През последната седмица имах честта да използвам новия флагман на HTC, One (M8), като основен смартфон. Моделът бе анонсиран в ключов за тайванската компания момент. Питър Чоу и неговият екип са в сериозна финансова криза, която в по-голямата си част е породена от силния маркетинг и по-големия мащаб на основните конкуренти, е нe от слабите продукти на HTC.

Новият One, или One (M8), наследява първия One, който излезе преди около година, но по-скоро надгражда върху неговите постижения. Това е очевидно от дизайн езика, камерата и софтуера. HTC One (M8) е невероятно устройство. Нещо повече, той е един от най-добрите смартфони, които съм имал шанса да тествам. За съжаление не съм сигурен, че качествата му са достатъчни, за да спасят HTC от ожесточената конкуренция на Samsung, Apple и в по-малка степен Sony и LG.

 

Видео

 

Дизайн, ергономия и изработка

Също като предшественика си, One (M8) изглежда поразяващо добре. Още първата среща с устройството буди уважение към дизайн екипа, който се е постарал корпусът да е красив и удобен по свой собствен начин, без да се опитва да наподобява на други устройства, същевременно запазвайки известна скромност и ненатрапчивост. Основната разлика е в текстурата на гърба. Докато първият One разчиташе на анодиран алуминий с матов завършек, One (M8) е с една идея по-дързък. Гърбът е изработен от значително по-тъмен, хоризонтално излъскан алуминий, а профилите са доста по-заоблени. Употребата на пластмаса е сведена до минимум.

Бутонът за отключване отново е разположен отгоре, което го прави почти невъзможен за достигане, но за щастие няма да ви се наложи да го използвате често. Като цяло One (M8) изглежда като пораснала и по-зряла версия на One, при това не само заради по-големия дисплей. Казано честно, по-голям фен съм на матовия гръб на по-стария модел, но всички останали дизайн особености на M8 го превъзхождат. Устройството се усеща по-добре в ръката, не се врязва толкова силно в меките части на дланта и има отлично разпределено тегло. Дизайнът определено е създаден с мисъл за функцията над формата, което винаги води до оптимални резултати. One (M8) е един от най-удобните големи смартфони за работа с една ръка, които съм тествал.

 

Ревюто продължава на следващата страница.

Хардуер и производителност

Неслучайно спряхме да правим бенчмарк тестове на топ енд смартфоните. Ако изключим факта, че повечето производители продължават да оптимизират представянето им за тестовия софтуер, конкурентните устройства са почти идентични откъм производителност, тъй като хардуерът им може да е значително повече, отколкото Android има нужда, за да работи добре. Не бих казал, че усетих разлика в скоростта на работа на One (M8), Galaxy S5, Xperia Z2 и G2/G Flex. HTC One (M8) разчита на комбинация от чип Qualcomm Snapdragon 801 с тактова честота 2.3 GHz и 2 GB RAM памет.

Устройството има 16 или 32 GB вградена памет, която може да бъде разширена с microSD карта с обем до 128 GB. Новият скин на HTC е особено лек. Устройството буквално лети, важна роля за което имат бързите и резки системни анимации. Възможно е да си въобразявам, че бързото кинетично скролване на One (M8) се усещеа с една идея по-естествено от това на повечето конкурентни Android устройства, с изключение на Nexus 5. Все още обаче смятам, че физиката на iOS е по-добра. Животът на батерията е стандартен за топ енд смартфон през 2014 г. и спокойно издържа цял ден при сериозно натоварване и около 1.5-2 дни при по-умерена работа.

 

Дисплей

Super LCD3 дисплеят на One (M8) е 5-инчов и с резолюция 1920 x 1080 пиксела. Както обикновено при HTC, цветопредаването е изключително точно, без да пренасища някои части от спектъра и без да повишава контраста заплашително много. Времето за реакция, за което писахме тук, не се усеща особено силно, но мисълта, че M8 води в класацията, би била приятна за притежателите на смартфона.

 

Софтуер

Няма как да не започна с голямо "Браво, HTC!". Sense 6 е безапелационният победител сред Android скиновете през 2014 г. Наблюдаваме сериозно подобрение в средното качество на всички скинове, както отбелязах в ревюто на Galaxy S5, но Sense 6, или Sixth Sense, е изживяване на друго ниво. Това е първият скин, който съм готов да използвам ежедневно и да се откажа от рутването и инсталирането на чист Android. Огромен фен съм на чистото Google изживяване, така че това би трябвало да говори много. Sense 6 изглежда и работи страхотно. Скинът разчита на ограничена цветова палитра — най-често тъмносиво в комбинация с ярки цветове. Общата визия е близка до тази на чистия Android, но носи и собствения дух на HTC. Бях приятно изненадан, че софтуерът не е затрупан с куп ненужни добавки и "подобрения", а тези, които все пак са там, са наистина полезни в повечето случаи.

Доказателство, че HTC има различна UX политика от голяма част от конкурентите си, е панелът с нотификации. Той не е изпълнен с бързи настройки, чиито иконки не комуникират ясно функцията им. Вместо това всички те са скрити зад ненатрапчива иконка в горния десен ъгъл. Редизайнът на системните приложения е изключително приятен, разчитайки на ярки цветни системни ленти. Новият Sense е по-лек, по-плосък, по-бърз и по-уважителен към потребителя. Чувството, че някъде в интерфейса постоянно се случва нещо (и не сме сигурни какво е то), познато ни от повечето конкуренти, липсва. HTC дава и някои особено смислени свободи на потребителите. Бях приятно изненадал, че системният шрифт може да се смени с Helvetica с няколко докования на дисплея.

 

Ревюто продължава на следващата страница.

Камера

Също като при първия One камерата е един от по-разочароващите аспекти на One (M8), макар HTC да я поставя на водеща позиция в маркетинг материалите си. 4-ултрапикселовият сензор наистина се представя плашещо добре при слабо осветление, но не блести през деня. Снимките са странно ненаситени, контрастът е слаб, а дори при идеален фокус ръбовете изглеждат някак не-остри. Не бих определил камерата на One (M8) като лоша, но всички флагмани на конкурентните компании имат по-добри.

Вторият сензор, разположен над основния, е странно допълнение, което вероятно ще бъде убито от софтуера. Наличието на два сензора дава възможност за префокусиране на снимките след направата им, подобно на Lytro, което звучи (и работи) отлично. За съжаление опцията за префокусиране e скрита в менюто "Edit" и не се отличава от всички останали. Сигурен съм, че повечето потребители изобщо няма да я забележат, което не оправдава огромната инвестиция, която е вторият сензор. По-приятно ме изненадаха 5 MP-овата фронтална камера, която понякога се справя дори по-добре от задната, както и отлично работещата възможност за снимане на 360-градусови панорами. 

Други подобрения

HTC One (M8) е пълен с малки, но смислени подобрения, които трудно бих могъл да разположа в основните параграфи. Ето най-добрите от тях:

  • смартфонът може да се отключва с плъзгане на пръст нагоре, без да сте натиснали бутона за отключване преди това. Нещо повече
  • опцията работи отлично. 
  • инфрачервеният модул заема целия горен профил, благодарение на което универсалното дистанционно работи дори под най-странните ъгли.
  • Extreme Power Saving режимът е сходен със Super Power Saving на Galaxy S5, но не прави дисплея черно-бял и не спестява толкова много от живота на батерията. Въпреки това разликата спрямо стандартния режим е огромна. Extreme Power Saving определено може да ви помогне да издържите до края на вечерта, без да губите комуникация дори с 10% батерия.  
  • BoomSound говорителите са още по-силни и качествени от тези на One, което е трудно за вярване. Звукът на личния ми iPhone 5 звучи смешно след седмица с One (M8). Прекъсването на договора с Beats според мен се отразява само в липсата на логото на гърба, което е добре дошла промяна.  
  • нямах възможност да се докосна до Dot View калъфа на HTC, за което съжалявам. Идеята е наистина интересна и изглежда впечатляващо. Ще обновим текста, когато получим мостра.

 

Заключение

HTC One (M8) е една от най-смислените покупки, които може да направите в момента, ако си търсите Android смартфон от най-висок клас. Комбинацията от спиращ дъха дизайн, бърз хардуер, отличен софтуер и няколко уникални възможности е помрачена само от по-скоро слабата камера. Би било приятно, ако One (M8) бе водо- и удароустойчив, подобно на Galaxy S5 и Xperia Z2. Притеснявам се, че една от основните пречки за успеха на новия смартфон на HTC, е името. Сходният дизайн и почти идентичното име, комбинирано със странното и непонятно за обикновения потребител "(M8)", може да се окаже по-опасно, отколкото HTC предполага. Не мога да дам сигурна прогноза дали M8 ще се превърне в спасителя на HTC, тъй като успехът на дадена компания отдавна не зависи само от това, колко са добри продуктите й. В заключение се надявам Питър Чоу и екипът му отново да стъпят на крака. One (M8) доказва, че го заслужават.