Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

В сферата на безжичните технологии съществува едно неписано правило: „Колкото и да е висока наличната скорост на трансфер, тя никога не е достатъчна“. Разбира се, причините за това са не една и две – например все по-сериозното налагане на мултимедийния стрийминг във всичките му превъплъщения – от излъчване на гейминг сесии в реално време до популярни услуги като Netflix, Apple TV+, HBO Go и Amazon Prime. Да не говорим за ускорения преход от масовите (доскоро) HD и Full HD резолюции, към 4К, а напоследък все по-често и 8К, които вдигат сериозно летвата по отношение на необходимостта от повече и по-бърз трансфер на данни.

Вижте още: Кои рутери заслужават вашето внимание?

Именно затова, ако днес избирате безжичен маршрутизатор за дома или за малък офис, със сигурност е добре да се спрете на модел, който не просто предлага поддръжка на най доброто от модерната Wi-Fi технология, а има и разумен запас за бъдещето. В същото време едва ли бихте искали въпросният рутер да нанесе непоправими щети на личния ви бюджет. Новият Archer AX10 AX1500 от TP-Link е идеален в това отношение – той не само предлага отличен комплекс от модерни функции, в това число поддръжка за последната, шеста версия на стандарта Wi-Fi, но е и на изключително достъпна цена.

 

Хардуерни плюсове


Едно от първите неща, които ще ви направят впечатление в Archer AX10, е неговият изключително компактен размер – устройството е с дебелина под 4 см, което го прави лесно за инсталация дори в скромно жилище или малък офис. Четирите антени на рутера са изнесени изцяло в задната му част, което позволява удобен стенен монтаж (за разлика от други модели, при които антените са по периферията, което затруднява инсталирането им на стена вертикално).

В задната част разполагате с четири LAN едногигабитови порта за класическа кабелна мрежа, но липсва USB порт за включване на външни устройства.

Archer AX10 разчита на един от най-бързите триядрени чипове на Broadcom с тактова честота от 1.5 GHz в комбинация с 256 MB оперативна и 16 MB флаш памет – сигурна гаранция, че ще получите светкавична реакция на всички мрежови активности дори когато капацитетът за свързване на рутера е максимално уплътнен. И тъй поддържа модерната OFDMA (Orthogonal Frequency Division Multiple Access) технология, която е част от спецификациите на Wi-Fi 6, Archer AX10 ще ви позволи безпроблемно свързване на до 10 безжични мрежови устройства едновременно, всяко от които разполага със собствен безжичен канал за диференцирано предаване на данни. С други думи те не се конкурират помежду си и получават еднакво сигурен и надежден канал за индивидуална връзка.

 

Що е то Wi-Fi 6 и защо бихте искали да го имате?

OFDMA технологията е само едно от новите предимства на стандарта Wi-Fi 6, които Archer AX10 предлага. Ако свържете съответното Wi-Fi 6 съвместимо устройство към него, ще можете да получите до 40% по-висока скорост на трансфер благодарение на по-ефикасното кодиране и компресия на данните, което стандартът предлага. Wi-Fi 6 предлага и повишена енергоефективност с помощта на технологии като target wake time (време за събуждане на приемното устройство), която съкращава до минимум времето, в което точката за достъп (мрежовият рутер) и свързаното устройство – телефон, таблет, лаптоп, активно общуват, т.е. изпращат и приемат пакети с данни.

Това повишава ефикасността на Wi-Fi 6 комуникацията и удължава живота на батерията.
Archer AX10 поддържа и подобрена версия на т.нар. MIMO технология (Multiple In/Multiple Out) (също част от Wi-Fi 6 стандарта), позволяваща му да уплътни максимално капацитета на четирите си антени и подобрявайки значително ефикасността на връзката. За това допринася и наличната Beamforming технология за фокусиране на сигнала директно към всяко свързано устройство, което подобрява обхвата на по-големи разстояния. В резултат Archer AX10 е способен да осигури върхови скорости на трансфер до 1.5 Gbps – 1201 Mbps в честотната лента от 5 GHz и 300 Mbps при използване на 2.4 GHz обхват.

 

Функционални предимства

Един от големите плюсове на всички устройства с марката на TP-Link е изключителната лекота на инсталиране, настройване и администриране. Archer AX10 не прави изключение – рутерът се настройва за минути и може да се управлява и конфигурира с лекота благодарение на фирмената апликация Tether. Тя предлага лесен локален (през web интерфейс) или отдалечен (през всяко iOS или Android мобилно устройство) достъп до вашия рутер и ви дава пълен контрол над всички мрежови настройки.

Archer AX10 също така предлага и пълноценна поддръжка на гласово управление през популярни виртуални асистенти като Amazon Alexa например. Разбира се, налични са и допълнителен слой настройки за сигурност, като пълноценен родителски контрол за блокиране на нежелано съдържание, възможности за използване на защитена VPN връзка, както и задаване приоритетност на избрани устройства и приложения за по-бърза работа, когато е необходимо.

 

В заключение


В лицето на Archer AX10 TP-Link са постигнали почти невъзможното – да предложат рутер, който едновременно включва всичко най-модерно от съвременната домашна и офис мрежова технология, при това на изключително атрактивна цена. Пълноценната поддръжка на Wi-Fi 6 прави Archer AX10 отлична покупка и с оглед на бъдещето, тъй като все повече нови мобилни и домашни устройства ще използват именно тази по-модерна, бърза и енергоефективна версия на популярния безжичен стандарт.
Накратко – отличен продукт от TP-Link – достъпен, бърз, добре окомплектован с функции и обезпечен за бъдещето.