Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Когато WiFi Alliance анонсираха през 2018 г. новия си WiFi 6 стандарт за безжична комуникация, беше ясно, че дните на WiFi 5 са преброени. За съжаление редица фактори забавиха процеса на масов преход към новата технология въпреки редицата ѝ несъмнени предимства – по-високите теоретични скорости на трансфер и по-надеждната връзка на по-големи разстояния.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Успехът на New World развълнува и самия Джеф Безос 


В резултат наличните на пазара WiFi 6 рутери – ключов елемент от всяка една модерна домашна или офис безжична мрежа, бяха относително малко на брой, а цените им доста високи.
На този фон Archer GX90 се откроява с две неща – отличен спектър от характеристики, пълна поддръжка на новия WiFi 6 стандарт и изненадващо достъпна цена.

 

Дизайн


Един поглед към Archer GX90 моментално го причислява към графата сериозни мрежови устройства, предназначени за домове с голяма площ или нуждите на малки до средни бизнес организации. Екипиран с 8 антени, този модел предлага впечатляващо голям мащаб на покритие, като специфичната конфигурация от 4 x 4 MU-MIMO канала му позволяват да комуникира безпроблемно с множество едновременно свързани устройства. Използваната Beamforming технология гарантира плътно покритие дори в най-отдалечените точки на вашия дом или офис и на практика елиминира нуждата от допълнително усилване на сигнала, което обикновено се налага при рутери с по-ограничен обхват.

Тази мощна функционалност обаче идва с определена „цена“ – Archer GX90 е предназначен само и единствено за хоризонтално използване – с други думи мъчно ще го монтирате вертикално на стена. Просто ще трябва да предвидите достатъчно широка, хоризонтална повърхност, върху която да го инсталирате.

Липсата на опция за вертикален монтаж обаче се компенсира от впечатляващото изобилие от интерфейсни опции за свързване на допълнителни устройства. Рутерът разполага с три гигабитови LAN изхода, един гигабитов и един 2.5-гигабитов WAN/LAN вход и два USB порта – един версия 2.0 и един 3.0.

Това означава, че не само ще можете да свържете множество мрежови устройства към него през класически LAN, но и да споделяте безпроблемни външни USB флаш памет устройства, NAS масиви или твърди дискове във вашата персонална безжична мрежа.

 

Функционалност

Тъй като днес видеоигрите са сред най-взискателните и претенциозни приложения, що се отнася до качество и пропускателна способност на една безжична мрежа, на много места (в това число и на официалния сайт на TP-Link) ще видите Archer GX90 да се рекламира като „геймърски“ рутер. Разбира се, той е повече от способен да посрещне нуждите дори на най-запалените фенове на видеоигрите благодарение на трилентовата си структура, осигуряваща максимален пропускателен капацитет от цели 4.8 Gbps. Отделно за още по-претенциозните TP-Link са предвидили специална технология за ускоряване на комуникацията в онлайн мрежови игри (Game Accelerator), която се грижи да минимизира закъснението (т.нар. lag) при обръщенията към и от отдалечения гейм сървър.

Интерфейсът на Archer GX90 също така може да ви даде лесно и бързо подробна информация за всички мрежови и геймърски характеристики като латентност в реално време, продължителност на играта, разпределение на мрежовите ресурси и други. Достъпна е и специална система за защита на вашите игрални акаунти (Game Protector) – нещо много полезно, тъй като днес кражбите на онлайн акаунти за съжаление са все по-често явление в света на игрите.

Всички тези „глезотии“, предназначени специално за феновете на видеоигрите, обаче не означават, че от предимствата на Archer GX90 могат да се възползват само и единствено те. Комбинацията от както вече казахме система от 8 антени, Beamforming технология, мощен Front End Module и 4T4R функционалност осигуряват не само отлично покритие на домове и офиси с много голяма площ, но и високо качество на предавания сигнал с минимум грешки и сривове в темповете на трансфер. За това се грижи и вграденият, мощен четириядрен процесор с тактова честота от 1.5 GHz, който гарантира, че вашата безжична мрежа ще е винаги високопроизводителна и стабилна, без значение с какво и колко ще я натоварите.

На финала не е за подценяване и отличният потребителски интерфейс Tether, с чиято помощ можете бързо и лесно да конфигурирате и настроите Archer GX90 така, че максимално добре да пасва на вашите специфични нужди и желания.

 

В заключение

Ако се нуждаете от ефективен, мощен и модерен WiFi 6 рутер на достъпна цена, Archer GX90 е отлично предложение както за запалените фенове на видеоигрите, така и за всеки потребител, който желае стабилна и устойчива връзка на всяко място в дома или офиса си.