Ако гласувате на epa.hicomm.bg за най-добрите технологични продукти на годината – смартфони, таблети, фотоапарати, телевизори и други, имате голям шанс да спечелите наградата, осигурена от Toshiba. Ето и за какво точно се борите!

ЕГН. Може би остарявам, но продължавам упорито да гледам с лошо око на таблетите. За мен те са играчки. Знам! Водил съм достатъчно спорове с приятели, колеги, темата е разисквана до безкрай по форуми и статии, наслушал съм се колко са удобни, как се свиквало, били незаменими и… на практика нищо не вършат. Предполагам милиони са хората, които са напълно щастливи, че таблетът им осигурява достъп до интернет, електронна поща, социални мрежи и Skype разговори, но аз искам повече. Наистина, много повече. Дори ако трябва да си платя повече.

Автор: Делян Донев

 

Not alone. Радващото е, че не съм единствен (явно имам още активни набори) и още по-радващото е, че има компании като Toshiba, които са осъзнали необходимостта от пълноценно съчетаване на удобството на таблета с производителността и издръжливостта на ултрабука. И разработват решения, които предлагат най-доброто от тези два свята, без да се правят „неизбежни” компромиси. Точно такова безкомпромисно решение е Satellite Click 2 Pro P30W на Toshiba.

 

Големият кликпад на клавиатурата е удобен за навигация с Windows 8.1 като заместител на мишката

 

Windows и мобилен офис! Сигурно тръгвам отзад напред, но няма как. Това, което моментално ми грабна вниманието на „прима виста”, бе присъствието на операционна система (Windows 8.1) на Intel платформа (i5 ULV). Това означава автоматично две неща – първо и най-важно (поне за мен), мога да инсталирам програмите за Windows, които ползвам всеки ден. MS Office 2013, отделно Photoshop и AutoCAD. Това е моят списък с програми, предполагам вие можете да го допълните още нататък.

 

P30W e тънък! 11 мм при таблетен режим и 20 мм, когато се използва заедно с клавиатурата.

 

 

 

 

И всичко това в Ултра+ компания.

Ултра… лек! Таблетът тежи около килограм, така че може да го носите спокойно в чанта или раница, без да ви тежи, докато докът стои кротко у дома. Лично аз обаче държа да имам подръка клавиатура, така че нямам проблем да взема и клавиатурния док. Така общото тегло е малко над 2 кг. Устройва ме чудесно. Много е приятно усещането и от цялостния дизайн на Toshiba Click 2 Pro P30W - шасито е алуминиево, което, освен допълнителна здравина, придава чувство за качество и стабилност.

 

Ултра… издръжлив! Да, около 7 часа с обикновен и до 9 часа, ако решите да дадете някой лев отгоре за „премиум” клавиатурен док, който ще ви даде и допълнително 500GB HDD. Знам, че ще ме погледнете с подозрение, затова бързам да спомена, че тестовете за издръжливост на батерията са сертифицирани под MobileMark 2012.

 

Интелигентният механизъм за трансформация с една ръка позволява лесна смяна между таблет и компютър

 

Ултра… производителен! P30W серията, разбира се, има доста модификации, но така или иначе разчита на най-новите ULV i5 Dual Core процесори на Intel, които пристигат с доста прилично вградено графично ядро (Intel HD 4400). Доста добър старт, признавам. Особено в комбинация с 8 GB DDR3 памет и два (точно така) диска. Таблетът има SSD диск (до 128 GB), а клавиатурният док още един (до 500 GB). Не подценявайте SSD диска. Той има немалка заслуга за това операционната система и програмите към нея да стартират наистина мигновено.

Като цяло мога да бъда спокоен. В този си вид Satellite Click 2 Pro P30W позволява да ползвате гладко кое да е офис приложение и да работите сравнително прилично в „полеви условия” с някои по-тежички програми, някои от които изброих по-горе. И не само това, разбира се. Наличната хардуерна мощ може да се впрегне за далеч по-приятни занимания.

 

Fun! Човек трябва да разпуска. Филми, музика, защо не и някоя игрица. Няма лошо, даже ще е кощунство, така да се каже, при положение че Toshiba са подсигурили Full HD дисплей (1920х1080) с IPS матрица и ниво на яркост от 300 нита, DTS звук и вградени говорители на harman/kardon - едно от най-големите имена в света на аудио системите. Само името беше достатъчно, за да сме сигурни в качеството и... не останахме разочаровани. Звукът е дори изненадващо силен за хардуерните размери на говорителите. Нищо не пречи след в края на работния ден да се разсеете из социалните мрежи и YouTube, да се чуете и видите с някой приятел (имате си вграден микрофон плюс предна HD уеб камера) или пък да отделите таблета от клавиатурния док и да го „гушнете” в леглото, докато ви приспи с епизод от любимия ви сериал.

Ако искате да прехвърлите съдържанието към телевизора си, достатъчно е да използвате наличния HDMI, който поддържа 4K UHD резолюция. Това означава, че, ако разполагате с подобен телевизор, разбира се, можете да прехвърляте филми и клипове с 4K резолюция директно на големия екран. Останах доволен и от опцията Sleep and Charge - дори ако ултрабукът е изключен, можете да включите смартфона си в USB порта, за да го зареждате.

 

Таблетът има задна 5 MP камера с автофокус

 

Satellite Click 2 Pro P30W наистина ме накара да се замисля. За ултрабуците, таблетите, хибридите. Дали не е време да подменя сегашния ми лаптоп. P30W ми хареса, много. Признавам, „нахвалих” го, но съвестта ми е чиста. Toshiba са се постарали. Респект.

Toshiba P30W може да бъде ваш, ако гласувате на epa.hicomm.bg за най-добрите технологични продукти на годината!