерните за някои безжични устройства забавяния, като по-интензивният трафик (напр. HD видео стрийминг, онлайн игри) се поема от по-скоростната честотна лента, докато по втората вървят по-стандартните задачи – имейл, сърфиране в нета, работа в социалните мрежи.

Антените на TP-Link Archer С2 осигуряват стабилен сигнал с равномерно покритие във всички посоки. Рутерът е снабден и с USB порт за лесно споделяне на файлове в домашната/офисната мрежа или отдалечено по FTP връзка, или за споделяне на принтер в мрежата. Разполага с един Gigabit WAN порт и четири Gigabit LAN портове за поддържане на бърза кабелна връзка. По-висок клас модели в същата серия са TP-Link Archer C5 и Archer C7, осигуряващи още по-добро покритие и скорост в по-високата честотна лента. Всички представители на TP-Link Archer серията рутери са особено подходящи за геймъри и по-големи офиси. Необходимо допълнение на TP-Link Archer 802.11ас фамилията е и USB3.0 адаптерът Archer 4TU.

 

TP-Link TL-MR3040 портативен 3G/4G рутер

Това предложение грабва както с нестандартния си дизайн, така и с практичността си. То е действително портативно – размерите му са само 100х62х16 мм. Захранва се от 2000 mAh батерия. Осигурява до 150Mbps връзка във вилата или просто на излета с колата, стига да имате USB интернет донгъл от мобилен оператор. Така с помощта на TL-MR3040 към мобилната мрежа могат да се свързват хората от голяма група. Освен това разполага с RJ45 порт, за да се използва и като обикновен рутер в домашни условия. Съвместим е с LTE/ HSPA+/UMTS/EVDO 3G/4G USB модеми, а капацитетът на батерията му позволява часове безпроблемна връзка с достатъчна скорост, за да изпратите веднага снимките от морето или планината на своите близки, или да ги качите в социалните мрежи.

 

TP-Link N600 TL-WDR3600

Безжичен двулентов рутер по стандарта 802.11а/b/g/n, който постига комбинирана скорост на връзката до 600 Mbps (по 300 Mbps в отделните честотни ленти 2.4 GHz и 5 GHz – практически имате два рутера в един.) Разполага също с един Gigabit WAN и четири Gigabit LAN портове (високоскоростен хъб), както и с два USB 2.0 порта за споделяне на файлове и принтер в мрежата или по FTP връзка. Препоръчва се за офиси с до 20 служители или за голям дом с повече пространства и потребители.

 


TP-Link TL- WR1043ND

Представител на най-високия клас рутери на TP-Link, работещи в 2.4 GHz лента. Устройството с до 450 Mbps обща скорост постига реални 90 Mbps в дадена посока. Произведеното по IEEE 802.11n стандарта устройство надвишава, съгласно спецификациите, 18-кратно скоростта и 6-кратно обхвата на стандартните 11g рутери. Също включва един Gigabit WAN и четири Gigabit LAN портове, както и един USB 2.0 многофункционален порт. Подобно на устройствата от поколението 802.11ас разполага с WPS бутон за WPA2 защитена връзка. Поддържа IP QoS за контрол на трафика на отделните потребители – така изтеглянето на филм или игра не може да затрудни работата на останалите, използващи мрежата.

 

 

TP-Link WR840N

Няма как да не отдадем дължимото на най-масовите рутери, продавани в хиляди бройки и доказващи своите качества и надеждност всяка секунда. Техен представител е TP-Link WR840N, който постепенно измества предишния популярен модел TL-WR740N. Нека обаче категорията „масов“ тук не ви подвежда! 300-мегабитовото устройство осигурява отлична трансферна скорост както за основни задачи, така и за изискващите по-интензивен трафик. Потребителите на нови мобилни устройства с 802.11n комуникация ще усетят сериозно подобрение на Wi-Fi връзката спрямо моделите „150n”, а това се потвърждава от много потребителски отзиви. По данни на дистрибутора „Виртуална зона“, TL-WR840N се отличава също със своята надеждност и отказоустойчивост. Моделът е проектиран специално за изискванията на малкия и домашния офис; има бутон за криптиране на безжичната връзка и разполага с IP QoS управление на трафика.

 

 

Допълнителна техническа и ценова информация за продуктите на TP-Link можете да намерите на сайта на дистрибутора „Виртуална зона“.